Bir edebiyat eserinin bizim icin tek başarı kriteri tabii ki onun odul almış olması değil. Hatta nice eser var ki aday dahi gosterilmemesine karşın zamana meydan okuyarak alır asıl odulunu. Velhasıl bircok eserin de odulu hak ederek aldığını teslim etmemiz gerekiyor. Nobel, Pulitzer, Hugo gibi başat odulleri kazanan gercekten de sayısız buyuk yazar var. Peki bakalım gecmişten bugune hangi eserler hangi edebiyat odullerini kazanmış? Tabii ki kimsenin kusursuz objektiflikte bir liste yapamayacağı bu icerikte yine de elimden geldiğinde ortak noktada buluşacağımız eserleri derlemeye calıştım. İşte uluslararası duzeyde nitelikleri olan odullu kitaplar!
1. Yuzyıllık Yalnızlık (Gabriel García Márquez)
Gabriel García Márquez ’in ilk kez 1967 ’de yayımlanan Yuzyıllık Yalnızlık ’ı 1982 Nobel Edebiyat Odulu ’nun sahibidir. Kolombiyalı yazarın kendi cocukluk anılarından uyarlayarak yazdığı eser fantastik bir kurguya sahiptir ve yazar da amacının ‘ ’cocukluk gunlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak ’ ’ olduğunu acıklamıştır. Eser hakkında yazar şunları soyler: ‘ ’Yuzyıllık Yalnızlık ’ı yazmaya başladığımda, cocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Cok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir buyukanne ve mutlulukla cılgınlık arasında ayrım gozetmeyen, adları birornek bir yığın hısım akraba arasında gecen cocukluk gunlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yuzyıllık Yalnızlık ’ı iki yıldan daha kısa bir surede yazdım. Ama yazı makinemin başına oturmadan once bu kitap hakkında duşunmek on beş, on altı yılımı aldı. Buyukannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gorduğu şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı oykuleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yuzyıllık Yalnızlık ’ı buyukannemin işte bu yontemini kullanarak yazdım. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

2. Korluk (Jose Saramago)
Portekizli yazar Jose Saramago tarafından 1995 ’te yazılan Korluk 1998 Nobel Edebiyat Odulu ’nu kazanmıştır. Tum kente bir salgın olarak yayılan korluğun toplumdaki insanî değerleri nasıl yerle bir ettiği anlatılır. Bir metafor olarak kullanılan ‘ ’korluk ’ ’e karşı ayakta kalabilen az sayıda insan da vardır. ‘ ’Asıl korluk, umudun tukendiği bu dunyada yaşamaktı. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

3. Gazap Uzumleri (John Steinbeck)
Amerikalı yazar John Steinbeck ilk kez 1939 ’da yayımlanan Gazap Uzumleri ile Pulitzer Odulu ’nun sahibi olmuştur. 1930 ’lu yılların Amerika ’sında aclık, yoksulluk, sefalete duşen işcileri anlatan eser yayımlandığı donem buyuk yankı uyandırmıştır. ” ‘Bir tek şeyi iyice oğreniyorum, ’ dedi. ‘Her zaman, her gun, hep aynı şeyi oğreniyorum. Başın dertteyse, canın yanmışsa, bir şeye ihtiyacın varsa… fakir insanlara git. Sana ancak onlar yardım eder… yalnız onlar. ’ ‘ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

4. Sevilen (Toni Morrison)
Afroamerikan yazar Toni Morrison 1987 ’de yazdığı Sevilen ile Pulitzer Odulu başta olmak uzere birden fazla odulu kazanmıştır. Sevilen ’de, Amerikan İc Savaşı ’nı muteakip bir kole ailesinin acı dolu hayatı gozler onune serilir. ‘ ’Kolelerin kendileri adına hoş, zevkli duygular tatmaları doğru değildi; bedenleri bu amaca değil, ona sahip olan kişiyi hoşnut etmek icin, mumkun olduğunca cok cocuk doğurmaya hizmet etmeliydi. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

5. Goremediğimiz Tum Işıklar (Anthony Doeer)
Amerikan yazarı Anthony Doeer tarafından yazılan Goremediğimiz Tum Işıklar da 2015 ’te Pulitzer ’i kazanmıştır. Eserde İkinci Dunya Savaşı ’ndaki Fransa ’da kor bir kızla yetim bir cocuğun yollarının kesişme hikÂyesi anlatılır. ‘ ’Savaş, diye duşundu Etienne dalgın bir şekilde, hayatların herhangi bir mal gibi satıldığı bir pazar yeri. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

6. Mulksuzler (Ursula K. Le Guin)
Bilim kurgu yapıtlara verilen Hugo Odulu ’nu gectiğimiz sene kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin ’in Mulksuzler ’i de kazanmıştır. Eserde kabaca; ‘Anarres ’ ve ‘Urras ’ adlı bir ikili dunya vardır. Anarres dunyası anarşistlerinken, Urras kapitalistlerin dunyasıdır. Utopik olarak kurgulanan eser yazarın da en bilinen eserlerinden biri olmuştur. ‘ ’Yirmi yaş dolaylarında oyle bir an vardır ki; yaşamın geri kalan kısmı boyunca ya herkes gibi olmayı, ya da farklılıklarını erdeme donuşturmeyi secmen gerekir. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

7. Kucuk Şeylerin Tanrısı (Arundhati Roy)
Hintli yazar Arundhati Roy tarafından yazılan Kucuk Şeylerin Tanrısı 1997 Man Booker Odulu ’nu elde etmiştir. Varlıklı bir Hintli ailenin genc kızının, ailenin yanında calışan bir işciye olan aşkını anlatır. Alt sınıfta olan genc işci adam ile zengin bir ailenin kızı arasındaki yasak aşk şiirsel bir dille ve kızın ağzından anlatılır. ‘ ’Belki de bu kuşak, atalarının burjuva kokuşmuşluğunun bedelini oduyordur. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

8. Geceyarısı Cocukları (Salman Ruşdi)
Hint asıllı yazar Salman Ruşdi tarafından kaleme alınan eser de Man Booker Odulu ’nu 1981 ’de kazanmıştır. Hindistan ’ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra yazılması nedeniyle ayrı bir yeri vardır. Roman Hindistan ’ın bağımsızlığını nasıl elde ettiğini anlatır ve yazarın sıkca tercih ettiği buyulu gercekciliği de icerir. ‘ ’Kendinden kesinlikle emin olan adamlar, korkunc şeyler yaparlar. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor

9. Juan Goytisolo
1976 ’dan bu yana verilen Cervantes Odulu 2014 yılında İspanyol yazar Juan Goytisolo ’ya verilmiştir. 2017 ’de aramızdan ayrılan yazar İspanya İc Savaşı ’nda yedi yaşındayken annesini kaybetmiş ve babasıyla da omru billah mesafeli bir ilişki surdurmek durumunda kalmıştır. Belki bunun da etkisiyle adeta bir gezgin olmuş, hem Doğu hem Batı dunyasını inceleyip farklı ulkelerde yaşamıştır. Tum bunlar onu o yaptığı gibi Cervantes Odulu ’nu de almasını sağlamıştır. Yazar odulu “Kulturler arası diyaloğa verdiği katkı ve İspanyol diliyle ilgili calışmalarından” oturu almıştır. Ara Perde aslı eserinde şoyle soyler: ‘ ’Zamanı olcmek ve hayatlarını saatin gulunc despotluğuna tutsak etmek gibi uğursuz bir fikir kimin aklına gelmişti acaba? ’ ’