Meltem Cumbul Biyografisi Sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı. Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu odulu sahibi aktris, Gegen Die Wand(Duvara Karşı) ve Gonul Yarası(Lovelorn) gibi uluslararası arenada oldukca başarılı olan filmlerde rol aldı. TV kariyeri Omer Karacan ’ın teklifiyle başlayan Cumbul aynı zamanda Karacan ’ın sahibi olduğu plak firması NR1 ’de bir single calışması yapmıştır. Stirling/English/Manikiza bestesi "Where Are You" isimli hitin Turkce versiyonu olan “Seninleyim”i seslendiren Cumbul, the-lost dizisinin oyuncularından Marc Senter ile evlilik hazırlığında olduğunu acıklamıştır. 17 Ekim 2007 gunu Amerikalı Oyuncu Marc Senter'dan Ayrıldığını Acıkladı. Mustakbel eşini oyuncu Lindsay Lohan'a kaptıran Cumbul, bu yuzden uc yıldır yaşadığı Los Angelas'tan ayrılıp İstanbul'a dondu.
Meltem Cumbul, 5 Kasım 1969 tarihinde İzmir ’de dunyaya geldi. Bankacılıktan emekli olan babası Sedat Cumbul Konya Akşehir ’li, annesi İzmirlidir. 1992 yılında vefat eden bir abisi ile Funda ve Yonca adında ablaları vardır. İzmir Ozel Yusuf Rıza İlkokulunu bitirdikten sonra, Meltem Cumbul 13 yaşındayken İzmir ’den istanbul ’a taşınmışlar. 1987 yılında Ozel Ata Lisesi ’nden mezun olduktan sonra, Mimar Sinan Universitesi ’nin Tiyatro bolumune kaydoldu. 1991 yılındaki mezuniyetinin ardından profesyonel anlamdaki ilk iş deneyimi icin Londra ’ya gitti. Londra'daki Şekspir Tiyatro Kumpanyası'nda tecrube kazandı.
Omer Karacan ’ın keşfettiği Cumbul, gonlu tiyatroda olmasına rağmen Karacan ’ın yapımcısı olduğu Genc Cizgi isimli programı sundu. O donemde TRT icin Radyotek isimli bir program da hazırlayan Cumbul 1993 yılında Londra ’dan Turkiye ’ye dondu ve Aşağı Yukarı isimli yarışmayı sunmaya başladı.
1994 yılında yine bir TV projesi olan “Nerden Başlasak Nasıl Anlatsak?” isimli talkshow ’u sunan Cumbul, programda unlu isimlerle sohbet ediyor ve starların taklitlerini yapıyordu. TV izleyicisi tarafından buyuk ilgiyle karşılanan programdan sonra Marguerite Duras ’ın Ayrılık Muziği'nde başrolde oynadı. Tiyatro projelerine o donemde ağırlık veren oyuncu aynı zamanda Arnold Wesker ’in “Dort Mevsim” isimli oyununu da sahneye koydu ve yonetmenliğini yaptı.
Alp Buğdaycı ’nın başrolde oynadığı “Bir Sonbahar Hikayesi” filmiyle ilk sinema tecrubesini yaşayan oyuncu daha sonra “Sahte Dunyalar” isimli TV dizisinde oynadı.
1995'te Bocek ve Bay E filmlerinde ufak rollerde gorundukten sonra, yonetmenliğini Barış Pirhasan ’ın yaptığı ve uluslararası isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat ceken odullu film Usta Beni Oldursene ’de performansıyla adından soz ettirdi.
1997 ’de TV ’deki başarılı projelerine bir yenisini daha ekledi: Meltem Cumbul Show.
Karışık Pizza, Duruşma, Propaganda, Geboren in Absurdistan gibi filmlerde başrolde onayan Cumbul, 90 ’lı yıllar boyunca TV, sinema ve tiyatro calışmalarıyla yukselişe gecmişti. 1999 ’da rating rekorları kıran ve Turk televizyon tarihinde en cok başarı kazanan dizilerden biri olan uzun soluklu TV dizisi Yılan HikÂyesi ’ndeki roluyle hafızlara kazındıktan sonra, Maruf (2001) "Biz Size Aşık Olduk" (2002) "Beşik Kertmesi" (2002), "Gurbet Kadını" (2003) gibi iddiasız yapımlarda kamera onune gecti. Mucizeler Komedisi muzikalinde, Şener Şen'le birlikte rol aldı.
Cumbul 2000 yılında bir West End ve Broadway showu olan Smokey Joe ’s Cafe muzikalinin Turkiye ayağında başroldeydi.
Meltem Cumbul ilk odulune Ziya Oztan ’ın yonetmenliğini yaptığı Abdulhamit Duşerken filminde gosterdiği başarılı oyunculuğuyla kavuştu. Antalya Altın Portakal Film Festivali ’nde En İyi Kadın Oyuncu odulunun sahibi olan Cumbul, Berlin Altın Ayı odulunu kazanan dunya sinemasının onemli filmlerinden biri olan Fatih Akın imzalı Gegen Die Wand (Duvara Karşı) ’da yardımcı kadın oyuncu rolundeydi
2004'te Turkiye ’de yapılan Eurovizyon Şarkı Yarışması ’nın sunuculuğunu Korhan Abay ile birlikte gercekleştirdi. Aynı yıl mimar Cağlayan Tuğal ’la evlendi ancak bir yıl sonra Tuğal ’dan boşandı.
2005 ’te usta oyuncu Şener Şen ve Timucin Esen ’le birlikte Gonul Yarası ’nda başrolleri paylaşan Cumbul, filmdeki başarılı performansıyla adından uzun sure bahsettirdi. Film Amerika ’da ve Avrupa ’nın bircok ulkesinde gosterime girdi.
Cumbul 26. İstanbul Film Festivali ’nin uluslar arası jurisinde Jane Champion, Jan Chapman gibi onemli isimlerle birlikte juri uyeliği yaptı ve California ’daki Palm Springs Uluslarararası Film Festivali ’nin galasına davetli olarak katıldı.
2005 ’in sonunda oyunculuk konusunda eğitim alıp kendini geliştirmek icin Los Angeles ’a giden Cumbul the-lost isimli dizinin unlu oyuncusu Marc Senter ile buyuk aşk yaşamaya başladı.
Meltem Cumbul 2005 - 2007 yılları arasında Los Angeles ’ta sinemayla ilgili projeler konusunda calıştı ve nikah masasına Marc Senter ile birlikte oturma hazırlıkları yaptı.
Gokce Albayrak Tarafından Meltem Cumbul ’la Yapılan Roportaj
* Los Angeles'a iyice yerleştiniz. Orada neler yapıyorsunuz?
İki proje uzerine calışıyorum. Birincisi; 11 Eylul'den sonra Amerika'nın Muslumanlara karşı onyargısını konu alıyor. ABD cok demoktarik bir ulke olduğu icin, 'İkiz Kuleler'e yapılan saldırıdan sonra boş yere mağdur olan insanları, Amerikalılar'la birlikte anlatmak istiyorum.
* İkinci projenizin konusu ne?
Cocukluğumdan beri hem korktuğum, hem de izlemeye doyamadığım vampir hikayeleri... Olumsuzluğun huznunu yaşayan vampirlerin oykuleri bana cok acıklı gelir. Bu projenin de bir yıldır uzerinde calışıyoruz. İrlanda-Amerika ve Turkiye ortak yapımı olacak.
* Ne zaman başlayacaksınız?
Her şey iyi ve tam istediğimiz gibi olsun diye uğraşıyoruz. Sanıyorum bu yıl icinde start alacağız. Biri Amerika'da diğeri ise İrlanda'da cekilecek. Ben aynı zamanda bu iki bağımsız filmin de kreatif produktoru olacağım. Yani kendime proje yarattırmış oluyorum!
* Hollywood Meltem Cumbul ismini yeterince tanıdı mı?
Endustri tarafından evet ama halk tarafından tanınmıyorum. Halkın tanıması icin benim orada film yapmam lazım. Amerikalılar alt yazılı filmlerden cok sıkılıyor. Avrupa sinemasını bile zor takip ediyorlar.
* Yeni projelerinizin size hayli katkısı olacak o zaman...
Bu işe baş koymak lazım. Bu işe baş koyup, zaman verip, kafanı kullanıp, doğru insanlarla calışmak gerekiyor. Benim şansım; odul almış olmam. Dolayısıyla bircok insan bana ulaşabildi. Ayrıca cok iyi iki aktor kocuyla calışıyorum; Suzan Berg ve Eric Moris. Onların cevresi ve bana tanıştırdıkları insanlar cok kıymetli. Erkek arkadaşım Marc Senter da bu işlerin icinde olduğu icin bana oneriler getirebiliyor.
* Kendinizi bir an once Hollywood'a gosterme cabanız var mı?
Oyle bir derdim yok. Cok senaryo geliyor bana ama ben hicbirini kabul etmedim. İyi şeyler değildi, icime sinmedi. Burada nasıl secim yapıyorsam orada da aynısını uyguladım.
* Turkiye Los Angeles'dan bakınca nasıl gorunuyor?
Yurtdışında olduğun zaman, Turkiye ile daha fazla ilgilenmeye başladım. Daha cok koşe yazarı okuyup, daha cok haber takip edebiliyorum. Herkesi cok daha iyi tanıyorum artık. Dışarıda olduğum icin daha objektif bakabiliyorum. Bazen cok umutlu bazen de cok umutsuz oluyorum...
* Umutsuzluğa duşunce 'İyi ki buradayım' diyor musunuz?
Hicbir zaman oyle duşunmedim. Orada mutluyum ama İstanbul'a geldiğim zaman da mutlu oluyorum. Mesela, Hrant Dink'in oldurulmesi beni cok yıktı. Ben orada Ermenilerle yaşıyorum; bankacım Ermeni. Yuzune bakamadım! Ben Amerika'da kendi bankacıma yaklaşık 1 ay gidemedim. O benimle o kadar ozel ilgileniyor ki; sanki bunu ben yapmışım gibi hissettim! Ve bu yuzden bir ay sonra gittiğimde ondan ozur diledim.
* Dink suikasti ABD'deki Ermenileri nasıl etkiledi?
Oradaki Ermeniler, tabii ki yara aldıkları icin sana karşı kotu davranıyorlar. Ama ben empati kurmaya calışıyorum. Dolayısıyla bu anlamda ilişkileri kuvvetlendirmek benim orada yaptığım ve yapacağım şeyler.
* Kultur elcisi gibisiniz yani...
Cok doğru. Uzucu şeyler olunca uzuluyorum ama Orhan Pamuk Nobel kazandığı zaman arkadaşlarıma kitaplarını hediye alıyorum.
* En cok neyi ozluyorsunuz?
Ailemi, dostlarımı ve İstanbul'u.
* Peki donmeyecek misiniz?
Hayır oyle bir şey yok. İyi projeler olursa Turkiye'de dizi de film de yapmak istiyorum.
* Los Angeles sizi sadece sinema sektoruyle değil aşkla da buluşturdu. Erkek arkadaşınız Marc Senter'la nasıl tanıştınız?
Sınıfta tanıştık. Marc, aktor kocum Eric Moris'in 5 yıllık oğrencisi. Derse girdiğim an beni kafaya koymuş aslında. Sahne uzerinden aşk ilanları yapıyordu. Romeo ve Juliet tiradını bana ithaf ediyordu. Ama benden 10 yaş kucuk olması beni durdurdu. Daha once hic kendimden bu kadar kucuk biriyle ilişki yaşamamıştım. O yuzden uzun sure direndim. Marc sabırla bekledi ve ben tabii sonunda coktum! Şimdi ben cok kıymetli bir şey yaşıyorum ve bu anlamda 'iyi ki yaş onyargımdan kurtulmuşum' diyorum.
*Marc'ın Turkiye ve Turk kızları hakkında daha once bilgisi var mıydı?
Annesi 16 yaşındayken babası NATO'da calıştığı icin 4 yıl İzmir'de yaşamış. Bana kara kalem eski İzmir resimleri hediye ettiler. Annesi Turkce sozler biliyor. Yani ailesinin Turkiye hakkında bilgisi var ama Marc'ın cok yok. Benimle oğrenmeye başladı; Turkiye'yi cok merak ediyor.
* Marc'ı Turkiye'ye getirecek ve bizimle tanıştıracak mısınız? Evet, yaza gelecek.
Hayat belli olmaz!
* Peki Marc Senter'le evlenmeyi duşunuyor musunuz?
O cok evlenmek istiyor. Ben evliliği ancak o istiyor diye yapabilirim. Evlilik benim icin cok onem taşıyan bir şey değil. Benim icin iki insanın hayatı paylaşması, birbirlerine destek vererek yol alması cok daha onemli. Ama Marc cok istiyor diye evlilik yapabilirim.
* Yani bir gun 'Meltem Cumbul evlendi' haberi alır mıyız? Bilmiyorum!
* Bana biraz oyle olacakmış gibi geldi de! Şimdiye kadar direndim. Bilmiyorum hayat belli olmaz.
Kendimi gurbette hissediyorum
* Los Angeles'da gunleriniz nasıl geciyor, neler yapıyorsunuz?
Cok fazla yazıyorum ve okuyorum. Bir spor hocam var onunla haftada 3 gun calışıyorum. Psikolojimle birlikte vucut direncimi de guclendiriyorum. Senaryolar, hikayeler uzerine cok calışıyorum. Cok fazla yemek yapıyorum.
* Amerikalılara Turk yemekleri yediriyorsunuz yani...
Evet en cok kofte, patates ve pilavımı seviyorlar. Ama yoğurtla her şeyi yememe bir anlam veremiyorlar. Ben de onların, dolmayı yoğurtsuz yemelerine anlam veremiyorum.
* Los Angeles'da sizi en cok ne zorluyor? Hasret cekiyor musunuz?
Turkce konuşmak isteği ve kendini gurbette hissetmek gibi insanı zorluklar yaşıyorum.
* Oscar'ın kırmızı halısında yurumeyi kendinize ne kadar yakın goruyorsunuz?
Olmayacak şey değil! İyi film yapmak onemli. Onemli olan iyi senaryo, iyi yonetmen, iyi oyuncular, iyi bir proje. Hicbir şey uzak değil! Ama bunlar zaman isteyen şeyler. Oyle pat diye olacak işler değil.
* Turkiye'de sizden boyle bir beklenti var... Başarı bekliyorlar...
Benim kimseye bir sozum yok. Her şey benimle ilgili. Benim hic kimseye bir şey kanıtlama problemim yok.
2010 yılının başlarında İstanbul Levent ’te “Meltem Cumbul studyosu” adında bir oyuncu eğitim merkezi actı. Aynı zamanda Mimar Sinan Universitesi ’nde oyunculuk dersleri vermektedir.
2011 yılında 69. Altın Kure Odulleri toreninde en iyi yabancı film kategorisinde Meltem Cumbul 30 saniyelik kısa konuşmasında, “Yurtta Barış, Dunyada Barış” diyerek barış mesajı verdi.
Meltem Cumbul, 2011 yılında Hindistan ’da cekilen “Tell Me O Khuda” adlı Bollywood filminde bir Turk kadını canlandırmıştır.
2012 yılında Kotex Reklamında oynadı.
28 Mayıs 2013 tarihinde eşi Ali Can Ozbaş ’dan boşanma kararı aldıktan sonra beraber oturdukları Gumuşsuyu ’ndaki evini terk ederek Cihangir ’de bir eve taşındı. 6 Eylul 2013 tarihinde resmen boşandılar.
2017 yılında ocak ayında gosterime başlayacak olan,yonetmenliğini Ozcan Alper ’in ustlendiği “Kırlangıc Fırtınası” dizisinde Meltem Cumbul, Fikret Kuşkan, Bestemsu Ozdemir, Ekin Mert Daymaz ile birlikte rol aldı.
Evlilikleri :
1.evliliği : Meltem Cumbul 25 Nisan 2003 tarihinde ic mimar Cağlayan Tuğal ile gizlice evlenmiş ve bu evlilik 2 yıl surmuştur.
2.birlikteliği : 2005 - 17 Ekim 2007 tarihleri arasında kendisinden 12 yaş kucuk Amerikalı Oyuncu Marc Senter'la aşk yaşadı.
3.birlikteliği: 2008 yılında kendisinden 39 yaş buyuk Usta Yonetmen Yavuz Turgul'la aşk yaşadı.
4.birlikteliği: Oyuncu Kıvanc Tatlıtuğ ile Ocak 2009'da başlayan ve 9 ay suren birlikteliği oldu.
5.evliliği : Meltem Cumbul Kuşadası'nın unlu turizmcilerinden, 5 yıldızlı İmbat ve Grand Blue Sky Otelleri'nin sahibi Erol Ozbaş'ın oğlu olan ve kendinden 12 yaş kucuk Ali Can Ozbaş ile 23 ağustos 2012 tarihinde evlendi. 28 Mayıs 2013 tarihinde boşanma davası actı. 6 Eylul 2013 tarihinde resmen boşandılar.
Odulleri :
2014 - 9. Uluslararası Dadaş Film Festivali -En iyi kadın oyuncu (Kadın İşi: Banka Soygunu)
2006 - Gonul Yarası filmindeki Dunya roluyle Fipresci En İyi Kadın Oyuncu Odulu
2004 - 11. CASOD "En İyi Oyuncu" Odulleri - En İyi Kadın Oyuncu (Abdulhamit Duşerken)
2003 - 40. Antalya Film Şenliği - En İyi Kadın Oyuncu (Abdulhamit Duşerken)
2000 - 12. Ankara Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu (Duruşma)
1999 - 4.Sadri Alışık Odulleri - En İyi Kadın Oyuncu (Karışık Pizza)
Filmleri ve Dizileri :
Oyuncu :
2017 - Kırlangıc Fırtınası (TV Dizisi)
2015 - Yaktın Beni (Leyla) (Sinema Filmi)
2014 - Kusursuz Plan (Kendisi) (TV Dizisi)
2013 - Kadın İşi: Banka Soygunu (Gulay) (Sinema Filmi)
2013 - Muhteşem Yuzyıl (4. Sezon (Fatma Sultan) TV Dizisi)
2011 - Nuri (Leyla) (TV Dizisi)
2011 - Labirent (Reyhan) (Sinema Filmi)
2010 - Tell Me Oh Khudaa (Zeynep) (Sinema Filmi)
2008 - The Alphabet Killer (Elisa Castillo) (Sinema Filmi)
2008 - Mevlana Aşkı Dansı (Seslendirme) (Sinema Filmi)
2008 - Aşk Yakar (Nazlı) (TV Dizisi)
2008 - A Beautiful Life (Antanas) (Sinema Filmi)
2004 - Gonul Yarası (Dunya) (Sinema Filmi)
2003 - Sinbad: Yedi Denizler Efsanesi (Marina (Seslendirme)) (Sinema Filmi)
2003 - 2004 - Gurbet Kadını (Elif ) (TV Dizisi)
2003 - Duvara Karşı (Selma) (Sinema Filmi)
2002 - Biz Size Aşık Olduk (Reyhan) (TV Dizisi)
2002 - Beşik Kertmesi (tekgul (Elmas Mağden)) (TV Dizisi)
2002 - Abdulhamit Duşerken ( Şahabettin Paşa'nın Kızı Nimet) (Sinema Filmi)
2001 - Maruf (Cankız) (Sinema Filmi)
1999 - 2001 - Yılan Hikayesi (Koylu Kızı Zeyno) (TV Dizisi)
1999 - Propaganda (Filiz) (Sinema Filmi)
1999 - Duruşma (Nazan) (Sinema Filmi)
1999 - Doğum Yeri Absurdistan (Emine Donmez) (Sinema Filmi)
1998 - Karışık Pizza (Emel) (Sinema Filmi)
1997 - Herkul (Turkce Seslendirme) (Sinema Filmi)
1996 - Usta Beni Oldursene (Katja) (Sinema Filmi)
1996 - Tatlı Kacıklar (Kendisi) (TV Dizisi)
1995 - Cicek Taksi (Meltem Cumbul) (TV Dizisi)
1995 - Sahte Dunyalar (Nilgun Kılıc) (TV Dizisi) 195
1995 - Bocek (Genc Kız) (Sinema Filmi)
1995 - Bay E (Motosikletli Kız) (Sinema Filmi)
1994 - Bir Sonbahar Hikayesi (Sinema Filmi)
1993 - İnsanlık Hali (TV Dizisi)
1992 - Mahallenin Muhtarları (TV Dizisi)
Talkshow :
1993 - Aşağı yukarı
1993 - Rifle King Kong Show, Kanal 6
1994 - Nereden Başlasak Nasıl Anlatsak, Kanal D
1995 - Kolaysa Sen de Gel, atv
1997 - Meltem Cumbul Show, Kanal 6
Tiyatro :
2003 - Taming of the Shrew Başrol -İstanbul Şehir Tiyatroları
2001 - Travelogue Konuk Oyuncu -Ankara Devlet Opera ve Balesi
2000 - Smokey Joe ’s Cafe Konuk Oyuncu -Ambassador Tiyatro Grubu
1997 - Tell Scherezade, Tell Başrol
1995 - Four Seasons Yapımcı -Beyaz Sahne Tiyatrosu