Gecmişten gunumuze edebiyat tarihinde, kadın hak ve ozgurluklerinin cesurca konuşulduğu ve yazıldığı feminist edebiyatının sihirli kalemleriyle tanıştırıyoruz sizleri. Siz de ozgurlukcu kadınların soylediklerine kulak vermek ve onlar yazarken nasıl zamanlardan gectiklerini, neler hissettiklerini oğrenmek isterseniz bu yazımız tam da size gore. Hadi hep birlikte Virginia Woolf ’un odasında neler konuşulmuş, Jane Austen ’ın yazma tutkusunu ne koruklemiş birlikte kulak verelim. İşte edebiyat tarihine damga vuran feminist yazarlar ve en dikkat ceken eserleri…
1. Virginia Woolf (1882-1941)
Feminist yazarlar arasında en dikkat ceken isimlerden ilki elbetteki Virgina Woolf. Woolf, akademik bir eğitim alamamış olsa da evlerinde bulunan babasına ait kitaplarla kendini geliştirdi. 1920 ’de yayımlanan Gece ve Gunduz isimli romanında Woolf; kadın hakları, sınıfsal farklılık, evlilik ve ozgurluk gibi konuları bir şekilde ayrıntılı işledi. 1929 ’da yayımlanan Kendine Ait Bir Oda feminist hareketin klasik kitaplarından kabul edilir. Woolf, Kendine Ait Bir Oda ’ da kadının edebiyattaki varlığına oldukca detaylı değinmiştir.
Ote yandan Woolf, Viktorya tarzı yaşamı benimsemez ve eserlerinde bu konuya dair duşuncelerini dile getirir. Yazma ilhamını kaybettiğine dair duşunceleri ve savaş korkusu nedeniyle girdiği bunalımdan cıkamayan Virginia Woolf ardında anlaşılmaya değer eserler ve huzunlu bir veda mektubu bırakarak 1941 yılında nehre atlayarak intihar etmiştir.

“En sevdiğim,
Yine delirecekmişim; bu korkunc gunleri atlatamayacakmışız gibi hissediyorum. Ve sanki giden zamanı geri ceviremeyeceğim. Sesler duymaya başlıyorum ve konsantre olamıyorum. Bu yuzden yapmam gereken şeyi yapıyorum. Bana verebileceğin en buyuk mutluluğu verdin. Kimsenin yapamayacağı şeyleri yaptın. İki insanın birlikte daha mutlu olabileceğini sanmıyorum. Ben artık savaşamayacağım. Biliyorum, senin hayatını mahvediyorum, Bensiz daha mutlu olacaksın. Goruyorsun bu mektubu bile doğru duzgun yazamıyorum. Okuyamıyorum. Hayatımdaki butun mutluluğu sana borclu olduğumu soylemek isterim. Bana karşı inanılmaz sabırlısın ve iyisin. Şunu soylemek istiyorum -aslında bunu herkes biliyor- eğer biri beni bu durumdan kurtarabilecek olsa bu sen olurdun. Her şey beni terk edip gitti ama senin iyiliğin hep benimle kaldı. Artık senin hayatını mahvetmeyeceğim. Kimse, seninle mutlu olduğumuz kadar mutlu olamazdı.
V.”
Virginia Woolf Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

2. Jane Austen (1775-1817)
1775 yılında İngiltere ’nin Hampshire kasabasında dunyaya gelen Jane Austen da feminist yazarlar arasında. Austen, icin yazmak ve okumak her zaman buyuk bir tutku olmuştur. Henuz genc yaşlarda eline kalem ve kÂğıt alan Jane yazmanın buyulu dunyasıyla tanışmıştır. Eğer bir Jane Austen kitabı okuyorsanız ya da filmini seyrediyorsanız mutlu son ile biteceğini bilirsiniz. Jane Austen ’ın kitaplarında aşk her zaman ana temalardan biridir.
‘Acaba şiirin aşkı korelttiğini ilk kim keşfetti, merak ediyorum! Ben de şiirin aşkın gıdası olduğunu duşunurdum, dedi Darcy. Bahsettiğimiz, ayakları yere basan, sağlam, guclu bir aşksa, evet. Zaten guclu bir aşkı her şey besler. Ama soz konusu gecici, basit bir sevdaysa, eminim tek bir guzel şiir onu yok etmeye yeter.‘
Dunyanın en guclu kalemine sahip yazarlardan biri olan Austen, eserlerinde guclu, zeki ve cesur kadın karakterlere yer vermiştir. Eserlerinin neredeyse tamamı dunya klasiği kabul edilen Austen ’in tum romanları beyaz perdeye aktarılmıştır. Aşk ve Gurur sinemaya aktarılan en unlu eserlerindendir.
Jane Austen Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

3. Kate Millett (1934– )
14 Eylul 1934 ’de ABD ’nin Minnesota eyaletindeki Saint Paul şehrinde doğan Katherine Murray Millett, 1956 ’da Minnesota Universitesinde İngiliz Edebiyatı Bolumune başladı. Kadınlara yonelik baskıların, ataerkil duzenin kadına yakıştırdığı ikincil konumun edebiyat ve felsefedeki orneklerini irdelediği doktora tezi 1970 ’de Cinsel Politika adıyla yayımlandı. Cinsiyetlerarası ilişkinin politik olduğu temeline dayanan kitap, feminist hareketin amac ve stratejilerini tanımlayan kitap hızlıca geniş kitlelere yayılarak ikinci dalga feminizmin temel kaynaklarından biri haline geldi. Millett bu kitapta “Eğer bir grup diğerini yonetiyorsa ikisi arasındaki ilişki politiktir” diyordu.
Millett ’ın 1979 ’da yazdığı Bodrum (Basement) kitabı koruyucusu olarak atanmış bir kadının gorevlendirdiği bir grup genc tarafından taciz edilip tecavuze uğrayan ve oldurulen bir kadının gercek hikayesini anlattı.
Ardından İran ’a Gitmek (Going to Iran, 1982) kitabında Humeyni ’nin ardından İran ’da artan politik baskıyı ele aldı. 1990 ’da yayınlanan Tımarhane Yolculuğu (The Loony Bin Trip) kitabı ise Millett ’in akıl hastanesindeki kişisel tecrubelerine dayanıyor. Zalimliğin Politikası (The Politics of Cruelty, 1994) kitabında zalimlik konusunu genel bir acıdan işledi ve 2001 ’de yazdığı Anne Millett (Mother Millett) yaşlanmakta olan annesiyle arasındaki ilişkiyi yazdı.
Kate Millett Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

4. Ingeborg Bachmann (1926 – 1973)
20. Yuzyılın en onemli Avusturyalı kadın yazarlarından biri olan Bachmann, 25 Haziran 1926 yılında Klangenfurt, Avusturya ’da dunyaya gelmiştir. Graz ve Viyana Universitelerinde felsefe, psikoloji ve Alman filolojisi okumuştur. Feminist yazarın ilk şiirleri 1948-1949 yılları arasında yayınlanmıştır. 1959-1960 yılları arasında da docent unvanıyla Frankfurt Universitesinde şiir konulu dersler vermiştir.
Doneminin en ses getiren kadın yazarlarından biri kabul edilen Bachmann, felsefe, psikoloji ve Alman filolojisi eğitimi almıştır. Ozelikle Heidegger ve Wittgenstein uzerine calışan Bachman bir sure sonra şiir yazmayı bırakarak duz yazıya yoğunlaşmıştır. Yazdığı eserlerde feminist temaları işlemiş aynı zamanda sosyal konularla da ilgilenmiştir.
1965 yılından itibaren Roma ’da yaşamaya başlayan başarılı yazar, 17 Ekim 1973 yılında Roma ’daki evinde cıkan yangından ağır yaralanarak hayatını kaybetmiştir.
Ingeborg Bachmann Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

5. Sylvia Plath (1932-1963)
Feminist yazarlardan biri olarak bilinen Sylvia Plath, 27 Ekim 1932 yılında Amerika ’nın Boston eyaletinde dunyaya gelmiştir. Sylvia Plath ilk şiirini henuz 8 yaşındayken yayımladı. Plath, ilk şiirini ‘Şiir ’ ismiyle yayımladı ve bu şiirine Boston Heralds ’ın cocuk bolumunde yer verildi. Plath ’ın kocası da unlu bir şairdi.
Genclik yılları pek cok başarıyı barındırsa da şairin yakasını bırakmayan depresyon ve hayatındaki sorunlar; onu intihara suruklemişti. Yaşamını 11 Şubat 1963 yılında sonlandırmayı tercih etti. Sylvia Plath oldukten sonra Pulitzer Odulu kazanan ilk şair oldu. Plath, otobiyografik bir roman olan Sırca Fanus kitabının yazarı olarak bilinmesinin yanı sıra trajik yaşamı ve intiharıyla da tanınıyor. Sylvia Plath ayrıca gizdokumcu şiirin onemli isimlerinden de biridir.
Sylvia Plath Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

6. Doris Lessing (1919-2013)
Feminist yazarlar listemize Doris Lessing, ya da gercek adıyla Doris May Tayler ile devam ediyoruz. Tayler, 22 Ekim 1919 ’da İran Kermanşah ’da doğdu. Ailesi İngiliz kokenli olarak bilinir. Babası I. Dunya Savaşı ’nda sakatlanmış ve İran Kraliyet Bankası ’nda memur olarak calışıyordu. Annesi ise hemşire idi. Henuz 13 yaşındayken, okuldaki başarısızlığı nedeniyle eğitim hayatı sona erdi ve bu onun yıllar sonra dunyanın en onemli yazarları arasına girmesine zemin hazırladı.
Londra ’da mutevazı bir hayat surduren Doris Lessing 11 Ekim 2007 gunu Nobel Edebiyat Odulu ’nu kazanmıştır. Turkce ’ye cevrilmiş eserleri arasında 8. Gezegen, Altın Defter 1/2, Evlilikler, İcinde Yaşamayı Sectiğimiz Hapishaneler, Sirius Deneyleri, Tenimin Altında, Cehenneme İniş İcin Acıklama, Evlenmeyen Adamın HikÂyesi, Gene Aşk, Mara İle Dann, Şikasta, Turku Soyluyor Otlar, Terorist, Kedilere Dair, Siyah Madonna bulunmaktadır.
Nobel Odullu Doris Lessing, eserlerinde genel olarak icinde bulunduğu toplumun kısıtlamalarına başkaldıran, ozgur ve feminist kadın karakterlere yer vermiştir. Altın Defter isimli eseri kadın hareketlerinin koşe taşlarından biri kabul edilmektedir.
Doris Lessing Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

7. Simone de Beauvoir (1908-1986)
Simone Beauvoir da feminist yazarlar arasında. Roman, felsefe, politik ve sosyal deneme, biyografi ve otobiyografi yazarı olarakta tanınır. En onemli eseri 1949 ’da yazdığı, kadınların gorduğu baskıların bilimsel incelemesini yaptığı ve modern feminizmin temellerini kurduğu İkinci Cins (Le Deuxième Sexe) soylenebilir.
Simone de Beauvoir once Kadın: Efsane ve Gercek adlı denemesini yazar. Bu denemesinde erkeklerin kadınları, onları yanlış izlenimlere sokan gizemli diğerler olarak gorduğunu iddia eder. Ve erkeklerin, bu “diğer”olma durumunu, kadınların, onların problemlerini anlamadıklarını onlara yardım etmediklerini iddia eder. Bu durumun tum toplumlarda klişeleşmiş bir hal aldığını ve her zaman hiyerarşiyi elinde tutanların gucsuzleri “diğer” olarak tanımladığını ve onları etraflarında dolaşan karanlık golgeler olarak nitelendirdiğini savunmuştur. Bu durumun sınıflar arasındaki ilişkilerde, dinsel, ırksal ayrımların mucadelesinde her turlu karşıtlıkta gorulduğunu ama hic karşıtlıkta “diğer” nitelendirmesinin ve “diğer”e yaklaşımın kadın-erkek ayrımındaki kadar klişeleşmiş bir hal almadığını, hayatın mevcut duzenine gerekce olarak gosterilmediğini soyler.
Simone de Beauvoir Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

8. Margaret Atwood (1939 -)
Feminist edebiyatının sihirli kalemlerinden biri olan Margaret Atwood 1939 yılında Kanadada dunyaya geldi. On iki yaşına kadar okula gidemediği icin okuma yazmayı ebeveynlerinden oğrenmiştir. Beş yaşından beri hikayeler, şiirler ve oyunlar yazmaktadır. Atwood, guzel bir cocukluk donemi yaşadığını anlatır.
Toronto Universitesi ve Radcliff Kolleji ’nde eğitim gordukten sonra Harvard Universitesi ’nde doktoraya başladı. Kanada ’nın değerli şairlerinden sayıldığı zamanlar filme alınan kitabı Edible Woman ile yazmaya daha cok merak saldı. Yazdıklarının buyuk kısmı bir odule ya da adaylığa layık gorulen Atwood, 1987 yılında aldığı Arthur C. Clarke odulunu, altı sene once yazdığı ‘Damızlık Kızın Oykusu ’ne borcluydu.
Margaret Atwood Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

9. Clarissa Pinkola Estés (1945- )
Feminist yazarlar listemizde uluslararası platformda tanınan, odul kazanmış bir şair ve yazar olan Clarissa Pinkola Estes de yer alıyor. Clarissa Pinkola Estes, bir donem, Amerika Birleşik Devletleri ’nde, C.G. Jung Center for Education and Research (C.G. Jung Eğitim ve Araştırma Merkezi) adlı kurumun başkanlığını yaptı. Doktorasını kulturlerarası araştırmalar ve klinik psikoloji uzerine yapmıştır. Estés, yirmi beş yıldır oğretmenlik yapmasının yanında, ozel olarak kendi hastalarının tedavisiyle de ilgilendi.
Estés, Kurtlarla Koşan Kadınlar ’ı yazmaya 1971 yılında başlamış ve yirmi yılı aşan bir sure icinde bitirmiştir. Calışması on sekiz dile cevrilmiş ve kadınların icsel yaşamları konusunda onemli bir calışma ve bir klasik olarak değerlendirilmiştir. Kurtlarla Koşan Kadınlar gunumuz feminist edebiyatının en başarılı ve dikkat ceken orneklerinden biridir.
Clarissa Pinkola Estés Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!