Masum Turker Biyografisi Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanıdır. Masum Turker, 1951 yılında Mardin ’de doğmuştur. istanbul Pertevniyal Lisesi ’nden mezun oldu. İstanbul Universitesi İşletme Fakultesi ’ni bitirdi. İstanbul Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu ’nde doktorasını 2003 yılında tamamladı.
1967 yılında oğrenciyken muhasebe mesndan itibaren mali muşavir olarak calışmaya başladı. 1999 yılına kadar Turkerler Yeminli Mali Muşavirlik Anonim Şirketi ’nin Yonetim Kurulu Başkanlığı ’nı yaptı. 1975–1999 yılları arasında; Turkiye Muhasebe Uzmanları Derneği ’nde Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Başkanlık yaptı. TURMOB ’da (Turkiye Serbest Muhasebeci Mali Muşavirler ve Yeminli Mali Muşavirler Odaları Birliği) ’da Genel Başkan Yardımcılığı ve TESMER (Temel Eğitim ve Staj Merkezi) ’de Başkanlık, merkezi Roma ’da olan FCM (Akdeniz Muhasebeciler Federasyonu) Başkanlığı, IFAC (Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu) Eğitim Komitesi Uyesi ve IFAC KOBİ komite uyesidir. Turkiye Futbol Federasyonu Uyeliği gorevlerinde bulundu.
1970 yılında muhasebeciliğin yanı sıra gazetecilik yaptı. GUNEŞ Gazetesi ’nde Murahhas Uye, Nokta ve Ekonomik Trend dergilerinde Genel Yayın Yonetmeni, Hurriyet Yayın Holding Yonetim Kurulu Uyesi, Yeni Yuzyıl Gazetesi ’nde yazar olarak calıştı. Gazete Sahipleri Derneği BaşkaTelevizyonu ’nda Platform adlı tartışma programını hazırlayıp sundu.
1978–1982 yılları arasında Gazi Universitesi Bolu İdari Bilimler Fakultesi ’nde oğretim gorevlisi olarak calıştı. 1989 yılında yapılan yerel secimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) İstanbul-Sarıyer belediye meclis uyeliğine secildi.
Bedrettin Dalan'ın kurucusu olduğu Demokrat Merkez Partisi'nde halkla ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı gorevinde de bulundu. 1991 yılında Doğru Yol Partisi'nden (DYP) milletvekili adayı olmuş ancak secilemedi.
Banka yonetim kurulu uyeliği ve murakıplığı, şirket genel mudurluğu gorevlerinde bulundu. 2003–2008 yılları arasında Turkiye Denetim Standartları Kurulu Başkanlığı gorevinde bulundu. 2008-2010 yıllarında TURMOB (Turkiye Serbest Muhasebeci Mali Muşavirler ve Yeminli Mali Muşavirler Odaları Birliği)Başkanlığı gorevinde bulundu.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan secimlerle 21.Donem istanbul DSP Milletvekili oldu. O tarihte DSP Genel Sekreterliği yapan Turker, Kemal Derviş'in istifasından sonra 57. Hukumet'in son iki bucuk ayında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak gorev yaptı.
Zeki Sezer ’in genel başkanlıktan istifasından sonra 17 Mayıs 2009 ’da yapılan DSP ’nin Olağanustu Kurultayı ’nda, Genel Başkan secildi. 6 Haziran 2010'da Ankara'da yapılan DSP 8. Olağan Kurultayı'nda Masum Turker tekrar genel başkanlığa secildi.
Masum Turker, halen İstanbul Ticaret Universitesi Oğretim Uyesi, FCM Başkan Yardımcısı, Avrupa Muhasebeciler Birliği KOBİ Calışma Grubu uyesi ve Sliği) Başkan Vekili ’dir.
Masum Turker, Deniz Turker evlidir ve iki cocuğu vardır.
Aralık 2015 tarihinde yapılan Olağanustu Kurultay ’da Onder Aksakal DSP Genel Başkanı secildi. Masum Turker, 6,5 yıl surdurduğu DSP Genel Başkanlığı gorevini 13 Aralık 2015 tarihinde Onder Aksakal'a devetti.