Mesut İktu Biyografisi Mesut İktu, 22 Mayıs 1947 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Babası Hatay ’lı Ramazan İktu, annesi Guneş İktu ’dur. Opera sanatcısı olan Mustafa İktu (d.1938-o.1982) adında abisi vardı. Muzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında bir sure Flut eğitimi gordukten sonra Opera Bolumune gecti. Burada, Eduard Heindrichs, Saaadet İkesus Altan ve Afro Poli ile calışarak Opera Yuksek Bolumu ’nden birincilikle mezun oldu. Opera Bolumu'nde tamamlayarak, devlet bursuyla gittiği, Almanya ’da Berlin Devlet Yuksek Muzik Okulu Opera Bolumu'nde Prof. Herbert Brauer ile Şan, Sahne, Prof. H. Schmith Rhein ve Prof. Gerhard Puchelt ile de Lied-Yorumu alanlarında calışarak ustun başarıyla mezun oldu.
Sesi, tekniği ve geniş ses yelpazesiyle ulke icinde ve dışında Opera temsillerinde olduğu kadar Vokal Senfonik Konserler ve Resitallerle de beğeni toplayan Mesut İktu, Sevil Berberi-Figaro ’dan Sihirli Flut-Papageno ’ya, Rigoletto ’dan Otello-Jago ’ya, La Boheme-Marcello ’dan Midas ’ın Kulakları ’nda Kral Midas ’a bir cok operada rol aldı. Ozellikle Sevil Berberi, Sihirli Flut ve Otello operalarındaki Figaro, Papageno ve Jago rolleriyle seckinleşti.
Mesut İktu, 1987-1991 ve 2001-2003 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Mudurluğu ve Genel Sanat Yonetmenliği gorevlerini yaptı. Aynı zamanda Mimar Sinan Universitesi, Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı'nda Oğretim Uyesi olarak gorev yaptı.
TRT icin Arşiv Bantları ve TV Programları yaptı.
Opera ’nın yanı sıra Konser şarkıcısı olarak da tanınan Mesut İktu, Devlet Senfoni Orkestraları (DSO) eşliğinde Gustav Mahler'in bazı eserlerini Turkiye'de ilk kez yorumladı. Ahmet Adnan Saygun'un kendisi icin duzenlediği "Bariton ve Orkestra İcin Beş Ezgi"yi DSO eşliğinde yorumladı. . Bilkent Senfoni Orkestrası ile “Ataturk ’un İzinde Anadolu Muzik Festivallerine” Solist olarak katıldı.
Turk eserlerinin yurtdışında tanıtılması amacıyla, konser programlarında Turk bestecilerin eserlerine yer veren Mesut İktu, opera ve konser sanatcısı olarak, Almanya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Eski Yugoslavya, Bulgaristan, Etiyopya, Kenya, İtalya, Belcika, Rusya Federasyonu, Slovakya, Azerbaycan, Gurcistan, Polonya, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti, Yunanistan, Brezilya, Norvec, Avusturya, Hollanda, Macaristan ve Belarus ’da onemli sanat merkezlerinde pek cok kez sahneye cıktı ve ceşitli opera eserlerinde rol aldı. Uluslararası Muzik Festivallerine katıldı. 30'dan fazla operada rol alan sanatcı, Turk eserlerinin tanıtımına buyuk onem verdi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist sanatcılarındandır.
Prof. Mesut İktu, Marmara Universitesi, Eğitim Fakultesi, Muzik Bolumu ’nun kurucuları arasında yer aldı ve Lisans,Yuksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik oğrencilerine uzun yıllar dersler verdi, Tez-Danışmanlıkları yaptı
Kuruluşundan beri Oğretim Uyeliği yaptığı Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi, Devlet Konservatuvarı Mudurluğu ’nu uzun yıllar ustlenmesinin yanında, Şan, Turkce Metinli Muzikli Diksiyon ve Lied Yorumu dersleri verdi.
Opera Anasanat Dalı Başkanı, Universite Yonetim Kurulu ve Senato Uyeliği, Universitelerarası Kurul, Sanat Dalları Eğitim Konseyi, Konservatuvarlar Grubu Başkanlığı, Universitelerarası Kurul, Muzik, Sahne ve Gorsel Sanatları Docentlik Sınav Komisyonu Başkanlığı, İstanbul Kultur Universitesi, Sanat ve Tasarım Fakultesi, Sanat Yonetimi Bolum Başkanlığı, Akınguc Oditoryumu ve Sanat Merkezi ’nin” Genel Sanat Yonetmenliği gorevlerinde bulundu.
Opera sanatcısı Mesut İktu, 2015 yılında 45. sanat yılını Kadıkoy Sureyya Operası'nda verdiği konserle kutladı. Konserde, Hakan Şensoy yonetimindeki İstanbul Oda Orkestrası eşlik etti.
2020 yılında “50.Sanat Yılı”nı kutlayan Mesut İKTU, sanatsal calışmalarını surdurmekte, ceşitli universitelerde dersler vermekte ve Semiha Berksoy Opera Vakfı Mutevelli Heyet Eş Başkanı olarak gorev yapmaktadır.