Buyulu dunyalara kendimizi kaptırmak gibisi yok. Hele ki iyi işlenmiş bir kurgu, isabetli bir usluba sahip romansa okuduğumuz, yani iyi bir fantastik eserse elimizdeki onun lezzeti bir ayrı olur. Ayrıca yaygın kanaatin aksine; her romanda olduğu gibi fantastik romanlarda da anlatılan insanın ta kendisidir. Bir Yuzuklerin Efendisi serisi, bir Harry Potter dizisinin bize yalnızca buyuler ve olmayan diyarlardan bahsettiğini soylememiz mumkun mu? İyi ve kotu kahramanları, fantazya dolu dunyaları ve oykuleriyle fantastik romanların iyi ki olduğunu duşunenlerdenim. Yeni cıkanlardan cok satanlara kadar işte raflarda bulabileceğimiz fantastik romanlar!
1. Bir İz Bırak (Veronica Roth)
Fantastik romanlar kategorisinde cok satanlar listesine birinci sıradan giriş yapan Bir İz Bırak, zulum dolu bir gezegende geciyor. Bu gezegen insanının hepsine armağan edilen bir şey var: ‘ ’akımarmağan ’ ’ herkese verilen ve kişiye ozel guclerle donatılmış bir armağandır. Buyuk coğunluk icin gercek bir hediye olan akımarmağan Akos ile Cyra icinse bir eziyete donuşuyor. Cyra; zalim bir hukumdarın kardeşi olduğu gibi, kendi akımarmağanı hukumdar ağabeyi tarafından işkence icin kullanılıyor. Akos ise ailesine son derece sadık biridir. Abisiyle beraber esir alınmıştır ve oradan hem kendisini hem de abisini canlı cıkarmaya calışır. Her ikisi icin de lutuftan cok derde neden olan bu akımarmağanların sahibi iki karakterin yolları kesişir.
Amazon ’da Fiyatını Gor
2. Harry Potter ve Lanetli Cocuk (J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany)
Fantastik romanın ve sinemanın dunyaca unlu eseri Harry Potter tabii ki serinin diğer tum kitaplarıyla beraber cok satanların başlarını cekiyor. Diğer kitaplara kıyasla daha guncel, daha taze olan Harry Potter ve Lanetli Cocuk; Harry ’nin oğlu Albus ’un trajik hikÂyesini ele alması bakımından ilginc bir hikÂye. Buyulu dunyadaki kotuluğu alt eden, gercek bir kahraman olan Harry Potter ’ın oğlu Albus, ailenin macera ve kahramanlık dolu mirasını istemezse ne olur?
Amazon ’da Fiyatını Gor
3. Yuzuklerin Efendisi – Tek Cilt Ozel Basım (J. R. R. Tolkien)
Hey gidi Orta Dunya! Evrensel boyutlara hem edebiyat hem de sinema alanında coktan ulaşmış olan, yeni gelen nesilleri de derhal icine ceken serinin bu ozel yapımını da bir haber olarak belirtme gereği duydum. Okumayanların dahi konunun ana hatlarını bildiği bu olumsuz eser, tek cilt olarak basılı hale getirildi. Bence edebiyat dunyası acısından onemli bir iş. Gerek koleksiyonuna almak isteyenler gerek baştan sona okumak isteyenlerin edinmeleri gereken bir butunluk!
Amazon ’da Fiyatını Gor
4. Buz Ejderhası (George R. R. Martin)
Taht Oyunları ’nın yazarı, Buz ve Ateşin Şarkısı adlı serinin yaratıcısı George Martin ’in dehşetengiz buyulu bir dunya kurduğu eseridir. Şu anda ulkemizdeki ilk baskısını yapan Buz Ejderhası yazarın takipcilerince de tutkulu bir şekilde merak ediliyor olsa gerek. Eserin kahramanı kucuk ve gozupek bir genc kız olan Adara ’dır. Bolgedeki diğer cocuklar soğuk bastırdığında kacışırlarken Adara soğuk havaları sever, karda oynar ve buz ejderhasını izlemeye koyulur. Beş altı yaşlarında ejderhayla tanışıp dost olan Adara, yaşadığı ciftliği duşman ejderhalara karşı korumak zorundadır. Dostu buz ejderha ve cesur Adara ’nın, yakıp yıkan ejderhalara karşı koyma savaşıdır bu eser.
Amazon ’da Fiyatını Gor
5. God of War: Resmi Roman Uyarlaması (J. M. Barlog)
Savaş oyunları arasında en tutkulu oyuncularını yaratan God of War bu romanla beraber yeniden anlatılıyor. Serinin en heyecanlı savaş sahnelerinin, en macera dolu atmosferlerinin canlandırıldığı uyarlamada İskandinav tanrılarıyla boğuşan Kratos ’un hikÂyesini okuyacaksınız.
Amazon ’da Fiyatını Gor
6. Yerdeniz Buyucusu – Yerdeniz Uclemesi 1 (Ursula K. Le Guin)
Mulksuzler ve Karanlığın Sol Eli eserlerinin yazarı Ursula ’nın fantazya dolu bir diğer edebiyat eseridir. Le Guin ’in devamlı okuyucularının bildiği buyucu Ged karakteri bu eserde de karşımıza cıkıyor. Roman, Ged ’in cocukluk ve ergenlik donemlerindeki buyumek ve buyucu olmak cabasını işliyor. Yazar da bu buyume meselesi uzerine o denli duşunmuş olmalı ki kitabın arka yazısında şunları soyluyor bize: “Sanırım Yerdeniz Buyucusu ’nun en cocuksu yanı konusu: Buyumek. Buyumek, benim yıllarımı alan bir surec oldu; bu sureci otuz bir yaşımda tamamladım -ne kadar tamamlanabilirse; o yuzden de cok onemsiyorum. Coğu genc de onemser. Ne de olsa esas işleri budur: Buyumek.”
Amazon ’da Fiyatını Gor
7. Aclık Oyunları 1 (Suzanne Collins)
Aclık Oyunları serisini daha genel bir şekilde anlatacak olursak; roman uzak bir gelecekte, kıyamet sonrası Kuzey Amerika ’sında geciyor. Donem halkı; Capitol adlı gelişkin bir şehir tarafından yonetiliyor. ‘ ’Aclık Oyunları ’ ’ ise her yıl duzenlenen bir tur yarışma: her sene ulkenin on iki farklı bolgesinden secilen 12 ila 18 yaşları arasındaki bir kız ve erkeğin tek kişi kalana dek mucadele ettiği bir televizyon yarışma programı. Evrensel bir başarıya ulaşan ve beyaz perdede buyuk sukse yapan seri, fantastik edebiyatın da en meşhur serilerinden biri.
Amazon ’da Fiyatını Gor
8. İskandinav Mitolojisi (Neil Gaiman)
Gaiman bu kitabında, Antik donem ve dunyadan esinlenerek kendi fantastik dunyasını kuruyor. Yazar kitabında film ve dizilere de konu olan İskandinavların efsane haline gelen masallarını kendi diliyle tekrar anlatıyor. Tabii ki bu mitolojik oykulerde yaratılışı, o coğrafyanın tanrılarını, cuceleri, devleri ve daha nice başka Âlemleri gorebiliyorsunuz. Mitolojiye, hele ki İskandinav mitolojisine merak salanlar icin guzel bir uyarlama eser.
Amazon ’da Fiyatını Gor
9. Bitmeyecek Oyku (Michael Ende)
Alman fantastik cocuk kitaplarının olumsuz yazarı Michael Ende, Bitmeyecek Oyku ile dunya capında bir başarı kazanmıştır. ‘ ’Yılların eskitemediği ’ ’ derler ya; eser tam da o vasıflara sahip. Yazarı hakkındaki rivayetlerden biri odur ki; onun hayal dunyası insanı iyileştirici bir guce de sahiptir. Eser 11 yaşındaki Bastian ’ın bir sahafa adımını atmasıyla acılış yapar. Kitapcının elinde gorduğu kitap, Bastian ’ın ilgisini son derece cekmiştir. Bu kitabı alıp dukkandan fırladığı gibi okulun tavan arasında oturur ve kitabı okumaya başlar. Hayallerle orulu Fantazya diyarında gecen eserde canlı cansız aklınıza gelen, gelemeyen her turlu varlık mevcut. Cevresi tarafından dışlanmış olan Bastian bu buyulu kitabı okurken ara ara mola verir, yorumlar yapar, duygulanır. Bitmeyecek Oyku, benim de cok sevdiğim ve kacırılmaması gerektiğine inandığım bir yapıt.
Amazon ’da Fiyatını Gor
10. Buyulu Eşyalar Koleksiyoncusu (Peren Ercan)
Yeni cıkan fantastik romanlarla devam edelim. 1995 doğumlu Peren Ercan kendi deyimiyle buyulu gercekciliğin cazibesine kapılmış biri. Edebiyat sahasına giriş yapmış olan yazar bu eserinde buyunun de hayata dair bir gerceklik taşıdığını sevdiği kadına anlatmaya calışan bir adamı ele alıyor.
Amazon ’da Fiyatını Gor
11. Yasak Buyu (Lee Kelly)
Gangsterlerin, buyu karşıtlarının, buyuculuğun yer altı dunyasının var olduğu bir fantastik eser. İnsanın yasakla olan imtihanının buyu etrafında anlatılması oldukca farklı bir iş olsa gerek. Tanıtımı gayet bilgi verici: ‘ ’1926 ’da, Buyuculuk Karşıtları buyu yapmayı tamamen yasaklamayı başarmıştı ve şehrin yeraltı buyu dunyası en şaşalı zamanını yaşıyordu. Buyuculer gangsterlere suclarında yardımcı olacak illuzyonlar yapıyor, kacakcılar denizaşırı ulkelerden buyulu kacak mal getiriyordu. Muşterilerin kendilerini buyuye boğabilecekleri gosteri mekÂnlarında akılları ucuran, sarhoş eden Parıltı adlı iksirden icilebiliyordu. Joan Kendrick, ailesinin evi ellerinden alınınca şehrin en unlu sucluları olan Shaw Cetesi ’ne uye olmayı yeni kabul etmiş bir buyucuydu. Federal Yasak Birimi ’ne yeni katılan Alex Danfrey ’nin ise karmaşık bir gecmişi ve ozel yetenekleri vardı. Shaw Cetesi ’ne uye olup onları yakalamakla gorevlendirilmişti. Joan ve Alex yasak buyunun şiddet dolu, tehlikeli dunyasına girdiklerinde yolları kesişecek ve aldıkları emirlere rağmen birbirlerinden etkilenmeden edemeyeceklerdi. Ancak işler değişmeye başladığında bu ikili kime sadık kalacaklarına karar vermek zorunda kalacak ve karşı karşıya geleceklerdi. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
12. Tuz (Maurice Gee)
Fantastik bir uclemenin ilk kitabı Tuz. Guclu bir azınlık icin calıştırılan savunmasız coğunluk desem? Kitap fantastik ama boylesi bir olayı ele alıyor: ‘ ’Şirket olarak bilinen guclu bir grup, cukurlarda yaşayan coğunluğu, Kamcılar aracılığıyla koleleştirmişti. Gunun birinde Kamcılar, sabahın erken saatlerinde Kan Cukuru ’nu kuşattı ve dehşet sacarak, Şirket icin olumune calıştırılacak adamların peşine duştu. Hari ’nin babası Tarl da avlananlar arasındaydı. Tarl ’ın kucuk direnişinin bedeli, donuşu olmayan Derin Tuz ’a gonderilmekti. Babasını kurtarmaya yemin eden Hari, Derin Tuz ’a yolculuğu sırasında Şirket ’in ayrıcalıklı dunyasında doğan guzel İnci ile karşılaşacaktı. Duşman iki gencin Tarl ’ı kurtarmak icin olume doğru yaptıkları uzun yolculuk dostluğa donuşurken dunyalarını tehdit eden karanlık terore karşı da bir umut doğacaktı. ’ ’
13. Kotulukten Arınmış Topraklar 1. Kitap (İsmail Yucel)
Orkların, cucelerin, orduların ve savaşın gectiği yerli bir fantastik roman. Dostlarının yardım cağrısını karşılıksız bırakmayan Cuce Ordusu, her yeri sarsıp titreterek vadiye doğru ilerliyor. ‘ ’Ben kotu biri miyim yoksa? Hayır hayır. Bu sacmalık. Neden boyle duşunuyorum ki? Halkım icin, krallığım icin yaptım tum işlerimi. Onlar icin savaştım. Onlar icin oldurdum. Onlar icin engelledim tum arzularımı. Atalarıma ihanet edemezdim. Her hak isteyene haklarını teslim edemezdim. Onlara boyun eğmemem gerekiyordu. Bu yuzden sonunda onlara boyun eğmemiştim. Peki, her şeyin sona erdiğini bildiğim halde neden bu kadar rahatsızım? Neden? Butun hayatımı başkalarını memnun etmek icin harcadım; tum yıllarımı, aylarımı, hatta her anımı. Cunku atalarımın doğrularını korumak benim gorevimdi, yanlış olsa bile. Yaptıklarımın hepsi yanlış olabilirdi. Bunu kabul edebilirim. Ancak bu hayatta tek yaptığım doğrunun yanlış olabilme ihtimalini kabul edemem. O doğrum da eski eşimi, Kralicemi cok sevmemdi. Onu gercekten cok seviyorum. Hala seviyorum ve ona yaptıklarım icin cok pişmanım. Keşke bunlar olmasaydı… ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
14. Genc Elitler Serisi (Marie Lu)
Kutulu ozel set halinde sunulan Genc Elitler Serisi, gizemli ve sıradışı yeteneklere sahip genclere verilen bir isimdir. Uclemenin son satırlarına gelene değin yargılama konusunda acele etmemeniz gerekiyor: ‘ ’Adelina Amouteru, olumcul bir hastalıktan kurtulmuştur. On yıl once ulkesini kasıp kavuran kanlı humma vucudunda tuhaf izler bırakmıştır. Fakat hastalığı atlatanların bazılarında, başka şeyler de kaldığı rivayet edilmektedir… Gizemli ve sıradışı yeteneklere kavuştuklarına inanılan bu insanların kimlikleri gizlidir ancak onlara Genc Elitler denmeye başlamıştır. Teren Santoro, Kral icin calışmaktadır. Engizisyon Mihveri ’nin lideri olarak gorevi, tehlikeli olduğuna inandığı Genc Elitler ’i bulmak ve onlar ulkeyi yok etmeden onları yok etmektir ama aslında Teren hepsininkinden buyuk bir sır saklamaktadır. Enzo Valenciano, Hancer Cemiyeti uyesidir. Bu gizli Genc Elit grubu, kendilerinden olanları Engizisyon Mihveri ’nden once bulmaya calışmaktadır ama Adelina ’yı bulduklarında onun şimdiye dek gormedikleri guclere sahip olduğunu keşfedeceklerdir. Birbirinden apayrı savaşlar surduren bu uclunun yolları hic beklenmedik şekilde kesişecektir. Ancak hepsinin emin olduğu tek şey vardır: Karanlık bir intikam ve yok etme arzusuyla yanıp tutuşan Adelina ’nın guclerine bu dunyada yer yoktur. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
15. Caylak – Av Serisi 2 (M. Rise)
Wattpad platformundaki bir yerli yazar olan Rise tarafından yazılmış bir seri. Serinin ikinci kitabı olan Caylak daha geriden, ilk kitaptan anlatırsak; Annabelle Jefferson adında ailesinin beklenmedik olumu sonrasında bir kasabaya taşınmasıyla başlar. Bu kasabanın taşındığı gunden itibaren sakin ve huzurlu olmadığını anlayan Jefferson ’ın sığındığı tek kişi ise Jay Sullivan ’dır. Sullivan ’ın Jefferson ’ı kasabadaki olaylardan korumak icin giriştiği hareketler belki de eserdeki romantik ve mucadeleci yanı gosteriyor. Fantazya ve romantizmin bir araya geldiği seri icin soylenen şu sozler oldukca ozet niteliğinde: ‘ ’Tehlikeli bir hayat, tehlikeli avcı ve tehlikeli bir aşk… ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
16. Başmeleğin Gozdesi (Nalini Singh)
Cok satanlar listesindeki yerini korumaya devam eden Başmeleğin Gozdesi; vampirlerle, vampir avcılarıyla, meleklerle orulu bir fantastik dunya. Vampirlerin saldırarak gunluk duzeni yerle bir ettiği ve onlara karşı mucadeleye girişenlerin oykusunu anlatan eserin şoyle guzel bir tanıtım cumlesi var: ‘ ’Nalini Singh, meleklerin hukum surduğu, vampirlerin onların sadık hizmetkÂrları olduğu ve en buyuk bedeli masumların odediği nefes kesici dunyaya geri donuyor. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor