Max Planck Biyografisi Alman bilim adamı ve Kuantum Kuramı'nın kurucusudur. 1918 Nobel Fizik Odulu sahibi.
Max Planck, 23 Nisan 1858 tarihinde Almanya ’nın Kiel şehrinde doğmuştur. Tam adı Max Karl Ernst Ludwig Planck ’dır. Babası Kiel Universitesi'nde hukuk profesoruydu. Max Planck, Orta ogrenimini Munih'te Max Millian Lisesi'nde tamamladı. Lisedeki fizik oğretmeninin etkisinde fiziğe ozel bir ilgiyle bağlandı. Liseden sonra Munih ve Berlin Universitesi ’nde seckin fizik profesorlerin Kirchoff ve Hemholtz ’un yanında oğrenime başladı 1879 ’da Munih Universitesi ’nden mezun oldu. Burada beş yıl oğretim gorevliliğinden sonra Kiel Universitesi ’nde matematik profesoru oldu. 1889 ’da Kirchoff ’tan boşalan kursuye cağrıldı ve 1928 ’de emekliye ayrılana dek bu gorevinden ayrılmadı. 1930 yılında Berlin ’deki Kaiser Wilhelm Enstitusu ’nun başkanlığına secildi. 1937 yılında Kaiser Wilhelm Enstitusu ’nun başkanlığından, ertesi yıl Prusya Bilimler Akademisi ’nden ayrıldı.
"Kuantum Kuramı"nı geliştirmiştir. Termodinamtı. Kendi adıyla bilinen "Planck sabiti"ni ve "Planck ışınım yasası"nı buldu.
19. yuzyılın sonlarında ısıtılarak kızıl-kor hale gelmiş bir metalin cıkardığı ısı ve ışık radyasyonunun niteliği pek cok fizikcinin ilgisini ceken bir problem oluşturuyordu. Ozellikle radyasyonu yalnız sıcaklık faktorune dayanan "kara cisim" denilen aydınlatma standardı, ideal bir durum ortaya koyduğundan, calışmalar daha cok bu tur radyasyon uzerinde toplanmıştı.
Bilindiği gibi, ateşte kızdırılan bir maşadan, once spektrumun kızıl-altı kesimine duşen uzun dalgalı radyasyonlar cıkmaya başlar. Bu surecte maşa once kırmızı, sonra turuncu, daha sonra sarı, en sonunda diğer renklerin eklenmesiyle beyaz gorunur.
Sıcaklığın daha da artmasıyla radyasyon spektrumun morotesi kesimine gore gozle gorulemeyecek kadar kısa dalgalara donuşur. Kara cisim (veya herhangi bir metal) spektrumu enerjinin farklı dalga uzunlukları arasında nasıl dağıldığını gostermektedir.
Planck'ın yetkin ornek olarak aldığı kara-cisim uzerinde yuruttuğu kuramsal calışması 1900'de yayımlanır. Calışmanın dayandığı temel duşunce şuydu: Madde her biri kendine ozgu titreşim frekansına sahip ve bu frekansla radyasyon salan vibratorlerden ibarettir. 1900 yılında Kuantum Mekaniğini keşfetmiştir.
Cozumune deneysel verileri matematiksel olarak dile getiren masum bir formul gozuyle bakıyordu. Oysa, "kuvantum" dediği bir enerji paketi ile bir dalga frekansı arasındaki ilişkiyi belirleyen denklemi , bilimde yeni bir devrimin temel taşıydı [Denklemde E enerjiyi, radyasyon frekansını, ise Planck sabiti denen sayıyı ( ) gostermektedir]. Buna gore, bir enerji kuvantumu, dalga frekansıyla Planck değişmezinin carpımına eşittir (ışık hızı gibi doğanın temel değişmezlerinden sayılan h, herhangi bir radyasyon enerji miktarının dalga frekansına orantısını simgelemektedir).
Planck ’ın buluşu, enerjinin surekliliği fikrini temelden sarsıyordu. Kaldı ki, cok gecmeden Albert Einstein'in 1905'te ortaya koyduğu "Fotoelektrik etki" diye bilinen teorisiyle ışık da kuvantum teorisinin kapsamına girer. Boylece ısı, ışık, elektromanyetizma vb. radyasyon turlerinin tumunun kuvanta biciminde verilip alındığı hipotezi doğrulanmış olur. Bu hipotez daha sonra Bohr, Schrodinger, Heisenberg vb. bilim adamlarının onemli katkılarıyla cağımız fiziğine egemen kuvantum mekaniğine donuşur. Planck, istemeyerek de olsa bu buyuk devrimin oncusuydu.
Doğa olgularını mekanik modellere oturtarak değil, soyut matematiksel ilişkilere indirgeyerek acıklama yoluna giden ikinci ve belki de daha onemli bilimsel devrim Max Planck ’ın başlattığı Kuantum Kuramı ile gercekleşmiştir (Birincisi Albert Einstein ’ın Gorecelik Kuramlarıdır).
1918 yılında Nobel Fizik Odulu verildi.
Max Planck, ilk eşi cocukluk arkadaşı Marie Merck ile 1885 yılında evlendi. 1909 yılında eşi olunce, kuzeni Marga von Hosslin ile evlendi.
Max Planck,yaşantısı boyunca mutsuz olaylarla karşılaştı.Cok sevdiği ilk karısını 1909 yılında kaybetti. Buyuk oğlu Karl,1916 yılında, 1. Dunya Savaşı ’nda cephede oldu. Cok bağlı olduğu ikiz kızları vardı. Biri doğum yaparken oldu. Hayatta kalan diğer kızı, kardeşinin bebeğini bakmak uzere aldı, ama eniştesine aşık oldu. Evlendiler ve iki sene sonra doğum yaparken o da oldu. 1944 yılında Berlin ’deki evi muttefik bombardımanları sırasında isabet aldı. Butun notlarını, gunluklerini, kitaplarını ve belgelerini kaybetti.
Planck, Hitler rejimine karşı cıktığı icin, savaşın bitimine kadar ceşitli gucluklere uğradı. Hayatta kalmış İkinci ve tek oğlu olan Erwin, 1944'te Adolf Hitler ’e duzenlenen suikastta yeraldığı icin idam edildi.
Naziler yaşlı Planck ’a, "Nazizme inanc ve bağlılık duyurusunu imzala, oğlun idamdan kurtulsun" onerisini getirdiler. Planck, tek umudu olan oğlunun olumu pahasına, yaşam anlayışına ters duşen duyuruyu imzalamadı.
İkinci Dunya savaşının bitmesinden sonra Gottingen ’e yerleşen Max Planck, 4 Ekim 1947 tarihinde Gottingen'de oldu.