Onereceğimiz kitaplar icsel dunyanızı keşfetmeniz icin birer arac olacaktır. Etrafımızda, sosyal medyada insanların sadece mutlu ve zirvede olan hallerini goruyoruz ve bu durum telefon başındaki insan icin ben ne yapıyorum diye duşunduruyor. Telefonumuzdan insanların dış dunya maskelerini izlemek yerine zamanımızı faydalı kullanarak ruhumuza iyi gelecek şeyleri keşfetmenin tam sırası! İşte ic dunyanıza yolculuk yapmanızı sağlayacak kitaplar…
1. İnsanın Anlam Arayışı – Viktor E. Frankl
Logoterapinin kurucusu olan Viktor E. Frankl nazi toplama kampında ailesini kaybetmiş norolog ve psikiyatr. Toplama kampındaki deneyimlerini anlatırken yaşamın anlamını bulmak icin amacımız olması gerektiğini anlatıyor. Acıdan anlam cıkartabilmeyi vurguluyor. Yaşamı boyunca, “Neden varız ve hayatın anlamı ne?“ sorularına cevap arayan Frankl, bu kitapta arayışını okuyucuya yol gosterecek şekilde aktarıyor. Eseriyle ilgili “Tek istediğim, okuyucuya somut bir ornekle hayatın her koşulda, en sefil durumlarda bile anlam ve potansiyele sahip olduğunu gostermekti” yorumunu yapmıştır.
Logoterapiye gore yaşamın anlamını uc farklı yoldan keşfedebiliriz:
1.Eser yaratarak ya da bir iş yaparak
2.Bir şey yaşayarak -iyilik, doğruluk, guzellik gibi- ya da bir insanla etkileşerek -yani severek-.
3.Kacınılmaz acıya yonelik bir tavır geliştirerek.
Bir başka insanı, kişiliğinin en derindeki cekirdeğinden kavramanın tek yolu sevgidir. Sevmediği surece hic kimse, bir başka insanın ozunun tam olarak farkına varamaz. Sevgisi yoluyla insan, sevilen kişideki temel kişilik ozelliklerini ve eğilimlerini gorebilecek duruma gelir ve dahası, ondaki gercekleşmemiş olan ancak gercekleştirilmesi gereken potansiyelleri gorur. Ayrıca sevgisi yoluyla kişi, sevdiği insanın bu potansiyelleri gercekleştirmesini sağlar. Sevdiği insanın, ne olabileceğinin ve ne olması gerektiğinin farkına varmasına sağlayarak, potansiyellerini gercekleştirmesini sağlar.
Amazon ’da Fiyatını Gor

2. Ikigai/Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı – Hector Garcia, Francesc Miralles

İkigai, her sabah yataktan kalkma sebebi/hayat amacıdır. Bu serinin ilk kitabı ikigainin ne olduğunu, uzun yaşamak ve mutlulukla ilgili calışmaları anlatıyor. İki yazar araştırma kapsamında dunyada en uzun yaşayan insanların olduğu Japonya Okinawa takımadalarının yerel halkıyla ropartaj yapıyor ve gozlemlerini aktarıyor. İkinci kitap olan İkigai Uygulama Rehberi adlı kitapta ise ilk kitapta oğretilen bilgiyi hayatınıza adapte edebilmeniz icin uygulama yontemleri sunuyor. Yaşlılığın hayatın bitişi olmadığını, amacları olan insanın doğru yaşam şekli, cevre ve beslenme ile her yaşta aktif olabileceğini gosteriyor.
Direğe iple bağlanan bir eşek kendini kurtarmak icin direğin etrafında donup durdukca direğe yapışıp hareket edemez hale gelir. Aynı şey kendi korkularından ve rahatsızlıklarından kurtulmaya calışıp acılarına daha fazla saplanan obsesif duşunme bicimine sahip insanlar icin de gecerlidir.
Duygularımızı biz yaratmayız, onlar bize gelirler ve onları kabul etmek zorundayız. İşin puf noktası onları hoş karşılamaktır. Morita duyguları havaya benzetir: Onları ongoremez ya da kontrol edemeyiz, onları sadece gozlemleyebiliriz.
“Yaşamımız, yasak olduğuna inandığımız ya da tırmanacak kapasitemizin olmadığını duşunduğumuz zirvelerle doludur, ne var ki yolumuzu bulanıklaştıran sis yalnızca baktığımız gozluklerin uzerindeki buğudan ibarettir.”
Amazon ’da Fiyatını Gor

3. İyi Hissetmek – David Burns

İyi Hissetmek, bilişsel davranışcı terapi temelli farkındalık sağlama amacıyla psikiyatr David Burns tarafından yazılmıştır. Olumsuz duygularla başa cıkmayı, duygu durumu anlamayı, sevgi ve onay bağımlılığının ustesinden gelmeyi oğretmeyi amaclar. Bibliyoterapi (Hikaye anlatımı veya şifa amacıyla belirli metinlerin okunmasını iceren yaratıcı bir sanat terapisi yontemidir. (Kitapla terapi anlamına gelmektedir) Eğer bibliyoterapi mantığıyla yazılmış kitaplar arıyorsanız kitabı ceviren yayınevinin diğer eserlerine goz atabilirsiniz.
Ne kadar bağımsızsanız, duygularınız o kadar guvence altında demektir. Ayrıca da, duygudurumunuz başkalarının insafına bağlı olarak inip cıkmayacaktır. Birinin sizi ne kadar sevebileceği onceden kestirilemez. Kendinizi sevmeyi oğrendiğinizde, benlik değeriniz daha surekli bir kaynak bulmuş demektir.
Etiketleme, sadece yıkıcı değil mantıksızdır da. Birey olarak yaptığınız tek bir şeyle olculemezsiniz. Hayatınız karmaşık ve surekli olarak değişen duşunceler, duygular ve hareketler akışıdır. Başka bir deyişle, bir heykelden cok bir nehirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor

4. Ermiş – Halil Cibran

“İnsan icin tum amaclarını susuzluktan catlamış dudaklara ve tum yaşamı bir ceşmeye donuşturen bir armağandan daha buyuğu yoktur kuşkusuz. Benim şerefim ve odulum işte bu armağanda yatıyor. Ne zaman icmek icin ceşmeye gelsem, diri suyun kendisini susamış bulmamda…” Yıllar boyu kendisine yurt olan kentten ayrılırken, Ermiş ’ten geride bıraktığı halka hitap etmesi istenir. Kent halkı ona aşk, evlilik, suc, olum, guzellik ve daha pek cok konuda sorular yoneltir. Aldıkları karşılık, hoşgoru ve sevginin bicimlendirdiği bir insan yaşamı uzerine hazine değerindeki oğutlerdir.
Yukarıda kitap tanıtımı icin yazan metin kitabı anlatmaya yetmiyor… Ermiş, karşınızda ve sizin bile merak etmeyi bıraktığınız soruların cevaplarını hic ummadığınız anda karşınıza cıkartıyor.
“Hakikati buldum” değil, “bir hakikat buldum” deyin. “Ruhun yolunu buldum” demeyin. “Kendi yolumda yururken ruhumla karşılaştım” deyin.
Size hayatın karanlık olduğu da soylendi ve siz de bezginlik icinde bezginler tarafından soylenenleri tekrarlıyorsunuz. Ben de diyorum ki bir durtu olmadıkca hayat karanlıktır gercekten ve bilgi olmadıkca tum durtuler kordur. İş olmadıkca tum bilgiler boşunadır ve aşk olmadıkca tum işler boştur…
Bir kumaşı en sevdiğiniz kişi giyecekmiş gibi, yureğinizde eğirdiğiniz ipliklerle dokumaktır sevgiyle calışmak. Ve bir evi, icinde en sevdiğiniz kişi yaşayacakmış gibi inşa etmektir. Urununu en sevdiğiniz kişi yiyecekmişcesine şefkatle dikmek tohumlarınızı ve neşeyle kaldırmaktır hasadınızı. Bicim verdiğiniz her şeye, kendi ruhunuzdan bir nefes uflemektir sevgiyle calışmak.
İcinizdeki gucu ortaya cıkaran sessiz kalmış arzularınız huzur getiriyor mu size?
Amazon ’da Fiyatını Gor

5. Sevme Sanatı – Erich Fromm

Psikanalist, sosyolog ve filozof olan Erich Fromm sevmek uzerine etkileyici tahlilleri ile zihnimizdeki sevmek kavramını sorgulatıyor. Gercek sevginin ne olup olmadığıyla ilgilenenlerin tercih etmesi gereken guclu bir eser.
“Hayatımıza giren herkes değerlidir; ama herkes ozel değildir. Saygı hepsine, sevgi layık olana verilir.
Birlikte yaşayarak bir olmanın tersine, olgun sevgi kişinin butunluğunu, bireyselliğini yitirmeden birleşmesidir. Sevgi insanlarda etken bir guctur; kişiyi obur insanlardan ayıran, duvarları yıkan, onu obur insanlarla birleştiren bir guc. Sevgi insanın ayrılık, yalnızlık duygularını yenmesine yardım eder; gene de kendisi olarak kalmasını, butunluğunu yitirmemesini sağlar. Sevgide iki varlığın bir olması, gene de iki ayrı varlık olarak kalabilmeleri ikilemi gercekleşir.”
Amazon ’da Fiyatını Gor

6. Simyacı – Paulo Coelho

Simyacı, Santiago adındaki Enduluslu bir cobanın İspanya ’dan başlayıp maceraların sonunda Mısır ’da sonlanan yolculuğunu konu ediniyor. Gezgin olmak icin cobanlık yapan Santiago ruyasında gorduğu hazinenin peşine duşuyor. Kişisel menkibesini tamamlamak icin cıktığı yolun sonunda hazinesi beklenmedik bir şekilde karşısına cıkıyor.
Ben ne gecmişte, ne de gelecekte yaşıyorum. Benim yalnızca şimdim var ve beni sadece o ilgilendirir. Her zaman şimdide yaşamayı başarabilirsen mutlu bir insan olursun. Hayat, yaşamakta olduğumuz andan ibarettir ve sadece budur.
“Bir duşu gercekleştirme olasılığı yaşamı ilgincleştiriyor.”
Amazon ’da Fiyatını Gor

7. Afrikalı Leo – Amin Maalouf

“Ben Hasan, tartıcıbaşı Muhammed ’in oğlu, Giovanni Leone de Medici; bir berberin sunnet ettiği, bir papazın vaftiz ettiği ben. Şimdi Afrikalı diye anılıyorum ama Afrikalı değilim. Avrupalı da Arabistanlı da değilim. Bana Granadalı, Faslı, Zeyyatlı da derler ama ben hicbir ulkeden, kentten ya da boydan değilim. Yolların oğluyum ben, ulkem kervan, yaşamımsa yolculukların en beklenmedik olanıyım.”
Hasan ’ın hikayesi ulkesindeki ic savaşı, ataerkil duzeni, toplumsal gelenekleri ama aynı zamanda beklenmedik olanı gosteren bir yolculuk. Amin Maalouf bu kitabında aslında kadınlara yapılan haksızlıkları, ataerkilliğin ve denetlenemez gucun etkilerini de farklı motiflerle işlemiş. Onun kalemi her zaman doğunun ve batının kulturunu buyuleyici bir bicimde anlatır. Her eseri elinizden bırakmak istemediğiniz bir dunyadır ama bu eseri bir insanın aslında bir hayata mahkum olmak yerine dunyanın farklı yerlerinde farklı kimliklerle var olabileceğini yansıtır.
Bedevi bir kadına bir gun en cok hangi cocuğunu sevdiğini sormuşlar. Kadın şoyle yanıt vermiş: “Hasta olanı iyileşene kadar, en kucuğu buyuyene kadar, yolda olanı da eve donene kadar.”
Gunun anlamı olması icin gece, konuşmanın anlamlı olması icin sessizlik, barışın anlamlı olması icin savaş gereklidir.
“Zamanın iki yuzu vardır, iki boyutu… Uzunluğu guneşe, derinliği tutkulara bağlı.. “
Amazon ’da Fiyatını Gor

8. Var Olmanın Gucu – Echart Tolle

Echart Tolle okumaya başlamadan once mesleğinin ruhani oğretmen olarak gecmesinden kaynaklı bazı onyargılarım vardı. Okumaya başlayınca hepsi kayboldu ve insanın kendisinin farklı yonlerini tanımasını yazdıklarıyla ve aydınlanma kavramıyla bircok şeyi acıkladığını anladım. Bu kitapta var olmayı, hayatın amacını işlemiş ve bunu yazı dili akıcı, anlaşılır bicimde yapmış. Sprituel bakış acısıyla farkındalığı aktarıyor.
Fiziksel bedene can veren hayatı, sizin kendiniz olan o hayatı hissedememek, başınıza gelebilecek en buyuk yoksunluktur.
Eğer ilişkide olduğunuz kişinin gecmişi sizin gecmişiniz olsaydı, onun cektiği acıları cekmiş olsaydınız, onun bilinc duzeyi sizin bilinc duzeyiniz olsaydı, siz de tam onun gibi duşunur ve davranırdınız. Bu idrakle birlikte bağışlama, şefkat ve huzur gelir.
“Yaşamaya başlamayı bekleme”.
Yaşama sanatının, yani tum başarıların ve mutluluğun sırrını acıklayan iki sozcuk vardır: Hayatla butunleşmek, Şimdi ’yle butunleşmektir. Hayatla butunleştiğiniz vakit hayatınızı yaşamadığınızı, tam tersine hayatın sizin sayenizde var olduğunu fark edersiniz. Yani hayat bir danscıdır, siz ise dansın kendisi..
Amazon ’da Fiyatını Gor