Kevin Carter Biyografisi Guney Afrikalı Kevin Carter, Pulitzer odulu kazanmış fotoğrafcıdır. Kevin Carter, 13 Eylul 1960 tarihinde Johannesburg, Guney Afrika ’da doğmuştur. Anne ve babası; Katolik ve liberaldi. Beyazların oturduğu orta sınıf mahallede buyudu. Siyahların “ırkcı beyaz devlet” tarafından nasıl baskılara maruz kaldığına tanıklık etti.
Kevin Carter, 1976 yılında Pretoria'daki bir Katolik yatılı okulundan mezun oldu. Bir yıl okuduğu Johannesburg Universitesi Eczacılık Fakultesindeki eğitimini yarıda bıraktıktan sonra Guney Afrika Hava Kuvvetlerinde askere alındı. Bir gun siyahi bir garsonu diğer askerlere karşı savununca ona kaffir-boetie (zenci sever) dediler ve onu dovduler. 1980 ’de firar etti, motosikletle Guney Afrika Cumhuriyeti'nde Hint Okyanusu kıyısında bir şehir olan Durban ’a gitti. “David” adlı radyoda DJ ’liğe başladı, ama işini kaybetti uyku hapları ve fare zehiri icerek kendini oldurmeye kalktı. Ama olmedi, teslim olup, Guney Afrika'nın başkenti Pretoria ’da askerliğini tamamladı. Askerliği sırasında 20 Mayıs 1983 tarihinde nobetteyken, 19 kişinin olumu ve 217 kişinin yaralanmasına sebep olan bir bombalı saldırıda yaralandı, olmedi ve askerliğini bitirdi.
Kevin Carter, askerlik sonrası bir fotoğraf makinesi tamir atolyesinde iş buldu. Yavaş yavaş foto-muhabirliğe yoneldi. Once Johannesburg Sunday Express gazatesinde calıştı. Sonra 1984 yılında Guney Afrika'da Gauteng merkezli gunluk bir gazete olan Johannesburg Star gazetesinde spor fotoğrafcısı olarak calışmaya başladı. Apartheid ’ın vahşetini teşhir etti. Siyah kasabalarına yayılan cok sayıdaki isyanı belgeledi. Uc başka beyaz fotoğrafcıyla birlikte ismi yayılıp tanındı. Nice tehlikelere atıldılar, defalarca tutuklandılar. Bang-Bang Club diye anılıyorlardı. Cok fazla cinayete tanık oldular. Cok fazla cinayetten sağ cıktılar.
11 Mart 1993 tarihinde Kevin Carter, Johannesburg ’dan Portekizli gazeteci Joao Silva, İspanyol gazeteciler José María Luis Arenza ile Luis Davilla ve Japon gazeteci Akio Fujiwara ile birlikte Birleşmiş Milletler'e ait insani yardım gemisiyle Guney Sudan'a gitti. İsyan hareketini belgelemek istiyordu.
BM yetkilileri bir koy yakınında kurdukları merkezde mısır dağıtmaya başladı. Kevin Carter bu merkezin dışına cıktı. Bir kilometre kadar kamptan uzaklaşmıştı ki hayatını değiştirecek olayla karşılaştı.
Sudan dunyanın en yoksul ulkelerinden biri, korkunc bir kıtlık icinde, nufusun %80 ’i gıda yardımıyla yaşıyor. Kevin Carter kıtlığın merkezine Ayod Koyune gitti. Ucağı iner inmez kıtlık mağdurlarının fotoğrafını cekmeye başladı. İnsan yığınlarının aclıktan olumune tanıklık etti. Onlarca fotoğraf cekti. Gıda merkezine varmaya calışan ufacık bir kız gordu, fotoğrafını cekmek icin comeldi ama yere inen bir akbaba goruş alanına girdi. Kuşu urkutmemeye dikkat etti. En iyi goruntuyu yakalayacağı konumu aldı. 20 dakika bekledi akbabanın kanatlarını acmasını umuyordu ama acmadı. Kevin Carter fotoğraflarını cekti ve kuşu kovaladı. Kucuk kızın zar zor yurumeye calışmasını seyretti.
New york times bu fotoğrafı satın aldı ve 26 Mart 1993 ’te yayınladı. Nisan 1994 ’te Kevin Carter bu fotoğrafla Pulitzer Odulu aldı.
1994 yılında fotoğraf dalında Pulitzer odulu kazanan Kevin Carter ’ın Sudan ’da cektiği fotoğraf, zayıflıktan olmek uzere olan siyah kucuk kız cocuğu ile yakınında tuneyen akbabayı yansıtmaktadır. Kızın, birkac kilometre ilerdeki Birleşmiş Milletler yardım kampına gitmek istediği sanılmaktadır.
Bu Ânı fotoğrafladıktan sonra akbaba kacmış, ancak Carter kucuk kıza kampa ulaşması icin yardım etmemiş, oradan uzaklaşmıştır. Bu yuzden yoğun eleştirilere maruz kalan Carter profesyonel fotoğrafcı olduğunu, yardım gorevlisi olmadığını soyleyerek kendisini savundu. O donemde, gazeteciler ve fotoğrafcılar, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hasta insanlara dokunmamaları konusunda sıkı bicimde uyarılıyorlardı.
Kevin Carter:
“Yardım gorevlisi değilim sadece fotoğrafcıyım ustelik bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hic kimseye dokunmamamız konusunda uyarılmıştık” acıklamasını yaptı. Bu fotoğraf, yardım orgutlerine buyuk miktarda maddi kaynak sağladı. Bu olaydan sonra ağır depresyona giren Kevin Carter egzoz gazını verdiği kamyonetinin icinde Walkman ile muzik dinleyerek intihar etti.
Kevin Carter ’in kız arkadaşı Kathy Davidson ’dan Megan Carter adında bir kızı vardı.
Kevin Carter, 27 Temmuz 1994 tarihinde Guney Afrika ’da Johannesburg ’un bir bir banliyosu Parkmore, Sandton ’da 34 yaşında intihar ederek olmuştur. Park ettiği kamyonetinin icine egzoz basarak intihar etti. Yanında cevresine yazılmış cok sayıda mektup bulundu.