Eratosthenes Biyografisi Eratosthenes (Eratosten), M.O. 276 da Cyrene'de , gunumuz Libya'sında doğmuştur, ama - M.O. 194 de, olene kadar tum yaşamı Ptolemaic Mısır'ının başkenti Alexandria (İskenderiye)'de yaşamıştır. Atina'da oğrenim gormuş ve M.O. 245 yılına doğru III. Ptolemaios'un daveti uzerine İskenderiye'ye gelerek yaşamının geri kalan kısmını burada gecirmiştir. III. Ptolemaios onu oğlunu eğitimi icin de gorevlendirmiştir. Hic evlenmemiştir.
İskenderiye Kutuphanesi'nde mudurluk de yapan Eratosthenes'in, Yer'in Olcumu ve Coğrafya Hatıratı adlı yapıtları kaybolmuştur; ancak Strabon ve Batlamyus gibi coğrafyacıların yapmış oldukları alıntılardan yararlanarak bu yapıtlar hakkında bilgi edinmemiz mumkundur. Bilim adamı olduğu kadar ozanlığı ile de tanınır. Matematik, astronomi ve felsefe ile uğraştı. Coğrafya Hatıratı uc bolumden oluşmuştur. Birinci bolumde Yunan tarihine, ikinci bolumde Yer'in olcumune ve ucuncu bolumde ise harita yapımına ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmiştir.
Eratosthenes, felsefe, gramer, kronoloji ve coğrafya gibi cok ceşitli alanlarda calıştı. Bu calışmaları sonucunda cok onemli sonuclar gercekleştirdi. İskenderiye kitaplığından oldukca yararlandı. Fakat, o daha cok matematikci olarak iki buluşuyla tanınır. Bunlardan ilki, asal sayıların bulunmasına yarayan ve kendi adını taşıyan unlu Eratosthenes Kalburu'dur. İkincisi, orta orantılı problemin cozumu icin tasir.
Yerkurenin cevresini ilk olarak kesin bir bicimde hesaplayan Eratosthenes'tir. Bu amacla, Assuan ve İskenderiye arasındaki meridyen yayının derece hesabıyla uzunluğunu buldu. Meridyen yayının uzunluğunu ve ondan yararlanarak Dunya'nın cevre uzunluğunu Ekvator'u hesaplamış, calışmalarını Geopraphika adlı eserinde toplamıştır. Dunya uzerindeki yerleşik alanların sınırlarını, hazırladığı bir haritada da gosteren matematik coğrafyacıdır.
Eratosthenes'in azımsanamayacak bir başarısı da o zaman bilinen dunyanın haritasını cıkarması. Harita İngiliz adaları dahil Avrupa, Afrika ve Asya anakaralarını kapsıyordu. Kuresel bir yuzeyi duz kağıt ustunde gostermek kolay bir iş değildi. Tıpkı bir portakal kabuğunu masa uzerine dumduz yerleştirmek gibi. Eratosthenes enlem paralelleriyle boylam meridyenlerini kullanarak oldukca duyarlı ve guvenilir bir projeksiyonla gucluğun ustesinden gelmişti. Yaptığı harita yuzyıllarca denizcilikte ve başka alanlarda kullanıldı.
Eratosthenes, MO 195'de kor olmuştur ve bir yıl sonra kasıtlı olarak kendini ac bırakarak 81 yaşındayken olmuştur.
Eratosthenes, guneşin dunyadan uzaklığını 92 milyon mil olarak hesaplamıştır (doğrusu 93 milyon mildir).
Eratosthenes, dunyanın cevresini olcmek icin, Aristotales ’nun da fikirlerinden yararlanarak şu yolu izlemiştir;
* Dunya yaklaşık bir kure bicimindedir.
* Guneş ışınları dunyaya paralel doğrular boyunca gelirler.
Mısır ’daki Aswan şehrinde, yılın belirli bir gununde tam oğle vakti guneş ışınları yere dik gelmektedir.
Aynı gunde ve aynı saatte, Mısır ’ın diğer bir kenti İskenderiye ’de ise guneş ışınları yere dik gelmemektedir.

İşte bu farklılıktan yararlanan Eratosthenes, dunyanın cevresini şu şekilde hesapladı;
1-Biri Aswan ’da diğeri İskenderiye ’de iki cubuk (gnomon cubuğu)yere dik konumda batırıldı. Bu cubuklar, sanal olarak uzatıldın belirttiği acının olcusu, derece turunden x olsun.
2- Aswan ile İskenderiye arasındaki uzaklık, o zamanki uzunluk olcusu olan stad kullanılarak olculmuştur. Bu uzaklık 5000 staddır.
3- Aswan ’daki cubuğun gostergesi 0 olduğu yani guneş ışınlarının Aswan ’da yere dik geldiği anda İskenderiye ’de guneş ışınlarının oradaki cubukla 7, 2 derecelik acı yaparak geldiği olculerek belirlenmiştir.
4- Bundan sonrası cok kolaydır.

Her daire cemberi gibi yer kurenin cevrel cemberinin de 360 derece olduğunu varsayan Eratosthenes basit bir orantı işlemiyle bu cemberin 24.670 mil olduğunu (doğrusu 24.870 mildir) hesaplar.
Dunyanın cevresi c ise;
c /360. 7, 2= 5000 stad 5000 . 360 / 7, 2 = 250 000 stad eder.. Bu da yaklaşık 46 260 km oluyor Bu değer o zamanın şartlarına gore , dunyanın bugun bilinen cevresine ( 40 024 km ye) oldukca yaklaşık bir değerdir.
Erathostenes ’in cozumu icin kullandığı şeyler bir gnomon ve Geometri ile Coğrafya bilgisiydi. (Gnomon yere dik olarak saplanan duz bir cubuktan ibarettir. Eski zamanlarda sıkca kullanılan bir takvim aynı zamanda gun icindeki zamanı gosteren bir ceşit ilkel saattir.) Teknolojinin henuz bazı basit el aletlerini gecemediği o cağda, boyle bir hesaplama yapabilmek gercekten, olağanustu bir zeka işi.
Asıl amacı guneş ile Ay'ın boyutlarını belirlemek, dunyadan uzaklıklarını saptamaktı. Ama bunun icin oncelikle arzın buyukluğunu hesaplaması gerekiyordu. Elde yararlanabileceği hic bir optik arac yoktu.
Erathostenes, Erathostenes Kalburu denilen formulu de bulmuştur. Erathostenes Kalburu belirli bir tamsayıya kadar yer alan asal sayıların bulunması icin kullanılan bir yontemdir.