Mehmet Hilmi Guler Biyografisi Ordu Buyukşehir Belediye Başkanıdır. Mehmet Hilmi Guler, 15 Temmuz 1949 tarihinde Ordu ilimizde doğmuştur. İlk ve Ortaokulu Ordu ’da İsmet Paşa İlk ve Ortaokullarında tamamladı. 1966 yılında Ordu Lisesinden mezun oldu. 1972 yılında Orta Doğu Teknik Universitesi (ODTU) Metalurji Muhendisliği'nden mezun oldu. Aynı universitede yuksek lisans ve doktora yapan Mehmet Hilmi Guler, ODTU Muhendislik Fakultesi Metalurji Muhendisliği Bolumu ’nde Yarı-zamanlı Asistan, ve yeni adı Gazi Universitesi Muhendislik Fakultesi Makine Muhendisliği olan (ADMMA) Ankara Devlet Mimarlik - Muhendislik Akademisinde asistanlık ve oğretim gorevlisi olarak calıştı. Malzeme ve İmal Usulleri dersleri verdi.

Mehmet Hilmi Guler, 1976 yılında Turk Ucak Sanayii (TUSAŞ) ’ye girdi ve Proje Muhendisi ve Grup Başkanı olarak, ceşitli ucak ve ucak sistemlerinin secimi, proje değerlendirme, tezgÂh ve teknoloji seciminde gorev aldı. 1979 yılında araştırmacı olarak TUBİTAK ’a gecti. Sırasıyla; Uzman Yardımcısı, Uzman, Bolum Başkanı, Mudur ve Başkan Yardımcısı gorevlerinde bulunarak, Yonetim Kurulu ’na secildi. Bilim ve Teknoloji Politikasına ilişkin calışmalara ek olarak, Roket Teknolojisi ve Silah Sistemleri uzerine yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde gorev aldı.
Yaptığı doktora calışması ile ozellikle, roket motor boruları ve lancer yapımında kullanılan kompoze malzeme uretim teknolojisi ve malzeme ozelliklerinin tespiti konusunda uygulamaya donuk bilimsel katkılarda bulundu.
1985-1991 yılları arasında beş yıl sureyle Turkiye; Ereğli Demir Celik A.Ş.(Erdemir) Yonetim Kurulu ’nda gorev yaptı. ERDEMİR ’deki gorevi suresince; maliyeti duşurmek, verim ve kaliteyi artırmak gayesiyle demir-celiğin ana girdileri uzerine uzun sureli ve geniş caplı calışmalar başlattı. Bunları, Komisyon Başkanı sıfatıyla aktif katılımda bulunarak yuruttu. Bu calışmaların hepsi tamamlanarak uygulamaya konuldu.
1991 yılında Makine ve Kimya Endustrisi Kurumu (MKEK) ’na Yonetim kurulu başkanı olarak atandı. Yerli silah sanayinin gelişmesine katkılarda bulundu.
Ordu ’da, Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) ’nin Kurucu Genel Sekreterliğini yaptı. Ordu iline ait ceşitli ozgun yatırım ve kalkınma projeleri hazırladı.
1994 yılında İstanbul Buyukşehir Belediyesine gecti. İstanbul Buyukşehir Belediyesi ’nde İGDAŞ'ta Yonetim Kurulu Uyesi ve Murahhas Uye (CEO) olarak gorev aldı. İstanbul ’da hava kirliliğine karşı doğalgazın yaygınlaştırılması icin yoğun bicimde calıştı. Ozel projeler yuruttu. Buyukşehir Belediyesine ait şirketlerin yonetiminde bulundu.
1996-1997 yıllarında Etibank Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Turkiye ’deki tum uretimlerden sorumlu Başbakanlık Başdanışmanı olarak calıştı. Etibank Genel Mudurluğu doneminde Bor ve Trona (Doğal Soda), Krom yatırımlarına ağırlık vererek yeni projeler başlattı.
2001 yılında AK Parti ’nin kuruluş calışmalarına katılarak, AK Parti Kurucu Uyesi oldu ve AK Partinin programını hazırlayanlar arasında yer aldı. MKYK Uyeliği ve AR-GE ’ den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Oluşturduğu ozel calışma gruplarıyla AK Parti ’nin “Turkiye Perspektifi ve Proje Alanları” adlı calışmayı hazırladı.
Turkiye ’nin temel ihtiyaclarını kapsayan bu 12 proje alanı ve bunların alt detay projeleri hazırlanarak 3 Kasım 2002 secimlerinden sonra oluşturulan bakanlıklara dağıtıldı.
3 Kasım 2002 tarihinde Ordu ’dan AK Parti milletvekili secildi. 22. ve 23. Donem TBMM ’de Milletvekili olarak bulundu. 58, 59 ve 60. Hukumetlerde Abdullah Gul ve Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı sırasında 18 Kasım 2002 - 1 Mayıs 2009 tarihleri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gorevini yuruttu.
Mehmet Hilmi Guler ’in bakanlığı doneminde donemin onemli projelerinden biri olan; Karadeniz ’de petrol ve doğalgaz arama ve tarama calışmaları başlatılarak tamamlandı. Peşinden Karadeniz ’de derin deniz sondajları başlatıldı. Yerli doğalgaz uretilerek kullanıma sunuldu. Bu sayede, doğalgaz kullanan illerin sayısı 9 ilden 66 ile cıkarıldı. İllerin hava kirliliği ile mucadelesine katkıda bulunularak, Turkiye ’nin onemli sorunlarından biri olan hava kirliliği giderildi.
Bakanlığı doneminde; “Enerji Arz Guvenliği” başta olmak uzere, Enerji Verimliliği (ENVER), ruzgÂr, hidroelektrik turbinlerinin, sondaj makinelerinin ve guneş panellerinin yerli yapımı YERSAN Hareketi, Hidrojen Enerjisi ve ozel bor bileşikleri uzerine ozgun yeni calışmalar başlattı. Geniş katılımlı calışma grupları oluşturarak, Genel Mudurlerle birlikte il il Turkiye ’yi gezerek projelerin bizzat tanıtımını yaptı.
Bu donemde aşağıdaki uluslarası projeler sayesinde;
* Baku-Tiflis-Ceyhan(BTC) Boru Hattı Projesi,
* Baku-Tiflis-Erzurum(BTE) Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi,
* Turkiye-İtalya-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi,
* Turkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan ve Avusturya arasındaki NABUCCO Doğalgaz Boru Hattı Projesi,
* Yer altı doğalgaz depoları,
* Ozel Ceyhan Enerji Bolgesi,
* Turkiye – İsrail Petrol, Doğalgaz, Elektrik, Su ve Fiber Optik İletim Hattı Projesi,
* Turkiye – İsrail – Hindistan petrol taşıma projesi,
* Turkiye-Mısır Arasındaki Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi,
* Turkiye Kıbrıs Su Boru Hattı Projesi,
* UCTE (Turkiye Avrupa Elektrik İletim Hattı) Projesi,
* Kuzey Afrika Ulkeleri ile Turkiye Arasındaki MED ring Elektrik İletim Hattı projesi,
* Yunanistan, Suriye, Irak, İran, Gurcistan
Gibi komşularımızla kurulan elektrik iletim hatları, doğalgaz, petrol ve su ortak projeleriyle Turkiye; bir enerji merkezi konumuna geldi.
Daha once işletilmeyen komur işletmeleri ekonomiye kazandırıldı. AK Parti ’nin sosyal politikaları gereğince Turkiye ’de bir ilk olarak; yaklaşık 10 milyon ton komur bu donemde yıkanıp, paketlenerek dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtıldı.
Mehmet Hilmi Guler, bakanlık gorevinden ayrıldıktan sonra, TBMM, AGİTPA (Avrupa Guvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi) Turk Grubu uyeliğine secildi. Enerji arz guvenliği başta olmak uzere uluslararası alanda AGİT bunyesinde gorev yaptı. Halen Turkcell Yonetim Kurulu Uyeliği ve Cin ’in en buyuk Kalkınma Bankası ICBC Yonetim Kurulu Uyeliği devam etmektedir.
Mehmet Hilmi Guler Araştırma ve Geliştirme, Yatırım, Proje Yonetimi, Şirketlerin Yeniden Yapılanması ile Etkinlik ve Verimlilik konularında danışmanlık yaptı.
31 Mart 2019 tarihinde yapılan Turkiye yerel secimlerinde Ak Parti ’den Ordu Buyukşehir Belediye Başkanı secildi.
İleri duzeyde İngilizce bilen Mehmet Hilmi Guler, evli ve iki cocuk babasıdır.
Bulunduğu Siyasi Partiler :
2001 - ----- - Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)