
Afrika edebiyatı, başka dillere kısıtlı bir şekilde cevrilmesi ve cok geniş alanlarda pazarlanmamasına rağmen coğu zaman gercekci bir tarzda kaleme alınmış somurge donemine ışık tutan değerli direniş hikayeleriyle bizleri her zaman kendisine hayran bırakmıştır. Fakat bunun yanında Afrikalı yazarlar tarafından oldukca yaratıcı anlatılara sahip capcanlı bir dille yazılmış modern edebiyat denemeleri de yapılmıştır. Bu listemizde 20. Yuzyılın ikinci yarısından başlayarak gunumuze kadar yazılmış Afrika edebiyatının en iyi eserlerini sizler icin derledik. İşte Afrika edebiyatından secmeler…
Parcalanma – Chinua Achebe
Kenyalı yazar Ngugi Wa Thiong ’o ’nun her sene okumasına rağmen her okuduğunda şaşıracak bir şeyler bulduğunu soylediği Nijerya ’nın unutulmaz yazarlarından Chinua Achebe ’nin 1958 yılında yayımlanan ilk romanı Parcalanma, Nijerya ’nın guneydoğu kesiminde somurge oncesi yaşamı ve 19. Yuzyılın sonlarında Nijerya topraklarının Avrupalılar tarafından işgal edilmesini gozler onune seren muhteşem bir eserdir. Yerli bir etnik grup olan Igbo ’nun hayali Umuofia kabilesine mensup olan ve bolgenin gureş şampiyonu Okonkwa ’nın hayatını anlatıyor Parcalanma. Uc parcaya ayrılan romanın ilk bolumunde Okonkwa ’nın ailesinden, kişisel hayatından ve Igbo kabilesinin geleneksel adetlerinden bahsederken ikinci ve ucuncu bolumlerde Avrupa somurgeciliği ve Hristiyan misyonerlerinin dini yayma cabaları Okonkwa, Okonkwa ’nın ailesi ve Igbo kabilesi uzerindeki etkilerle harmanlanarak gozler onune seriliyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
July ’ın İnsanları – Nadine Gordimer
1991 yılında Nobel edebiyat odulunu kazanan Guney Afrikalı yazar ve politik aktivist Nadine Gordimer ’in 1981 yılında basılan romanı July ’ın İnsanları, Guney Afrika ve Guneybatı Afrika arasında uygulanan Apartheid ’in bir ic savaşla sona erdiği yakın gelecekteki Guney Afrika ’da gecen bir hikÂye anlatıyor. July ’ın İnsanları, Johannesburg ’dan siyahi hizmetcilerinin koyu July ’a kacan liberal bir beyaz Guney Afrikalı aile olan Smales ’ın yaşadıklarını anlatıyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Michael K. Yaşamı ve Yaşadığı Donem – J. M. Coetzee
Guney Afrika doğumlu J. M. Coetzee ’nin 1983 yılında yayımlanan romanı Michael K. Yaşamı ve Yaşadığı Donem, yazarın cokca ilgilendiği oznel kırılganlık ve varoluşsal hiclik temaları etrafında şekilleniyor. 1970-1980 arasında, hayali bir ic savaş doneminde gecen anlatı, Cape Town ’dan annesinin doğduğu kırsal kesimde yer alan bir bolgeye zorlu bir yolculuk yapan Michael K. Adlı bir adamın hikayesini anlatıyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Yalnız Ağacların Şarkısı – Yaa Gyasi
Yaa Gyasi ’nin olağanustu ilk romanı Yalnız Ağacların Şarkısı, biri Gana ’da diğeri Amerika Birleşik Devletleri ’nde olmak uzere Ganalı bir ailenin soyundan gelen iki ayrı kolun yaşamları boyunca iki yuzyılı aşkın bir suredir devam eden hikayesini anlatıyor. Kole ticaretinin zirvede olduğu on sekizinci yuzyılın ortalarından başlayan kitabın anlatısı, on dokuzuncu ve yirminci yuzyılın calkantılı yılları boyunca bir ailenin hikayesini anlatırken Gana tarihine de ışık tutuyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Sessizliğe Hayranlık – Abdulrazak Gurnah
2021 yılının Nobel edebiyat odulunu kazanan Tanzanya doğumlu yazar Abdulrazak Gurnah ’ın 1996 yılında yayımlanan beşinci romanı Sessizliğe Hayranlık, Tanzanya ’nın bir bolgesi olan Zanzibar doğan ve 1960 ’lı yıllarda ulkeden kacıp Birleşik Krallık ’a yerleşen bir adamın hikayesini anlatıyor. Birleşik Krallık ’ta oğretmen olan ve beyaz İngiliz sevgilisiyle bir kız cocuğu buyuten bu adam, Zanzibar ’dan kacışının uzerinden 20 sene sonra ulkesine geri doner ve gecmişi hakkında kendisini ve ulkesini sorgular. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Amerikana – Chimamanda Ngozi Adichie
Afrika edebiyatının en başarılı cağdaş yazarlarından biri kabul edilen Chimamanda Ngozi Adichie ’nin 2013 yılında yayımlanan ucuncu romanı Amerikana, universiteye gitmek icin Amerika Birleşik Devletleri ’ne goc eden genc bir Nijeryalı kadın olan Ifemelu ’nun hikayesini anlatıyor. Ifemelu ’nun liseden sınıf arkadaşı Obinze ile olan aşk hikayesinin de işlendiği roman, Ifemelu ’nun her iki ulkedeki yaşamının izini suruyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Kuzeye Goc Mevsimi – Tayeb Salih
Yirminci yuzyılda Sudan ’ın en buyuk yazarlarından birisi olarak kabul edilen Tayeb Salih ’in kaleme aldığı Kuzeye Goc Mevsimi, koloni sonrası klasik bir Arap romanıdır. İngiliz somurgeciliği ve Avrupa ’nın modernlik kavramının genel olarak kırsal Afrika toplumları ve ozel olarak ise Sudan kulturu ve kimliği uzerindeki etkisine odaklanan Kuzeye Goc Mevsimi, cağdaş Sudan toplumunun gercekliğini şekillendiren Avrupa somurgeciliğinin acımasız tarihini tum cıplaklığıyla gozler onune serer. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Uzun Bir Mektup – Mariama BÂ
Senegalli yazar ve feminist Mariama BÂ ’nın mektup formunda yazılmış eseri Uzun Bir Mektup, yarı otobiyografik bir kitaptır ve Batı Afrika toplumundaki kadınların yaşamlarına ışık tutar. Mariama BÂ ’nın ilk romanı olan Uzun Bir Mektup, Ramatoulaye Fall ’un hayat boyu arkadaşı olan Aissatou BÂ ’ya yakın zamanda dul kalması vesilesiyle bir mektup yazmaya başlamasıyla acılır. Yazdığı mektup boyunca Ramatoulaye Fall arkadaşına kocasının olumunun ayrıntılarını verirken, hayatlarındaki onemli olayları anlatır. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Ağla Sevgili Yurdum – Alan Paton
Guney Afrika tarihinin en unlu ve onemli romanı kabul edilen Alan Paton ’un Ağla Sevgili Yurdum, siyah adamın beyaz adamın kanunları altındaki ulkesi hakkında kaleme aldığı yakıcı guzellikte bir eseridir. Zulu papazı Stephen Kumalo ve oğlu Absalom ’un, bir ulkenin ve ırksal adaletsizlikle parcalanmış bir halkın arka planında gecen ve okuru derinden etkileyen hikayesini anlatan Ağla Sevgili Yurdum, insan onurundan doğan klasik bir aşk ve umut, cesaret ve dayanıklılık eseridir. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Hayalperestler – Imbolo Mbue
Kamerunlu kısa oyku ve roman yazarı Imbolo Mbue ’nin 2016 yılında yayımlanan ilk eseri Hayalperestler, 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sırasında New York City ’de yaşayan Kamerun ’dan goc eden Jonga ailesi ile Jongaların varlıklı işverenleri olan Edwards ailesinin yaşadıklarını anlatan bir eserdir. Gocmenlik kavramı ve bir ulkede gocmen olmayla birlikte kişinin yaşadığı değişimlere ve zorluklara odaklanan Hayalperestler, ayrıca 2008 yılındaki ekonomik krizde işini kaybeden yazarın kendisinin “Amerikan ruyasının herkes icin ulaşılabilir olmadığına” dair duşunceleriyle harmanlanmıştır. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bir Buğday Tanesi – Ngugi Wa Thiong ’o
Afrika edebiyatının ve ozellikle Kenya edebiyatının en onde gelen isimlerinden birisi olan Ngugi Wa Thiong ’o ’nun kaleme aldığı Bir Buğday Tanesi, Kenya ’daki sıradan vatandaşlar icin siyasi bağımsızlığın mujdesini verdiğinden Kenya halkının gonlunde ayrı bir yere sahiptir. Kenya ’nın somurge yonetiminden bağımsızlığını aldığı gunlerin kutlamaları olan Uhuru ’dan on gun once başlayan anlatı, ayrıca 1950 ’li yıllardaki Mau Mau ayaklanması da dahil olmak uzere Kenya Kolonisi ’nin gecmişini geri donuşlerle okura anlatıyor. İngiliz somurgeciliğine karşı topraklarını savunan insanların hikayesini anlatan Bir Buğday Tanesi, Kenya ’nın ozgurluk mucadelesine ışık tutuyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Kız Kardeşim Seri Katil – Oyinkan Braithwaite
Nijeryalı yazar Oyinkan Braithwaite ’nin 2018 yılında yayımlanan ilk romanı Kız Kardeşim Seri Katil, iki kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Bir hemşire olan Korede, daha cok sevilen ve muhtemelen bir sosyopat olan kız kardeşi Ayoola ile cok yakın bir ilişkiye sahiptir. Bir sure once, okur tarafından bilinmeyen koşullar altında, Ayoola tacizci babalarını oldurur ve o zamandan beri de ilk başta belirsiz olan nedenlerle de iki adamı daha oldurur. Korede tum olumlerden sonra, cesedi elden cıkarmak ve delilleri yok etmek icin kız kardeşine yardım eder, ancak kardeşinin umursamazlığı ve pişmanlık duymayışı Korede ’yi endişelendirir. Calıştığı hastanedeki bir doktor olan Tade ’ye Âşık olan Korede, Tade ’yle cıkmaya başlayan Ayoola ’nın sıradaki kurbanın bu doktor olduğundan endişe etmeye başlar. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bir Cocuk Askerin Anıları – Ishmael Beah
Batı Afrika ’nın kıyı şeridinde yer alan Sierra Leone ’de doğan Ishmael Beah ’ın 1990 ’lı yıllarda ulkede yaşanan bir ic savaşta cocuk asker olarak yer aldığı zamanların ilk elden anlatısını sunar Bir Cocuk Askerin Anıları. 12 yaşındayken koyu isyancı bir grup tarafından basılan Beah, koyunden kacar ve bir grup ordu mensubu tarafından silah ve uyuşturucu kullanmaya zorlanana kadar savaşla dolu bir ulkede gezinir durur. Henuz 13 yaşına geldiğindeyse Ishmael Beah, coktan bir suru şiddetli eyleme şahit olmuş ve şiddet uygulamıştır. Uc yıl sonra UNICEF tarafından kurtarılan Beah, yaklaşık on sene sonra yaşadıklarını bu anı kitabında anlatmıştır. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Kim Korkar Olumden – Nnedi Okorofar
Odullu yazar Nnedi Okorofar tarafından kaleme alınan kıyamet sonrası Afrika ’yı konu alan doğaustu fantezi romanı Kim Korkar Olumden, acık tenli Nuruların koyu tenli Okekeleri ezdiği bir gelecekte geciyor. Nurular tarafından katledilen bir Okeke koyunun hayatta kalan tek uyesi vahşice tecavuze uğradığında, kacmayı başarır ve colde daha da ilerilere gider. Sacları ve teni kum renginde bir kız bebek dunyaya getiren kadın, icgudusel olarak kızının farklı olduğunu bilir. Kızına Igbo dilinde “olumden kim korkar?” anlamına gelen Onyesonwu adını verir. Gizemli ve geleneksel bir şamanın vesayeti altında yetiştirilen Onyesonwu, halkının soykırımını sona erdirmek icin buyulu kaderini keşfeder. Kaderini gercekleştirme yolculuğu onu doğayla, gelenekle, tarihle, gercek aşkla, kulturunun ruhsal gizemleriyle ve nihayetinde olumun kendisiyle yuzleşmeye zorlayacaktır. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Ac Yol – Ben Okri
Nijeryalı yazar Ben Okri ’nin 1991 yılında yayımlanan romanı Ac Yol, yazarın kaleme aldığı uclemenin ilk kitabıdır. İsimsiz bir Afrika şehrinde yaşayan yaşam donguleri doğum, olum ve yeniden doğuş yoluyla oluşan ruh cocukları Abiku ’lardan biri olan Azaro adlı cocuğun hikayesini anlatıyor. Ac Yol, ruh dunyasını gercek dunyayla birleştiren oldukca yaratıcı bir anlatı deneyimi sunuyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Benimle Kal – Ayobami Adebayo
2017 yılında yayımlanan Benimle Kal, evliliklerinin ve evliliklerini parcalamakla tehdit eden guclerin hikayesini anlatırken hem kadının hem de erkeğin anlatısına yer veren bir Nijeryalı yazar Ayobami Adebayo ’nun kaleme aldığı ilk romandır. Universitedeyken tanışan ve birbirlerine Âşık olup evlenen Yejide ve Akin, evliliklerindeki dorduncu senenin sonunda hala cocuk sahibi olamamışlardır. Bir gun Yejide ’nin ailesi kapılarını calar ve yanlarında Akin ’in ikinci evliliği icin getirdikleri bir kız vardır. Evliliğini kurtarmak isteyen Yejide ’nin yapması gereken tek şey vardır: hamile kalmak. Eninde sonunda hamile kalan Yejide, hayal etmeye cesaret edebileceğinden cok daha buyuk bir bedelle sınanacaktır. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Balıkcılar – Chigozie Obioma
Nijeryalı yazar Chigozie Obioma ’nın ilk ve en cok bilinen eseri Balıkcılar, 1990 ’lı yıllarda Sani Abacha diktatorluğu doneminde gecer ve Nijeryalı bir kasabanın sakin bir mahallesinde, ailelerini temelden sarsan şiddetli bir kehanet verilen dort kardeşi konu alır. Ikenna, Boja, Obembe, ve Benjamin adlı bu dort kardeş, nehrin kirli olmasından dolayı aileleri tarafından oraya gitmeleri yasaklanmış olmasına rağmen evlerine yakın bir nehre balık tutmaya giderler. Bir gun nehre balık tutmaya gittiklerinde, mahallenin delisi Abulu ’nu en buyuk kardeş Ikenna ’nın adını bağırır ve butun cocuklar kacışırken bu dort kardeş durup delinin dediklerini dinlerler. Deli Abulu, Ikenna hakkındaki kehanetlerini sıralarken en sonunda Ikenna ’nın bir balıkcı tarafından olduruleceğini soyler. Ikenna, Abulu ’nun kehanetlerine inanır ancak kendisini oldurecek balıkcının kardeşlerinden biri olacağına ikna olmuştur ve onlara duşman kesilir. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Tatlısu – Akwaeke Emezi
Nijeryalı yazar Awaeke Emezi ’nin yarı otobiyografik romanı Tatlısu, bir aileye surekli kotu şans getiren kotu bir ruh olan, Nijeryalı bir baba ve Malezyalı bir annenin cocuğu olan Ada adlı ana kahramanın hikayesini anlatıyor. Cocukluğundan başlayarak ergenlik ve erken yetişkinlik donemlerine tanık olduğumuz Ada ’nın ruhlar ve insanlar dunyası arasında sıkışıp kalan hayatında kulturel ve ulusal farklılıklarla birlikte cinsellik ve cinsiyet kavramlarını da sorguladığı bir anlatı sunuyor okura Tatlısu. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor