Filiz Akın Biyografisi Aktris, yazar. Turk sinemasının en başarılı kadın oyuncularından biri olan Akın, 60'lı yıllardan gunumuze rol aldığı sayısız filmde bir cok farklı karakteri canlandırmış, zerafet ikonu olmuştur. Guzelliği ve asaletiyle romantik temalı Turk filmlerinin vazgecilmez oyuncusu olan Akın'ın onemli filmlerinden bazıları; Reyhan, Utanc, Umutsuzlar, Prangasız Mahkumlar, Ankara Ekspresi, İki Gemi Yanyana ve Gurbet Kuşları'dır.
Filiz Akın, 2 Ocak 1943 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Gercek adı Suna Akın ’dır. Annesi Leman hanımdır. TED Ankara Koleji'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Universitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakultesi Arkeoloji Bolumu'ne kaydolan Akın, başarılı bir oğrenciydi. İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilen, mimar olmak istemesine rağmen bir turizm acentasında calışmaya başlayan Akın, 2 yıl sureyle şef olarak gorev yaptı. Kolej yıllarından bir arkadaşının tavsiyesiyle sinema sektorune girmeyi duşunmeye başlayan Akın, 1962'de Artist dergisinin duzenlediği yarışmayı kazandı. Yeşilcam ’a adım atmasında onemli olan bu gelişmeden sonra Memduh Un'un yonetmenliğini yaptığı Akasyalar Acarken filmiyle sinema kariyeri başladı. Ardından Şakayla Karışık adlı filmde Ajda Pekkan'la başrolu paylaşan oyuncu, Kadın Berberi ve Kadın Terzisi filmlerinde canlandırdığı rollerle adını geniş kitlelere duyurdu. Filiz Akın, dramadan komediye bircok farklı turde oyunculuğunun zirvesindeydi. Film yonetmeni Atıf Yılmaz ve Fikret Hakan ’la nişanlandı. 1964 yılında izleyiciyle buluşan Yankesici Kız adlı filmdeki oyunculuğuyla da ovguler alan aktris, o donemde yapımcı ve yonetmen olan Turker İnanoğlu ile tanıştı. 1964 yılında Yankesici Kız” filminin galasına Karabuk'e giderken aynı arabada Filiz Akın, Ahmet Tarık Tekce ve Ahmet Tarık Tekce'nin eşi, Turker İnanoğlu ve şofor bulunuyordu. Karabuk yakınlarında olantrafik kazasında Ahmet Tarık Tekce ve şoforu oldu.
İnanoğlu yonetimindeki bircok filmde başrolde oynayan Akın, bir sure sonra unlu rejisorle 1964 yılında dunya evine girdi. Bu evlilikten İlker İnanoğlu (d. 20.08.1965) adında bir erkek cocukları oldu.
1965 yılında Akın, filmografisine bir film daha ekledi: Kolejli Kızın Aşkı. Ayhan Işık'la başrolleri paylaştıkları yapımdaki roluyle romantik temalı Turk filmlerinin vazgecilmez ismi olan Akın, daha sonra Cuneyt Arkın'la kamera onune gectikleri Cıtkırıldım da benzer bir tiplemeyi canlandırdı. 1969 yılının Mayıs ayında Filiz Akın'ın, Necdet Tosun'un refakatinde, bir takım allerji tedavisi icin Londra'ya gider, aynı hastanede tedavi olmakta olan Filiz adındaki bir Turk hasta olur. Ama bu kotu haber Turkiye ’ye Filiz Akın oldu diye ulaşınca aynı tarihte Adana'da yapılmakta olan Altın Koza Film Festivali'nde anısına saygı duruşu bile yapılmıştı!
Turkan Şoray, Hulya Kocyiğit ve Fatma Girik ’le birlikte Kare-As olarak adlandırılan en buyuk dort kadın yıldızdan biri oldu.
121 sinema filminin başrolunde oynadı. "Kolejli Kız" olarak anıldı. Turk sinemasının ilk sarışın Avrupai kadın yıldızı ve aynı zamanda en guzel ve zarif yuzlu kadını oldu. Ama sinema kariyerini kocasının şirketiyle sınırladığı icin pek ciddi filmde yer alamadı. 1976 ’da Turk sanat muziği şarkıcısı olarak gazino sahnelerine cıktı, sinemadan gelip “assolist” olan ilk isim oldu ama sonra “solistaltı”na indi. Bu surecte unlu mafya İnci Baba (Mehmet Nabi inciler) tarafından bıcaklatıldı. Uzun sure Paris'te yaşadı.
Ayhan Işık, Zeki Muren, Sadri Alışık, Ediz Hun, İzzet Gunay, Tarık Akan ve Kartal Tibet gibi doneminin başarılı erkek oyuncularıyla başrolleri paylaştığı sayısız filmle izleyicinin gonlunde taht kuran Akın, o zaman Paris Buyuk Elcisi olan MİT eski Musteşarı Sonmez Koksal'la 1994 yılında evlendi.
Akın 1971 yılında cekilen "Ankara Ekspresi" filmindeki Hilda roluyle Antalya Film Festivali'nde "En başarılı kadın oyuncu" odulunun sahibi oldu. Akın, 80'lerin başında sinemaya veda etti. Aktris yıllar sonra, 1989'da yeniden izleyiciyle buluştu. TRT icin cekilen Gecmiş Bahar Mimozaları'nda Rutkay Aziz ve Mehmet Gunsur'la başrolleri paylaştı.
Sabah gazetesinde koşe yazarı olarak yazmaya başlayan Akın, Hey, Kelebek/Hurriyet gibi gazete ve dergilerde koşe yazarlığı yaptı. 2002'de yakalandığı cene kanserini yendi. Kansere karşı destek amaclı başlattığı "Sarı bilezik" ve "Mavi bilezik" gibi kampanyalar oldukca başarılı oldu. Aktris, 2005'te hastalık sonrası deneyimlerini kaleme aldığı Hayata Merhaba, daha sonra da "Filiz Akın ile Guzellik, Sağlık ve Genc Kalma Uzerine" isimleri kitapları yayımladı. Filiz Akın, Starkey İşitme Vakfı onursal başkanı olarak "Turkiye'de İşitmeyen Kalmasın" adlı bir kampanya başlatıp yuruttu ve sosyal guvencesi olmayan 2000 civarı cocuğu işitme cihazı sahibi yaptı.
Filiz Akın'ın en buyuk hayranlarından biri olarak bilinen Pınar Cekirge, aktrisi Turk Sineması'ndaki yeri, ikonografik ve toplumbilimsel değeriyle değerlendirdiği "Başrolde Filiz Akın" isimli kitabı 2007'de yayınladı.
TED Universitesi Mutevelli Heyet uyesi Akın, halen Sabah Gazetesi'nde koşe yazarlığı yapmaktadır.
Ekin Turkantos Tarafından Filiz Akın'la Yapılmış Roportaj
Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakultesi Arkeoloji Bolumu'nde okurken Yeşilcam'a geciş yaptınız. Arkeoloji istediğiniz bolum değil miydi?
Bir arkadaşımın annesi sayesinde muracaat etmiştim. Arkeoloji guzel bir bolum. İlk sene mitoloji okudum, keyifliydi. Annem merdivenlerden duşmuştu. Gecinebilmemiz icin birimizin calışması gerekiyordu. Annem ve babam ayrıydı. Koleji bitirince hemen o yaz calışmak zorunda kaldım. Aslında Ortadoğu'da mimari ve dekorasyon okumak istiyordum.
Sizce kariyeriniz icin en onemli film hangisiydi?
'Umutsuzlar' ile 'Ankara Ekspresi'dir. Cunku bu iki filmde değişik iki kadını oynuyorum. Ben cinsel tarafım vurgulanmış bir oyuncu değilim. Bunu en iyi Mujde Ar değerlendirmiştir. Cinsel obje olmadan kadının cinsel sorunlarını sinemaya aktardı. Bizim hikayelerimizde bu gerekmiyordu. Bu anlamda en cok hissedilen oyuncu Turkan Şoray'dır. Cok dişi bulunur, beğenilir. Onun guluşu, bakışı herkesin dilindedir. Ben bundan uzak olmak istedim. Bu taraf eksik olunca cok arzulanmayan kadın, kadın seyircinin de dikkatini cekmiyor. Ancak 'Ankara Ekspresi'nde erkeklerin başını donduren ama onlarla yakınlık kurmayan bir casus kadın rolu vardı. Bunu yapabileceğimi biliyordum. Cunku bu bir oyun. Ben demek değil. İnsanın icinde Rus bebekleri gibi pek cok kişiliği var. Doğal sarışın olmama rağmen sinemada sarışın rollere en uygun kişi bendim. Başrole duşunulduğumde sevinmiştim.
Ya başrol verilmeseydi...
O zaman uzulurdum. Cunku benim başka bir yanımı ortaya cıkarttı. Hayat bir oyun diye duşunuyorum. Ama her zaman da cok şirin değil. İnişli, cıkışlı bir yol. İnsanlar bizlere bakıp paraları, şohretleri oldu diye duşunuyor. Oyunculuğun cok boşlukları vardır. Duygusal dunyası zor. Yaşadıkları acıları hep sineye cekmek zorunda kalmıştır oyuncular. Bunu soylememin nedeni ise genclerden cok ozenen var. Bunu duşunerek girsinler. Cunku faturası ağır.
Sinemayı neden bıraktınız?
Bırakmayı duşunmuyordum ama televizyon gelmişti. 'Dallas' tarzı diziler de Turk filmleri kıvamındaydı. Daha cok entrika vardı. Seyirci, evine donuk yaşamaya başladı. Kimse filmlere gitmiyordu. Erkek izleyiciler icin erotik mesajlı filmler yapılıyordu. Bir dizi yaptım sadece. Buyuk konuşmak istemiyorum ama bir daha dizi yapmak istemiyorum.
Peki hic kayda değer bir proje gelmiyor mu sıcak bakabileceğiniz?
Geliyor. Ama bensiz de oluyor sinema. Ozlemiyorum da. Cunku 117 film yapmışım. Bu buyuk bir tatmin.
Kimleri beğenirsiniz?
Arzum Onan ve Defne Samyeli gibi sansasyondan uzak, başarısını sadece guzellik uzerine kurmamış kişileri seviyorum. Sanem Celik ve Nurgul Yeşilcay'ı beğenirim. Hulya Avşar da cok iyi bir oyuncudur.
Hastalık surecine gelirsek... 'Neden ben?' diye duşundunuz mu?
Kanser normal bir kelime olsun istiyorum. Tedavisi zor ama var. Biraz tanınıyorsam bu beni hastalık karşısında ozel kılmıyor. Sadece yanlış teşhis konulduğunda yıkılmıştım. Şimdi Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ ile Merve İldeniz ve Serdar Onal'ın o onurlu duruş hoşuma gidiyor. Yaygara yapmadıkları gibi herkesi susturdular. Dunyada buyuk savaşlar oluyor. Bunun yanında bizimki hicbir şey değil diyorlar. Bende buna onculuk yapabildiysem sevinirim.
'Arkadaşım reiki yollasa da acılarım hafiflese' dediğinizi okumuştum. Bu tarz yontemlerden yararlandınız mı?
Bircan Usallı beni reiki uzmanına goturdu. Duşuncenin bir gucu olduğunu ve yol kat ettiğini duşunuyorum. İleride bu konuda bilimsel calışmalar yapılacak. Bu hastalığın kimlerin başına geldiğine baktığınızda onların sevgi ve enerji dunyasına sığındığını gorursunuz. Bu rastlantı değil. Pozitif duşunceye inanıyorum.
Kitabınız ne anlatıyor?
Zayıflama, ameliyatsız guzelleşme sırları, makyaj sırlarım, anti-aging ve uzmanlarla konuşmalarım var.
Sadece burnunuz ameliyatlı değil mi?
Burun ameliyatı, liposuction ve lifting yaptırmıştım.
Botox konusunda ne duşunuyorsunuz?
Kaş arasındaki cizgilere cevap verse de dolgu amaclı yaptıranları anlamıyorum. İnsan konuşan, yuruyen, sosyal bir varlık. Bilgisi, espri anlayışı, urettiği şey cok onemli. Kendisini yeniden yaratmak yerine yaşının en iyisi olmak mantıklı. Genc olacağım diye uzaylı gibi olmayı istemem.
Evlilikleri :
1.evliliği : yapımcı ve yonetmen Turker İnanoğlu ile 1964 yılında evlendi. 1974 yılında boşandı. İlker İnanoğlu (d. 20.08.1965) adında oyuncu olan bir oğlu var.
2.evliliği : Ermeni işadamı Leon Bubi Rubinstein ile 1982 yılında evlendi. 1993 yılında boşandı.
3.evliliği : MİT eski Musteşarı Sonmez Koksal ile 1994 yılında evlendi. Evliliği devam ediyor.
Odulleri :
1971 - 8. Antalya Film Şenliğinde, “Ankara Ekspresi” filmindeki rolu ile En İyi Kadın Oyuncu odulu aldı.
2000 - Antalya Film Festivali ’nde “Yaşam Boyu Onur Odulu”
2003 - İstanbul Film Festivali ’nde “Onur Odulu”
2004 - CASOD “Emek Odulu”
2006 - Suleyman Demirel Universitesi ’nden “Fahri Doktor” unvanı aldı.
Kitapları :
1993 - Guzelliklere Merhaba
2005 - Hayata Merhaba
2006 - Filiz Akın ile Guzellik, Zayıflama ve Genc Kalma Uzerine
2013 - Lezzete Merhaba Monuler, Tarifler ve Anılar
Filmleri :
1962 - Akasyalar Acarken
1962 - Şakayla Karışık
1962 - Şehvet Ucurumu
1962 - Battı Balık
1962 - Sahte Nikah
1962 - Aşk Merdiveni
1963 - Bekarlık Sultanlıktır
1963 - Beyoğlu Pilicleri
1963 - Kızlar Buyudu
1963 - Olum Bizi Ayıramaz
1963 - Beyaz Guvercin
1963 - Olume Ceyrek Var
1963 - Bana Annemi Anlat
1963 - İki Gemi Yanyana
1963 - Zoraki Milyoner
1963 - Arka Sokaklar
1963 - Genc Kızların Sevgilisi
1964 - Yankesici Kız
1964 - Gurbet Kuşları
1964 - Şofor Nebahat ve Kızı
1964 - Kadın Berberi
1964 - Meyhaneci
1964 - Ucurumdaki Kadın
1964 - Kardeş Kanı
1964 - On Guzel Bacak
1964 - İstanbul Sokaklarında
1964 - Cuppeli Gelin
1964 - Filinta Kadri
1964 - Prangasız Mahkumlar
1964 - Paylaşılmayan Sevgili
1964 - Korkunc Şuphe
1964 - Asfalt Rıza
1964 - Tığ Gibi Delikanlı
1965 - Yankesicinin Aşkı (Yankesici Kızın Aşkı)
1965 - Tamirci Parcası
1965 - Babasına Bak Oğlunu Al
1965 - Fakir Gencin Romanı
1965 - Olume Kadar
1965 - Mirasyedi
1965 - Oğlum Oğlum
1965 - Sevinc Gozyaşları
1965 - Şakayla Karışık
1966 - Cıtkırıldım
1966 - Affedilmeyen Esin
1966 - Kolejli Kızın Aşkı
1966 - Vur Emri
1966 - Kaderin Cilvesi)
1966 - Efkarlıyım Abiler
1966 - Bar Kızı
1966 - Erkek Severse
1966 - Affet Sevgilim
1966 - Acı Tesaduf
1966 - Gunahkar Kadın
1967 - Silahlı Paşazade
1967 - Ayrılık Saati
1967 - Sozde Kızlar
1967 - Bekar Odası
1967 - Affet Beni
1967 - Paşa Kızı
1967 - Hindistan Cevizi
1967 - Cici Gelin
1967 - Yıkılan Yuva
1967 - Serseriler Kralı
1967 - Sefiller
1968 - Arkadaşımın Aşkısın
1968 - Kader
1968 - Hırsız Kız
1968 - Sabah Yıldızı
1968 - Baharda Solan Cicek
1968 - Efkarlı Sosyetede
1968 - Aşka Tovbe
1968 - Yuvana Don Baba
1968 - Gul ve Şeker
1968 - Omrumun Tek Gecesi
1968 - Benim de Kalbim Var
1968 - İstanbul Tatili
1968 - Aşkım Gunahımdır
1969 - Son Mektup
1969 - Cilveli Kız
1969 - Karlı Dağdaki Ateş
1969 - Lekeli Melek
1969 - Yaralı Kalp
1969 - Huzunlu Aşk
1969 - Dağlar Kızı Reyhan
1969 - Yumurcak
1970 - Yuvasız Kuşlar
1970 - Yumurcak Koprualtı Cocuğu
1970 - Fadime
1970 - Ankara Ekspresi
1970 - Yarım Kalan Saadet
1970 - Saadet Şehri
1970 - İşportacı Kız
1970 - Aşktan da Ustun
1970 - Guzel Şofor
1970 - Beyaz Guller
1971 - Kucuk Sevgilim
1971 - Umutsuzlar
1971 - Emine
1971 - Omrumce Unutamadım
1971 - Oyun Bitti
1971 - Fadime Cambazhane Gulu
1971 - Seni Sevmek Kaderim
1971 - Yumurcağın Tatlı Ruyaları
1971 - İki Esir
1972 - Utanc
1972 - Ayrılık
1972 - Yumurcak Kucuk Şahit
1972 - Tatlı Dillim
1973 - Karateci Kız
1973 - Soyguncular
1973 - Acı Hayat
1973 - Zambaklar Acarken
1973 - Ağlıyorum
1974 - Yumurcak / VEDA
1974 - Almanyalı Yarim
1974 - Memleketim
1975 - Tatlı Cadının Maceraları
1975 - Yumurcak Belalı Tatil
1975 - Babaların Babası
1977 - Le Ricain (Sinema Filmi) 1989 - Gecmiş Bahar Mimozaları (Humeyra)(TV Dizisi)
1995 - Adana - Paris (Arşiv) (Sinema Filmi)
2011 - Gun Akşam Oldu