Ersen Dinleten Biyografisi Anadolu Rock'un temsilcilerinden biri olan Ersen Dinleten, “Ersen ve Dadaşlar” grubunun kurucusudur. Turkiye Onu 'Ersen ve Dadaşlar' ın solisti Ersen olarak tanımıştır. Ersen Dinleten, Haziran 1951 tarihinde İstanbul ’da Fatih semtinde ailesinin ikinci cocuğu olarak doğmuştur. Tam adı Mehmet Ersen Dinleten ’dir. Bir ablası vardır. Annesi Nebiye Dinleten Ordu-Unye ’li bir ailenin kızı olup ev hanımıydı. Babası Mehmet Dinleten Selanik gocmeni olup o zaman mahalle berberiydi. Haydarpaşa lisesinde yatılı olarak 1 yıl okuduktan sonra yokluktan okuldan ayrıldı. Vefa Lisesinden mezun oldu. Kucukluğunden itibaren muzik calışmalarına amatorce bir muzik oğretmeninden mandolin dersleri alarak başlayan Ersen Dinleten, daha sonra Fatih Fener'de Rum asıllı hocası Koco Mihadolis'ten klasik gitar dersleri almaya başladı. 5-6 sene de klasik keman dersleri alan Ersen, bir yandan da devlet opera sanatcısı Ermeni şan hocası Jiragor Corkcıyan ’dan şan dersleri alıp surekli kendini geliştirmeye calıştı.

Onceleri duğunlerde, pavyonlar da calmaya başlayan Ersen Dinleten, 1970 yılına gelene kadar bircok unlu orkestrada caldı. Bunlar arasında, 19 yaşındayken katıldığı Milli Orkestra ve Şerif Yuzbaşıoğlu'nun Orkestrası da vardı. Ersen Dinleten, bir fuar doneminde İzmir Fuar'ındaki Numune Gazinosu'nda Cem Karaca ve Moğollar'la tanıştı. Cem Karaca, ona kartını vererek İstanbul'da yanına uğramasını soyledi.
1969 yılında ilk 45'liği "Olvido/Ak Guvercin" Turkofon'dan piyasaya cıktı. Gitarda Unol Buyukgonenc'in eşlik ettiği bu plağı, ikinci 45'liği takip etti: "Sevmek Gunah mı?/Tek Kadın".
1972 yılında Moğollar'la calışmakta olan Ersen Dinleten, Kardaşlar gurubuna, Kardaşlar gurubunda calışan Cem Karaca Moğollar'a gecti. Bir sure sonra Ersen ’in bulunduğu gurup Ersen ve Dadaşlar" olarak ismini değiştirdi.

Aşık Veysel'in, Aşık Mahsuni Şerif'in, Muhlis Akarsu vd. eserlerinin yanında soz ve muziği kendine ait parcaları da seslendiren Ersen ve Dadaşlar'ın 45'liklerini şoyle sıralayabiliriz: "Gafil Gezme Şaşkın/Guzele Bak Guzele", "Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Olum/Yedin Beni", "Dostlar Beni Hatırlasın/Uc Kız Bir Ana", "Ekmek Parası/Zalım". Uzun sure, listelerde hep zirvede kalan grup, bir sure sonra muziğe ara verdi.
Bir ara arabesk muziği tarzında da calışmalarda bulunmasına rağmen, 1993 yılındaki "Ersen Ustadan Kuru Fasulye" isimli albumunden sonra muzik calışmalarınnı bıraktı. Yıllar sonra muzik calışmalarına geri donen Ersen Dinleten, 2002 yılında "Ersen MevlÂna Gibi", 2003 yılında "Donemem" adlı 2 Sûfi album yayınladı. 2011 yılında "Aluvyon" adlı son albumunu cıkardı.
1990 yılında Macar asıllı tercumanlık yapan bir kadın ile evlendi, 2000 yılında boşandı.
2008 yılında Anadolu Turkulerinin jazzfusion tarzında sunulduğu ilk ve tek ornek olma ozelliğini taşıyan ve muzisyen Aygen Bilge ile gercekleştirdiği duet albumu “Anadolu Sevdamız” adıyla piyasaya cıkardı.

45 ’lik plakları :
1969 - Olvido/Ak Guvercin
1969 - Sevmek Gunah mı?/Tek Kadın
1969 - Unutma Sakın/Sureyya
1970 - Ternek/Halic'te Guneşin Batışı (Moğollar'la birlikte)
1970 - Cakıl Taşları/Aşkın Ruyası
1970 - Pekiştirme/Oy Gulem
1972 - Dertli Kaval/Beni Hor Gorme Kardeşim (3 Hurel'le birlikte)
1972 - Kozan Dağı/Kara Yazı
1972 - Sor Kendine/Garip Gonlum (Moğollar'la birlikte)
1972 - Cakmağı Cak/Guneşe Don Ciceğim (Kardaşlar'la birlikte)
1974 - Metelik/Yine Seni Tanırım (Kardaşlar'la birlikte)

45'likler (Ersen ve Dadaşlar donemi):
1974 - Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Olum/Yedin Beni
1974 - Done Sevdiğim/Derman Bulunmaz
1975 - Dostlar Beni Hatırlasın/Uc Kız Bir Ana
1975 - Gafil Gezme Şaşkın/Guzele Bak Guzele
1976 - Dostlar Merhaba/Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin
1976 - Ekmek Parası/Zalim
1976 - Gurur/Kalbimdeki Acı
1977 - Kalbimdeki Acı / Gurur
1977 - Omur Biter Yol Bitmez (Mutluluk Dunyası)/Yalvarırım Dinle
1978 - Ne Kadar Guzel/Akla Karayı Sectim
1981 - Takma Kafana Arkadaş/Takıl Bana/Mutlu Ol Yeter/Falcı (Falcı Da Farkında)

Albumleri (Ersen ve Dadaşlar):
1977 - Dunden Bugune (Uzuncalar)
1978 - Ersen 2 (Uzuncalar)
1979 - Bu Da Bizlerden (Uzuncalar)
1980 - Hatamızı Bilmeden Cekiyoruz (Uzuncalar)
1981 - Mucize (Uzuncalar)
1983 - Anadolu Pop (Uzuncalar)
1985 - Aman Tertip Can Tertip
1985 - Vatan Bizim Ulke Bizim El Bizim (Uzuncalar)
1986 - Gecti Bor'un Pazarı Sur Eşeği Niğde'ye
1988 - Ersen Dadaşlar 88
1992 - Paşa Gonlun Bilir
1993 - Ersen Usta'dan Kuru Fasulye
2007 - 1973-2007
2011 - Aluvyon

Albumleri (Tek Başına):
2002 - Ersen Mevlana Gibi
2003 - Donemem

Albumleri (Aygen Bilge ile):
2008 - Anadolu Sevdamız