Mehmet Zaman Saclıoğlu Biyografisi 2007 yılında Marmara Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesinden emekli oldu. Halen İstanbul Gedik Universitesinde Oğretim uyesi olarak calışmaktadır. Mehmet Zaman Saclıoğlu, 23 Şubat 1955 tarihinde Bursa ’da Rukzan Hanım ile Anayasa Mahkemesi uyesi Nahit Saclıoğlu ’nun oğlu olarak doğmuştur. Babası aslen Vanlıdır. Babasının gorevi nedeni ile 4,5 yaşına kadar Siirt'te yaşadı. İlkokul eğitimini Ankara ’da Mimar Kemal İlkokulunda, orta eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Tatbiki Guzel Sanatlar Yuksek Okulu Tekstil Sanatları Bolumunu 1977 yılında bitirdi.
Mehmet Zaman Saclıoğlu, 1977-1981 yıllarında Ege Universitesi ’nde asistanlık yaptı. Yuksek lisansını, “Ege Bolgesi El Basmacılığı” adlı calışmasıyla aynı universitede 1981 yılında tamamladı. 1981 ’den sonra TGSYO ’da oğretim gorevlisi ve 1984 yılından sonra Mimar Sinan Guzel Sanatlar Fakultesi ’nde oğretim uyeliği yaptı. 1996 yılında profesor oldu. Mehmet Zaman Saclıoğlu, Belcika ’da (Royal Academy of Gent) ve Avustralya ’da (Wollongong University) kısa surelerle konuk oğretim uyeliğinde bulundu.
İlk şiir kitabı 1985 yılında “Gunden Once” adı ile Yazko yayınlarından cıktıktan sonra, Turk Dili, Duşun, Broy, Varlık, Turk Dili Dergisi, Gosteri, Milliyet Sanat, Atika, Yaşasın Edebiyat, Adam Oyku, Sıcak Nal, Eşik Cini, Dunyanın Oykusu, Notos, Dunden Bugunden Edebiyat gibi dergilerde şiirleriyle, oykuleriyle ve yazılarıyla devam etti. Cumhuriyet gazetesindeki yazılarında Nahit Zaman adını kullandı.
2007 yılında Marmara Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesinden emekli oldu. Halen İstanbul Gedik Universitesinde Oğretim uyesi olarak calışmaktadır.
Oğretim Uyeleri Derneği, Turkiye Yazarlar Sendikası, Oğretim Elemanları Sendikası, PEN Pazarlar Derneği ve Edebiyatcılar Derneği uyesidir.
Mehmet Zaman Saclıoğlu, evlidir, Ekin Saclıoğlu adında bir kızı vardır.
Odulleri:
1993 - Yunus Nadi Yayımlanmamış Oyku Odulu (Vus ’at O. Bener ile paylaştı)
1994 - Sait Faik Hikaye Armağanı (Yaz Evi ile)
1998 - Haldun Taner Oyku Odulu (Topac ile)
2012 - Dil Derneği 80. Yıl Onur Odulu (Turkceye gosterdiği ozen nedeniyle)
2014 - Yunus Nadi Roman Odulu (General Uctu ile)
Kitaplar:
Roman:
2017 - Pars: Kader Yildizi Cilt 1
2014 - General Uctu
Novella:
2010 - İki ve Keci
Oyku:
2009 - Sur ve Golge,
2002 - RuzgÂr Geri Getirirse,
1997 - Beş Ada,
1994 - Yaz Evi
Şiir:
2002 - Sarkac,
1985 - Gunden Once
Soyleşi:
2004 - Guneş Umuttan Şimdi Doğar “Turkan Saylan Kitabı”
İnceleme:
2003 - A ’dan Z ’ye Melih Cevdet Anday (Kitaplık dergisinin eki olarak)