Enver Yucel Biyografisi Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları ’nın Yonetim Kurulu Başkanıdır. Enver Yucel, 1957 yılında Giresun, Piraziz ilcesinde Şeyhli koyunde 6 cocuklu ciftci bir ailenin oğlu olarak doğmuştur. Enver Yucel'in, ilk genclik yılları, fındık bahcelerinde gecti. Yazın ailesiyle fındık toplayan Yucel, kışın da okuluna devam etti. İlk ve ortaokulu başarıyla tamamladıktan sonra liseye devam edebilmek icin İstanbul'a geldi. Lise eğitimini yatılı olarak İstanbul ’da Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Sonrasında bugunku ismi Marmara Universitesi Eğitim Fakultesi olan İstanbul Ataturk Eğitim Enstitusu'nde Matematik bolumunu bitirdi.
Enver Yucel, gunumuzde Turkiye ve yurtdışında eğitim veren Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları ’nın Yonetim Kurulu Başkanıdır. Bu eğitim kurumları, okul oncesi eğitimden doktoraya kadar uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gosteriyor. Uğur Okulları, Uğur Yayınları, Uğur Kariyer Merkezi, Bahceşehir Kolejleri, Bahceşehir Kolejleri Fen ve Teknoloji Lisesi, Uğur Hazırlık Liseleri ile Bahceşehir Universitesi ve “BAU Global” catısı altında dunyanın cok farklı noktalarında eğitim alma şansı sağlıyor. Ustelik bunu da Berlin, Toronto, Washington DC, Batum, Kıbrıs, Hanoi, Kiev, Pueblo, Brockwille gibi BAU Global uyesi kurumların bulunduğu kentlerde yapıyor. Tum hayatını eğitime adayan Enver Yucel, 1974 yılından bu yana başta Turkiye olmak uzere dunyanın pek cok ulkesinden oğrenciye eğitim hizmeti sunmaktadır. Eğitimi dunyanın cozulmesi gereken en onemli problemi olarak goren Enver Yucel, bu amacla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor. Fas ’tan, Cibuti ’ye, Somali ’den, Ortadoğu ’ya dunyanın farklı coğrafyalarından oğrencilere kurumlarında burs olanağı sağlayarak eğitim desteği sunan Yucel, bu surecin dunyada barışı getireceğine inanıyor.
Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları ’nın temeli 1974 yılında İstanbul Laleli ’de uc sınıflı bir dershanede atıldı. Bugun tum Turkiye ’ye yayılmış 100 ’den fazla okulu bulunan Uğur Eğitim Kurumları ile edindiği tecrubeyi ozel eğitim kurumlarının yaygınlaşmasında kullanan Yucel, 1994 yılında Bahceşehir Koleji ’ni faaliyete gecirdi. 1998 yılında Bahceşehir Universitesi'ni kurdu. Enver Yucel, 2006 yılında Turkiye ’de ilk ve tek olan Bahceşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ’ni kurdu. Lise giriş sınavında ilk 100 arasında yer alan oğrencileri, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek uzere Bahceşehir Uğur Eğitim Vakfı olarak butun oğrencilerini yuzde yuz bursla okutmaktadır. Bahceşehir Kolejlerinin amacı, onumuzdeki uc yıl icinde okul sayısını 300 ’e cıkarmak, 2023 yılında uc kıtada 350 okula ulaşmak ve dunyanın en buyuk, en başarılı ve en prestijli eğitim kurumlarından biri olmaktır. Enver Yucel, 2013 yılında kariyer odaklı eğitim sunan Uğur Okulları ile Turkiye ’nin en onemli projelerinden birisine imza attı.
Enver Yucel, bir dunya markası olma vizyonunu gercekleştirme yolundaki ilk adımını 2004 yılında acılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ve Amerika ’da gencleri SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavlarına hazırlayacak olan Uğur Education ’ı acarak attı. Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları ile ABD arasında yapılan eğitim işbirliği aynı zamanda ‘oğretmen ihracatı ’nın da yolunu actı.
Enver Yucel, Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları ve Bahceşehir Universitesi Mutevelli Heyeti ’ndeki gorevleri yanında, bir donem Tum Ozel Oğretim Kurumları Derneği ’nin (TODER) başkanlığını da yuruttu. Bunların yanında halen Haydarpaşa Eğitim Vakfı ’nın kurucusu olarak da hizmet vermektedir. Kuresel arenada, Dunya Eğitim Girişimcileri Derneği ’nin ve Avrupa Sınav Hazırlama Merkezi Birliği ’nin başkanlığını yapmasının yanında, Enver Yucel New York University ’s Steinhardt School ’un dekanlık konseyinin mutevelli heyeti uyesidir.
Bahceşehir Universitesi Mutevelli Heyeti Başkanı Enver Yucel, yenilikci ve kişiye yonelik eğitim ve oğretim programlarının tasarımı ve uygulanmasında gosterdiği başarı ve uluslararası eğitime katkıları dolayısı ile Uluslararası Amerikan Eğitimciler Derneği (PDK) tarafından 2012 yılında ‘Eğitimde Mukemmellik ’ odulune layık goruldu. Yucel ’e odulunu Phi Delta Kappa (PDK) New York Universitesi (NYU) Bolumu Başkanı Dr. Lind K. Patterson ile Başkan Yardımcısı Gene J. Mann sundu.
Enver Yucel, 2014 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ’un himayesinde gercekleşen UNCA Odulleri ’nde “Kuresel Eğitime Katkı Odulu” odulu aldı. Dunyada bu dalda odul alan ilk Turk olan Enver Yucel, odulunu Ban ki Moon ’un elinden aldı.
2015 yılında İtalya ’da bulunan Foedus Vakfı, Bahceşehir Universitesi Mutevelli Heyeti Başkanı Enver Yucel ’e eğitime olan katkılarından dolayı “Foedus Ozel Odulu” verdi.
2016 yılında Davos ’ta Dunya Ekonomik Forumu ’nun 46. Yıllık toplantıları kapsamında gercekleştirilen oturumda Yucel, multeci sorununu dile getirerek, bu konuda neler yapılması gerektiğini anlattı. Sorunun cozumunun eğitimde olduğunun altını cizdi.
Enver Yucel, Sema Hanım'la evlidir ve Begum Yucel (d.1983) adında kızı ve Huseyin Yucel (d.1982) adında oğlu vardır.
Odulleri :
2018 - Bahceşehir Universitesi, Turkiye İhracatcılar Meclisi tarafından verilen Turkiye ’nin 500 Buyuk İhracatcısı Odulleri ’nde “Eğitim İhracatı” dalında birincilik odulu.
2017 – Bahceşehir Universitesi, Turkiye İhracatcılar Meclisi tarafından verilen Turkiye ’nin 500 Buyuk İhracatcısı Odulleri ’nde “Eğitim İhracatı” dalında birincilik odulu.
2017 - ABD ’de Global Eğitim ve Araştırmalar Merkezi (GLOCER) tarafından ‘Global Eğitimde Liderlik ’ odulu.
2015 - İtalya ’da bulunan Foedus Vakfı, eğitime olan katkılarından dolayı “Foedus Ozel Odulu”
2014 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ’un himayesinde gercekleşen UNCA Odulleri ’nde “Kuresel Eğitime Katkı Odulu.
2012 - Birleşmiş Milletler "UNCA" "KURESEL EĞİTİME KATKI" Odulu.
2008 - Turkiye Buyuk Millet Meclisi "Ustun Hizmet Odulu.
Universiteye hazırlandığı dershaneyi satın alarak eğitim dunyasına giren Enver Yucel, hayatını kısaca şoyle anlatmıştır:
Okumaya geldiği İstanbul'da universiteye hazırlandığı dershaneyi satın alarak atıldığı eğitimcilik hayatını, Bahceşehir Universitesi'ni kurarak zirveye taşıyan Enver Yucel'in başarıya uzanan hayat yolculuğu Karadeniz'in kucuk bir koyunde başladı. Giresun'un Piraziz ilcesine bağlı Şeyhli Koyu'nde 6 cocuklu ciftci bir babanın cocuğu olarak dunyaya gelen Yucel'in, ilk genclik yılları, fındık bahcelerinde gecti. Yazın ailesiyle fındık toplayan Yucel, kışın da okuluna devam etti. İlk ve ortaokulu başarıyla tamamladıktan sonra liseye devam edebilmek icin İstanbul'a geldi. Bu yolculuk, Enver Yucel'in butun hayatını değiştirdi. Karadeniz'den geldiği İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı okumaya başlayan Yucel, o yılları,
"İstanbul benim dunyamı değiştirdi. Hayatı bu kentte oğrendiğimi soyleyebilirim. Bir Karadeniz cocuğu olmama rağmen ilk defa İstanbul'da denize girdim. İstanbul'un buyusune kapılıp kendimi akıntıya bıraktım" diye anlatıyor. Lise son sınıftayken sanat tarihi ve kompozisyon derslerinden butunlemeye kalan Yucel, bu sureyi de yine universiteye hazırlıkla değerlendirmeye karar vermiş: "Bir yıl beklemem gerekiyordu. Bu seneyi universiteye hazırlanarak gecirmek icin dershaneye gitmeye karar verdim ve Uğur Dershanesi'ni tercih ettim. O zamanlar Uğur Dershanesi, Laleli'de 3 odalı, 30-40 oğrencili bir yerdi. Bu bir senenin sonunda universiteyi kazandım. Marmara Universitesi Eğitim Fakultesi Matematik Oğretmenliği Bolumu'ne girdim. Universitede okuyordum ama daha bu yıllarda bir yandan da iş hayatına atılmam gerektiğini duşunuyordum" diyor. Universiteye hazırlandığı Uğur Dershanesi'nin satılacağını duyduğunda, satın alma fikrinin doğduğunu soyleyen Yucel, sozlerini şoyle surduruyor:
"Dershaneyi bir yakınımla satın almaya karar verdim. Ama bilincli bir tercih değildi. O donemde bu kadar buyuyeceğimi hic duşunmedim. Birikmiş param yoktu, dershane sahibi ile anlaşarak 50 liraya 10 taksitle dershaneyi satın aldık. Calışmalara başladım ama hem okuyor hem de calışıyordum. Yeri geldi dershanenin hem sekreteri, temizlikcisi hem de tanıtım uzmanı oldum. Butun bu cabalar beni hic yormuyordu. Laleli'de 3 oda 40 oğrenciyle devraldığımız dershaneyi buyutmenin yollarını aramaya başladık. Oğrenci buluyor, ondan kazandığımızı kuruma yatırıyor, boylece buyumeye calışıyorduk. Broşur ve afiş asmak icin o yıllarda elimin değmediği elektrik direği kalmamıştır. Sadece İstanbul'la da yetinmiyor, taşraya giden kamyonlara afiş yukletiyor, eş dost yardımıyla oralara astırıyordum." Ortağı ile yollarını ayırdıktan sonra once dershanenin binasını buyuttuğunu soyleyen Yucel, "Sıkıntı yaşamamak icin o donemin buyuk dershanelerinden Murat Dershanesi'nin oğretmenlerini hisse karşılığı transfer ettim. Cunku dershanecilikte en onemli faktor olduğunu biliyordum. Transfer ettiğim kadro ile biraz daha buyuduk. Şubeler acmaya başladık. Boylece Uğur Dershanesi artık kendisini kabul ettirmiş bir dershane olma yolunda ilerledi" diye konuştu. Bu sırada dershanede matematik oğretmenliği yapan Sema Hanım'la tanışan Yucel, birlikteliklerini evlilikle noktaladıklarını anlatıyor. Eşinin de desteğiyle dershaneyi hızla buyuten Yucel, insandan kazandığını yine insana yatırmaya karar verdiğini soyluyor. Eğitim sektorunden kazandığını dershaneciliğin alt yapısını oluşturan eğitim kurumlarına yatırmaya başladığını dile getiren Yucel, Uğur Koleji'ni de Kemal Kocak ile kurmuş. Yucel, Kocak ile artık devam etmeyen ortaklıklarını ise şu sozlerle anlatıyor: "Kurumlar buyumeye başlayınca dostca yollarımızı ayırmaya karar verdik. Kemal Bey Koleji almak istedi. Boylece dershane bana kaldı." 1981 yılında dershanelerin kapatılmak istenmesiyle zor gunler gecirdiğini dile getiren Yucel, "600 bin lira borcum vardı. Zor yıllardı benim icin. Sonra Turgut Ozal'ın yanına gittik. Bu karardan vazgectiler. Ozal ufkumuzu actı. Ulusal ve uluslararası alanda gelişmemizde on ayak oldu" diye konuşuyor. Universiteye oğrenci hazırlayan bir holding olma yolunda hızla ilerlerken 1982'te oğlu Huseyin'in, 1983'te ise kızı Begum'un dunyaya geldiğini dile getiren Yucel, "O gune kadar beni en cok oğrenci kaydetmek mutlu ediyordu. Cocuklarla birlikte beni mutlu eden daha farklı etkenlerin olduğunu da keşfettim. Oğlum Huseyin şu an Sorbonne Universitesi'nde ekonomi, kızım Begum ise Kent State Universitesi'nde halkla ilişkiler okuyor" diyor. Turkiye'de dershane sayısını hızla geliştirdiklerini ifade eden Enver Yucel "Dershaneler bir anlamda fırsat eşitliği de yaratan kurumlar. İyi bir okulda okuma şansı olmayan oğrencilere iyi eğitim fırsatı sunuyoruz. Okumak isteyen genclere yuksek oranlarda burs veriyoruz. Bu sayede sadece parası olanlar değil, okumak isteyen herkese kapılar acık olsun istiyoruz. Bu bizim sosyal politikamız" şeklinde konuşuyor.
2011 yılında Bahceşehir Okulları ’nın buyumesini sağlamak icin yuzde 48 ’ini ABD ’li ozel yatırım fonu Carlyle Grup ’a satan Enver Yucel, ABD ’li fonun eğitim sektorunden cıkmaya karar vermesi uzerine yapılan goruşmeler sonucu sattığı yuzde 48 hissesini 2015 yılında tekrar geri aldı.
Bahceşehir Universitesi Global Başkanı Enver Yucel, 2 Ekim 2019 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katıldığı BM Medeniyetler İttifakı toplantısında bir konuşma yaptı.