Kucuk İskender adıyla tanınan Derman İskender, 55 yaşında vefat etti. Şiir, deneme, roman gibi pek cok turde eser veren unlu şair bir suredir kanser tedavisi goruyordu.
1964 yılında İstanbul ’da doğan Derman İskender, Kabataş Erkek Lisesi ’nde ardından İstanbul Universitesi Cerrahpaşa Tıp Fakultesi ’nde eğitim gordu. Tıp Fakultesi ’nden son sınıfta ayrılan İskender, İstanbul Universitesi sosyoloji bolumunde eğitimine devam etti Ancak 3 yıl sonra bu bolumu de bırakıp, iş hayatına atıldı. Ceşitli dergilerde şiirler, denemeler ve eleştiriler yazdı. Kucuk İskender ’in ilk şiiri Milliyet Genc Sanat Dergisi ’nde, İskender Over ismiyle yayımlandı. Kucuk İskender ’in profesyonel şairlik kariyeri ise 1985 yılında başladı 55 yıllık hayatına bircok başarı sığdıran Kucuk İskender, 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Odulu, 2014 ’te Erdal Oz Edebiyat Odulu ’nu, 2017 ’de Necatigil Şiir Odulu ’nu aldı İtalya ’da duzenlenen Avrupalı Genc Şairler Yarışması ’nda dereceye giren Kucuk İskender ’in bazı antolojilerde şiirleri basıldı. Kanada ’da yayımlanan Descant dergisinde ABD ’de ise Murat Nemet Nejat ’ın Turk şairleri antolojisinde kendine yer buldu Almanya, Hollanda, Avusturya, İsvec gibi pek cok ulkede konuşmacı olarak etkinliklere katıldı, şiir performanslarıyla kendini anlattı. 2003 yılında ise Berlin ’de duzenlenen İlk Turk Eşcinseller Kongresi ’nde bu konudaki bildirisini okudu 55 yaşında yaşama veda eden Kucuk İskender ’e gecen yıl kanser teşhisi konulmuştu. Bir suredir yoğun bakımda tedavisi suren şairin gece saatlerinde hastalığa karşı verdiği savaşı kaybettiği oğrenildi. Şairin vefatının adından unlu isimler de uzuntulerini dile getirdi; 1. “İnsan inandığı şeyler uğruna muhteşem hatalar da yapabilir…Darılmamalısın eğer bir kardeşlik varsa aranızda…Bir elmanın kırmızı olması,bir gulun oyle kokması, bir derdin halledilmesinin ardından gelen ferahlık kadar sıradan ve guzeldir hata yapmak da…”#Kucukİskender
— irfan Değirmenci (@degirmencirfan) July 3, 2019
2. …Benim olduğumu duydukları gun dansa gitsinler. Bir gun once dansa gidenler de cok ozledikleri sevgililerini arasınlar. Arayanlar varsa parti versinler. O gece. Cok eğlensinler. Ben oldum diye eğlenmesinler. Boyle bir adam yaşadı diye eğlensinler. Kucuk İskender #Kucukİskender pic.twitter.com/bbTDRjFK2J
— Cağdaş Yıldırım (@cagdasyildirim) July 3, 2019
3. Uzun bir suredir kanser ile mucadele eden şair #Kucukİskender aramızdan ayrıldı. Ozgun tarzıyla şiir, roman, deneme, gunluk gibi pek cok turde edebi eserler veren sanatcımıza Allah'tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı dilerim. pic.twitter.com/el0M0UViia
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) July 3, 2019
4. Bir plak olsam.
Zeki Muren calsam.
Bozulsam.
Aynı yerde takılsam.
Hep tekrarlasam,
“Elbet bir gun buluşacağız.” #Kucukİskender pic.twitter.com/Filu942y6g
— İbrahim BUYUKAK (@ibrahimbuyukak) July 3, 2019
5. gozlerim sığmıyor yuzume
kucuk İskender

Cok direndin, veda ederken bile direnmeyi oğrettin. Buraya kadarmış. Butun devrimlerin en huysuz kahkahasıydın. Uğurlar olsun İskender.#kucukiskender pic.twitter.com/G1j6AGfjEN
— Yekta Kopan (@yektakopan) July 3, 2019
6. “Periler olurken ozur diler” #Kucukİskender gitti. Cok uzgunum, vedalaşamadık. Zarafeti şiiri kadar buyuleyiciydi. Onu guldurduğum zamanları hatırlayacağım. Yolun acık olsun İskender.
— Ece Temelkuran (@ETemelkuran) July 3, 2019
7. Olum değil, coktan yendin sen onu. Ama cok derin bir uyku bu İskender. Keşke hic uyumasaydın be kardeşim… #kucukiskender pic.twitter.com/2LnbZ6nZSM
— Ahmet Umit (@baskomsernevzat) July 3, 2019
8. Gule gule…#Kucukİskender pic.twitter.com/qKvU0J4HJx
— Canan Kaftancıoğlu (@Canan_Kaftanci) July 3, 2019
9. Belki de en sevdiğim sakarlığın, gozlerime takılıp yureğime duşmendi.
O, bu ulkenin şair denebilecek nadir şairlerindendi.
Hoşcakal ustad!…Seni seviyorum #Kucukİskender
— Sagopa Kajmer (@Sagopakajmerrap) July 3, 2019
10. 80 li yıllar Beyoğlu'nun,isyanın,cinsel ayrımcılığa karşı başkaldırının,Edebiyat dergilerine donme eğilimindeki mizah dergilerinin karakutusuydu #Kucukİskender ."Olursem karakutumu bulamayacaklar" derdi ama yazdığı her mısra karakutusudur bu toplumun.Nur icinde yatsın. pic.twitter.com/UBAbwW2FgD
— Gani Mujde (@GaniMujde) July 3, 2019
11. “Bir plak olsam. Zeki Muren calsam, bozulsam. Aynı yerde takılsam, hep tekrarlasam. Elbet bir gun buluşacağız…” #Kucukİskender
— Ata Benli (@atabenli) July 3, 2019
12. de gulum! De ki: bitmiştir umut, bitmiştir
sevgi, bitmiştir guven!
guven bana gulum!
sana bitmemişliği oğretecek, tattıracaktir
hasretten-hakikaten-ten değiştiren yuzum!#Kucukİskender

Foto: Sebati Karakurt pic.twitter.com/plCDC6PYg2
— melis alphan ♀ (@melisalphan) July 3, 2019
13. Ne kadar uzuldum anlatamam. Onu ne kadar cok severdim, onunla ne kadar cok gulerdim. Hoşcakal sevgili İskender. Yerin asla doldurulmaz… #kucukiskender pic.twitter.com/lBDXyIsFSL
— Pelin Batu (@pelinbatutr) July 3, 2019
14. Kanserle mucadele ediyordu ve maalesef hayatını kaybettiği haberi geldi. Şair Kucuk İskender, aramızdan ayrıldı… Işıklar icinde uyusun #kucukiskender ..
— Buşra Sanay (@busrasanay) July 3, 2019