Turk edebiyatını ve Turk şiirini onemli olcude etkileyen, bizlere bircok turde eser bırakmış bir divan şairidir Fuzuli. Derin ve samimi bir aşk şairidir; hangi temada yazarsa yazsın hep aşk vardır şiirlerinde.
Osmanlıca bilmeyenler ve Fuzuli ’nin anlamlı şiirlerini merak edenleriniz icin işte listemiz!
Fuzuli Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

1. Aşk derdiyle hoşem el cek ilÂcımdan tabîb
Kılma dermÂn kim helÂkım zehri dermÂnındadır

Aşk derdiyle iyiyim tabib, bana ilac verme; asıl beni oldurecek olan zehir, senin derman olsun diye vereceğin o ilactır.
2. Dost bî-perv felek bî-rahm u devran bî-sukûn
Dert cok hem-dert yok duşman kavî tÂli ’ zebûn

Dost pervasız, felek acımasız ve zaman kararsız; dert cok, dert ortağı yok, duşman guclu, şans zayıf.
3. Esîr-i derd-i aşk u mest-i cÂm-ı husn cok ammÂ
Biziz meşhur olan Leyla sana Mecnûn bana derler

Aşk derdinin esiri ve guzellik kadehinin sarhoşu coktur ama asıl meşhur olan biziz, sana Leyla, bana Mecnun derler.
4. Beni cÂndan usandırdı cefÂdan yÂr usanmaz mı
Felekler yandı Âhımdan murÂdım şem ’i yanmaz mı

Sevgilim beni candan usandırdı, kendisi cefadan usanmaz mı? Ahımdan Âlem yandı muradımın mumu hÂl yanmayacak mı? Arzuma kavuşmayacak mıyım?

5. Kamu bîmÂrına cÂnan devÂ-yı derd eder ihsan,
Nicin kılmaz bana derman beni bîmÂr sanmaz mı?

Sevgili, butun hastaların derdine ilac oluyor ama bana ilac vermiyor. Yoksa beni hasta sanmıyor mu?
6. Cıkarmak itseler tenden cekub peykÂnın ol servun
Cıkan olsun dil-i mecrûh peykÂn olmasın y Rab

O selvi boylu guzelin gonlume attığı okun ucunu vucudumdan cekip cıkarmak isteseler, dilerim ki yaralı gonlum cıksın ama o okun ucu cıkmasın ya Rab.
7. Kıl tefÂhur kim senun her var men tek Âşıkun
Leylî ’nin Mecnûn ’ı Şîrîn ’un eger FerhÂd ’ı var

Leyla ’nın Mecnun ’u Şirin ’in Ferhad ’ı varsa sen de ovun cunku senin benim gibi tek Âşığın var.
8. Ger derse ki Fuzûlî guzellerde vef var
İnanma ki şÃ‚ ’ir sozu elbet yalandır

Fuzuli guzellerde vefa var derse sakın aldanmayın, şairin soylediği soz elbet yalandır.