Turk Edebiyatının başarılı yazarlarından biri olan Sabahattin Ali 25 Şubat 1907 yılında Edirne ’de dunyaya gelmiştir. Yazdığı romanlarda ve şiirlerde insan ruhunu başarılı şekilde anlatan yazılar kaleme almıştır. Turkceyi naif ve kusursuz kullanan yazarın kitapları gecmişten bugune cok satanlar listelerinde yerini korumaktadır. Cumhuriyet donemi Turk edebiyatının etkili kalemlerinden biri olan yazar oyku, roman ve şiir turunde eserler vermiştir. Ozellikle romanlarında işlediği aşk teması dikkat ceker. Sabahattin Ali eserleri nelerdir? Sabahattin Ali ’nin kac tane kitabı var? Mutlaka okunması gereken Sabahattin Ali eserleri neler? Butun sorularınızı cevapladık. Hadi vakit kaybetmeden usta yazarın eşsiz kaleminden cıkan kitaplara birlikte goz atalım.
Sabahattin Ali ’nin yaşamına ve eserlerine dair tutku ve naif serzenişlerle dolu alıntılara goz atmak isterseniz Sabahattin Ali ve 17 Alıntıyla Sorgulamadan Peşlerinden Gideceğimiz Tutkuların Anısı iceriğimize goz atabilirsiniz. 1. Kurk Mantolu Madonna Sabahattin Ali eserleri listemizin ilk sırasında yazarın en unlu kitaplarından Kurk Mantolu Madonna bulunuyor. 1943 yılında yayımlanan roman ilk olarak Hakikat gazetesinde yayımlanır. Romanın yazım sureci esnasında yazarın başına bir talihsizlik gelir. Sabahattin Ali, Kurk Mantolu Madonna ’yı askerlik gorevini yaptığı Buyukdere ’de cadırda yazmış ve gazeteye yetiştirmek icin epey caba sarf etmiştir. Yazar romanı yazdığı zamanlarda attan duşup sağ kol bileğini catlatmış fakat kolunu tenekede ısıttığı suya koyarak romanına ara vermeden yazmayı surdurmuştur. Kitap ulkemizde oldukca populerdir ustelik sinema ve tiyatroya uyarlanmıştır.
Benim beklediğim aşk başka! O butun mantıkların dışında, tarifi imkansız ve mahiyeti bilinmeyen bir şey. Sevmek ve hoşlanmak başka; istemek butun ruhuyla, butun vucuduyla, her şeyiyle istemek başka… Aşk bence bu istemektir. Mukavemet edilmez bir istemek!.
Romanın ana karakterleri Maria Puder ve Raif Efendi olarak karşımıza cıkar. Raif Efendi icine kapanık, sessiz ve dış dunyaya kendini kapatmış bir karakter. Yaşamı suresince bircok şeye ses cıkarmamış, fazlasıyla haksızlığa uğramıştır. Kendi hayatına yon veremeyen, başkalarının istediği şekilde yaşamını ilerleten biridir. Yaşamı suresince gercekten yaşadığını hissettiği tek bir anı yaşamış ve bu anıyı gunluğune aktarmıştır. Maria Puder ile ilgili olan anısı kitabın yolculuğuna yon verir.
“Nicin seninle bir pencere kenarında oturup konuşamıyoruz? Nicin ruzgarlı sonbahar akşamlarında, sessizce yan yana yuruyerek ruhlarımızın konuştuğunu dinleyemiyoruz? Nicin yanımda değilsin?”
Amazon ’da Fiyatını Gor
2. Sırca Koşk Sabahattin Ali eserleri listemizin bir diğer kitabı yazarın 1947 yılında yayımlan Sırca Koşk adlı eseridir. Kısa oykulerden ve buyuklere masallar diyebilebileceğimiz masallardan oluşan kitap donemin devlet duzenine eleştiri niteliği taşır. Hatta kitap doneminin yasaklı kitaplar listesinde bir sure yer almıştır. Kitabın icerisinde bir cok hikaye yer alır ancak en etkileyici olan kitaba adını veren Sırca Koşk ’un hikayesidir. Eserde koşulsuz guvenin sonuclarının nelere yol acabileceği anlatılır. Eserin en bilinen ve unlu paragrafı ise aslında tum eseri ozetler niteliktedir.
”Sakın tepenize bir sırca koşk kurmayınız!”
Amazon ’da Fiyatını Gor
3. Ses Ses, Sabahattin Ali ’nin 1937 tarihinde yayımlanan son kitabıdır. Usta yazarın 1936 ile 1937 yılları arasında yazdığı hikÂyelerin derlendiği bir eser olarak karşımıza cıkar. Bicimsel ve anlatımsal ozellikler diğer kitapları ile benzerdir. Kitapta yer alan Kostence Guzellik Kralicesi adlı hikÂye haric diğer hikayeler koy, jandarma ve işciler ile ilgili olarak kaleme alınmıştır. Ses klasik bir olay hikÂyesidir, giriş-gelişme-sonuc kısımları bulunur. HikÂyenin ana kahramanı Sivaslı Ali cevresinde olaylar meydana gelir ve devam eder. Kahraman bakış acısıyla yazılan bir hikayedir. Anlatıcının kendisi de hikÂyenin kahramanı olarak okuyucu karşısına cıkar. HikÂye iki bolumden oluşur. Her iki bolumde de ayrı mekÂn ve olay orgusu yer alır. Hikayedeki dikkat ceken ilk olay bir tesaduf ile başlar ve hikaye ilerler.
Biliyor musunuz bir dakika hatta bir saniyede verilen veya verilmeyen bir karar, bir tereddut anı, insanın hayatı uzerinde ne ucsuz bucaksız neticeler doğurabiliyor.
Amazon ’da Fiyatını Gor
4. Kağnı Kağnı usta yazarın koy ve kasaba konuları ile dikkat ceken eserlerinden biridir. Sabahattin Ali Kağnı ’yı 1932 yılında yazmıştır. Oyku ilk kez Varlık Dergisi ’nde yer almıştır. Basım tarihi ise 1936 ’dır. Yazarın ikinci oykusu olarak bilinir. Kitap 13 farklı hikaye icerir. Yazarın Değirmen adlı oyku kitabında bahsettiği gerceklik Kağnı ile devam eder. Diğer kitaba gore dil daha yalın ve sade kullanılmıştır. Hikayeler duygulardan cok olay ve gozlemlere dayanır.
Madem ki bir kere birbirimizi gormuştuk, ne vaziyette ve nerede olursak olalım, artık unutamazdık. Artık bundan sonraki hayatımız, tekrar birbirimizi bulmak icin sessiz, fakat ebedi bir didinme olurdu. Biri diğerinin yaşayabilmesi icin elzem olan iki mahluktuk biz, bunu istesek de istemesek de…
Amazon ’da Fiyatını Gor
5. Değirmen Sabahattin Ali eserleri listemizin 5. sırasında yazarın muhteşem oyku kitaplarından biri olan Değirmen ’den bahsedeceğiz. Kitabın icinde birbirinden guzel oykuler yer alıyor. Esere ismini veren Değirmen oykusu ise bir cingenenin tutkulu aşkını ve bu aşk uğruna neler yapabileceğini anlatıyor. Ana teması aşk uzerine kurulu olan kitap toplam uc bolum ve 16 oykuden oluşur. Eserin ilk bolumunde sevgi teması işlenir. İkinci ve ucuncu bolumlerde ise yazar toplum temasını ele alır. 1927-1934 tarihleri arasında yazılan kitap aynı zamanda Sabahattin Ali ’nin ilk oyku kitabı olma niteliğini taşır.
“İşte adaşım, sana seven bir Cingene ’nin hikayesi. Ciceklerin actığı mevsimde, senin kollarına yaslanan ve cicekler kadar guzel kokan bir vucutla uzak su kenarlarında oturmak ve opuşmek, yoruluncaya kadar opuşmek hoş şeydir… Seni gorduğu zaman zalimce başını ceviren mağrur bir dilberin kapısı onunde ve ay ışığı altında sabaha kadar dolaşmak, bunu candan arkadaşlara ağlayarak anlatmak, -soz aramızda- gene hoş şeydir. Fakat sevgili bir vucutta bulunmayan bir şeyi kendisinde taşımaya tahammul etmeyerek onu koparıp atabilmek, işte adaşım, yalnız bu sevmektir.”
Amazon ’da Fiyatını Gor
6. Yeni Dunya Sabahattin Ali eserleri listemizde sırada farklı hikayelerden oluşan başarılı bir eser bulunuyor. Yeni Dunya, yazarın 1943 yılında yayımlanan kitaplarından biridir. Oncesinde gazete ve değilerde yayımlanmış 13 hikayeden oluşur. Konu olarak kasaba ve koy yaşamı anlatılır. Fakat farklı konularda işlenir. Yazar bu kitabında şairane bir dil tercih eder. Kitabın en dikkat ceken ozelliklerinden biri Sabahattin Ali ’nin gozlemci gercekcilikten uzaklaşarak eleştirel gercekliği merkeze almasıdır.
“Bahar gecti, yaz gecti; leylekler yerine goctu! Kış gelip dağları yolları kar ortmeden ya sen bana gel, ya ben sana geleyim!”
Amazon ’da Fiyatını Gor
7. Kuyucaklı Yusuf Yazarın 1937 ’de yayınlanan Kuyucaklı Yusuf adlı romanı, Turk edebiyatı tarihinde onemli bir rolu ustlenir. Eser ulkemizin o doneme kadar dile getirilmeyen problemlerini acıklar nitelikte. Kuyucaklı Yusuf eserine kadar Turk romanlarının ana konusu Batılaşma sorunu olarak karşımıza cıkar. Fakat Kuyucaklı Yusuf, ezilen halk ve toplumsal yapı icerisindeki carpıklığı ilk kez net bir şekilde ele almıştır. Romanda ailesi eşkıyalar tarafından oldurulen ve daha sonra bir kaymakam tarafından evlat edinilen Yusuf ’un hikayesi anlatılır. Kuyucaklı Yusuf oyku yazarı olarak bilinen Sabahattin Ali ’nin ilk romanı olarak okuyucuyla tanışır.
Gecen gunleri bir daha geri getirmek mumkun değildi ve sadece hatıralar, iki insanı birbirine bağlayacak kadar kuvvetli değildi.
Amazon ’da Fiyatını Gor
8. İcimizdeki Şeytan Listemizi yazarın en cok okunan kitaplarından biri olan İcimizdeki Şeytan eseri ile sonlandırıyoruz. Roman, Macide ve Omer isimli iki onemli karakterin aşkını anlatıyor. Kitap kişilerin ic diyalogları ve bireysel hesaplaşmalarını ele alıyor. Hatta bu şekilde duygu ve hislerin oldukca başarılı bir şekilde anlatıldığını soyleyebiliriz. Omer ’in yaşadığı bireysel sorgulama, olaylara cozum getirmek istemesi ancak başarısız olması eserde en cok goze carpan noktalardan. Karakterimiz yaşadığı bu sıkıntıların icindeki şeytandan kaynaklandığını dile getiriyor. Bu romanında, usta yazar Sabahattin Ali toplumsal yaşamın kişilikler uzerindeki etkisini ve gucsuz bireylerin ic hesaplaşmalarını etkileyici bir bicimde yansıtıyor.
Kalabalık beni sahiden sıktı. Ben ikide birde boyle oluyorum, bazen butun insanları boyunlarına sarılıp opecek kadar seviyorum, bazen de hicbirinin yuzunu gormek istemiyorum. Bu nefret filan değil. İnsanlardan nefret etmeyi duşunmedim bile. Sadece bir yalnızlık ihtiyacı. Oyle gunlerim oluyor ki, etrafımda kucuk bir hareket, en hafif bir ses bile istemiyorum. Fakat sonra birdenbire etrafımda bana yakın birilerini arıyorum. Butun bu beynimden gecenleri teker teker, uzun uzun anlatacak birini.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bu icerikler de ilginizi cekebilir; 1. 18 Maddeyle Edebiyatımızın En Dev İsimlerinden Sabahattin Ali 2. Sabahattin Ali ’nin Defalarca Okuduğu Başucundaki 5 Kitabı 3. Populer Kulturun Bir Parcası Haline Gelen ve En Cok Okunan 32 Kitap 4. İletişim Psikolojisi Uzmanı Olan Doğan Cuceloğlu ’nun Onerdiği Kesinlikle Okunması Gereken 22 Kitap 5. İyi Bir Okur Olma Yolunda Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar Kaynak: 1 2