Feza Gursey Biyografisi Odtu Teorik Fizik Bolumu'nun kurucusu olan matematik ve fizik profesoru.
Feza Gursey, 7 Nisan 1921 ’de askeri doktor Ahmet Reşit Gursey ile Turkiye Cumhuriyeti'nin oncu bilim kadınlarından kimyager Remziye Hisar'ın cocukları olarak istanbul ’da doğdu. Anne - babasının cocuklarının eğitimi uzerine titizlikle eğilmesi ve kucuk yaşta İstanbul aydın cevresinin icinde yer alma şansı bulmuş olması, Gursey'in genc yaşlardan başlayarak cok yonlu ve sanata duşkun kişiliğininin oluşmasını sağladı.
Galatasaray Lisesi'ndeki eğitimini 1940 yılında tamamladı. 1944 yılında da İstanbul Universitesi Fen Fakultesi Matematik – Fizik Dalı'ndan mezun oldu. İstanbul Universitesi ’ndeki fizik asistanlığı sırasında M.E.B. tarafından yapılan sınavı kazanarak İngiltere ’de Imperial College ’da doktora yapma imkanını elde etti.
1950'de Kuaterniyonların alan teorisine uygulanmaları konusunda yaptığı calışması, onun icin de yaşam boyu surecek bir araştırma ilgisinin odak noktası oldu.
Feza Gursey, 1950 - 1951 yılları arasında Cambridge Universitesi'nde doktora sonrası calışmalar yaptıktan sonra 1951'de İstanbul Universitesi'ne fizik asistanı olarak tayin edildi. 1952'de kendisiyle birlikte fizik asistanlığı yapmakta olan Suha Pamir ile evlendi.
1953'de İstanbul Universitesi ’nden docent unvanını aldı. 1954 - 1961 yılları arasında oğretim uyeliği boyunca Turk bilim tarihinin ilk ve son Teorik Fizik Kursusu'nun temelini oluşturan iki oğretim uyesinden biri olarak kursunun geleceğini hazırladı.
Aynı zamanda 1957 - 1961 yılları arasında Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda, Princeton Universitesi'nde İleri Araştırma Enstitusu'nde ve Columbia Universitesi'nde araştırmalar yaptı. Feza Gursey'in bu donemi onun bilimsel acıdan en verimli donemlerinden biri olmuş, bu sırada ona hayatının sonuna kadar hayranlık duyan ve onu destekleyen Nobel Fizik Odulu sahibi Wolfgang Pauli , atom bombasının babası olarak bilinen J.R. Oppenheimer, Nobel Odulu sahibi fizikciler olan E. Wigner, T.D. Lee ve C.N. Yang ile tanışmış, onlarla dostluklar kurmuştu.
1961'de sağladığı uluslararası une ve onunde acılan yurtdışı prestijli iş olanaklarına rağmen Turkiye'ye dondu ve ODTU ’nun sunduğu profesorluk unvanını kabul ederek "Odtu Teorik Fizik Bolumu'nun kurulmasında onemli bir rol ustlendi.
1960'lı yıllarda "Kiral Bakışım Kuralı"nı ortaya koyarak uzay - zaman bakışımı calışmalarının genişletilmesine on ayak olan Gursey, "Kuantum renk dinamiği kuramı" cevcevesinde calışmalara imza attı.
1974 yılına kadar ODTU'de oğretim uyeliği gorevine devam eden Feza Gursey, sayısız oğrenci yetiştirdi ve etkin bir araştırma grubu kurdu. 1974'de Yale Universitesi'nde kursu başkanlığına getirildi. Feza Gursey, 1992 yılında ABD'nin New Haven kentinde dunyaya gozlerini yumdu.