Kurt Cobain Biyografisi Kurt Donald Cobain, Amerikalı şarkıcı ve besteci.
20 Şubat 1967'de Washington'da dunyaya geldi. Garson olan annesi ve otomobil tamircisi babasının ayrılmasının ardından buyuk bir cokuş yaşadı ve anti-sosyal bir cocukluk gecirdi. Genclik yıllarında donemin en unlu muzik grupları olan The Sex Pistols, Joy Division ve The Melvins gibi grupları dinledi. Lise eğitimini tamamladıktan sonra arkadaşı Kirst Novoselic ile birlikte Olympia'ya giderek Nirvana adını verdikleri ve baterist Chad Channing'in de dahil olduğu rock grubunu kurdular. 1988 yılına gelindiğinde konserler vermeye başlayan grubun muzik tarzı "grunge" olarak adlandırıldı. 1989 yılında ilk albumleri "Bleach" yayınlandı. 1990 yılında grubun davulcusu Channing, kendisinden bekleneni verememesinin uzerine yerini Dave Grohl'e bıraktı.
1991 yılına gelindiğinde grubun tanınmasında esas rol oynayan album "Nevermind",e piyasaya cıktı. Bu albumde yer alan "Smells Like Teen Spirirt" şarkısıyla buyuk bir başarı yakaladılar ve album yaklaşık on milyon kopya satmayı başardı.
Bir gece icinde gelen bu başarı Nirvana'nın 24 yaşındaki duygusal lideri Cobain uzerinde baskı yaratmaya başladı ve Kobain bu baskıyı uzerinden atabilmek icin eroine başvurdu.
Şubat 1992 tarihinde rock şarkıcısı Courtney Love ile evlendi ve bu evlilikten 8 Ağustos 1992'de Francis Bean adını verdikleri kızları dunyay geldi. Eşinin hamile olduğunu oğrendikten sonra uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak icin tedavi gormeye başlayan Cobain'in bu cabası başarısızlıkla sonuclandı ve bir sure sonra yeniden eroin kullanmaya başladı.
1992 yılında "Incesticide" albumu piyasaya cıktı ve ardından 1993 yılında grubun son albumu "In Utero" yayınlandı. Grup, 1993 yılında MTV icin bir unplugged calışması yaptı ve hemen ardından Avrupa turnesine başladı. Acak Cobain'in giderek artan solunum problemleri yuzunden bu turne tamamlanamadı.
4 Mart 1994'te İtalya'daki otel odasında cok sayıda ağrı kesici ve şampanyayı birlikte almış şekilde bulundu. Koma halinde hastaneye kaldırıldı ve hayatı kurtarıldı. Bu olay basından saklandı ancak birkac gun sonra, 5 Nisan 1994 tarihinde Seattle şehrinde, tufekle kendisini vurarak intihar etti. Olumu hakkında sayısız spekulasyon yapılmasına rağmen, bu teorilerin hicbiri kanıtlanamadı ve bu olum kayıtlara intihar olarak gecti.
Kısa hayatındaı verilen muzik tarzı ile, gunumuz alternatif rock muziğinin temellerini atmıştır. Nirvana albumleri hala buyuk ilgi gormekte ve yuksek satış rakamlarına ulaşmaktadır. yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. Bunlar icin kelimelerle anlatılamayacak bir sucluluk duyuyorum.
Kurt Cobain ’in intihar mektubu :
Daha cocukca şikayetleri olan, tukenmiş, deneyimli bir ahmağın ağzından konuşuyor olmak. Bu bayağı kolay anlaşılabilir bir not olmalı. Yıllar boyunca, diyelim ki, cemiyetimizin serbestliği ve benimsemesi ile ilgili ahlak punk rock 101 derslerinden alınan oğutlerin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. Cok uzun yıllardır okuyup yazmakla birlikte dinlemekten, yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. Bunlar icin kelimelerle anlatılamayacak bir sucluluk duyuyorum. Mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sonup kalabalığın cılgın tezahuratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım Freddy Mercury'e olduğu gibi etkilemedi. Gercek şu ki sizi aptal yerine koyamam. Hicbirinizi. Bu basitce ne sizin ne de benim icin adil değil. Aklıma gelen en kotu suc,insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi gorunerek dolap cevirmek. Bazen sahneye cıkmadan once saati yumruklamak, zamanı durdurmak geciyor icimden. Kulisteyken, ışıklar sonduğunde duyduğum cığlıklar da etkilemiyor beni.
Gucumun yettiğince değer vermek icin her şeyi denedim ve deniyorum. Tanrım, inan bana deniyorum, ama bu yeterli olmuyor. Benim ve bizim bircok insanı etkilediğimiz ve eğlendirdiğimiz gerceğine saygı duyuyorum. Elden kaybolduktan sonra kıymet veren biri, o anlar bir cocukken sahip olduğum hevesi yeniden kazanmak icin biraz uyuşmaya ihtiyacım var. Son uc turumuzda şahsen tanıdıklarıma ve muziğimizin hayranı olan tum insanlara daha cok değer verdim, ama hÂl herkes icin beslediğim asabiyet, sucluluk ve anlayışı aşamadım.
Hepinizin icinde iyilik var ve sanırım insanları cok fazla seviyorum. Oyle cok ki, bu beni mutsuz hissettiriyor. Uzgun, kucuk, hassas, değer vermeyen balık burcu. İsa oğlum! Neden tadını cıkarmıyorsunuz? Bilmiyorum! İhtiras ve anlayış yemini eden cazibeli bir karım var ve bana eski halimi cok fazla hatırlatan bir kızım. Sevgi ve neşe dolu, her gorduğu insanı opuyor cunku herkes cok iyidir ve ona kimse zarar vermez! Frances' in uzgun, kendine zarar veren, olu bir rock'cı olduğumu duşunecek olmasına dayanamıyorum. İyi yapıyorum, cok iyi. Ve minnettarım, ama yedi yaşından beri insanlara karşı genel bir nefret duydum... Sırf insanlara iyi gecinmek ve anlayış sahibi olmak cok kolay gorunuyor diye. Anlayış! Sanırım sadece insanları cok sevdiğim ve onlara cok uzulduğum icin. Gecen yıllar boyunca mektuplarınız ve ilginiz icin alevler icindeki mide ağrısı cehenneminden hepinize teşekkur ediyorum.
Ben cok kararsızım, umitsizim! Artık eski tutkum yok, ve şunu hatırla, sonup gitmektense yanmak daha iyidir.
Barış, sevgi ve hoşgoru dileğiyle, Frances ve Courtney sunağınızda olacağım. Lutfen devam et Courtney. Frances icin hayatı cok daha mutlu olacak bensiz... Sizi seviyorum, sizi seviyorum!