Edip Akbayram Biyografisi Ozgun muzik sanatcısı
Edip Akbayram, 29 Aralık 1950'de Gaziantep'te doğdu. Henuz dokuz aylıkken cocuk felcine yakalandı. Bu kotu hastalığın pencesinde cocukluğunu geciren Edip Akbayram'ın muziğe tutkusu da cocukluk yıllarında başladı. Gaziantep Şahinbey Ataturk Lisesi ’nden 1968 yılında mezun oldu ve arkadaşları Hasan Bora ve Mesut Mertcan ile birlikte kendi orkestrasını kurdu. Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan Abdal'ın, Karacaoğlan'ın deyişleri uzerine yaptıkları besteleri calıp soylemişlerdi. İlk plağını da lise yıllarında yaptı: "Kendim ettim kendim buldum". Liseyi bitirdiği zaman hep oğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun eğitimini almak icin universite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Ne var ki muzik ağır bastı ve bu meslekten vazgecerek kendini muziğe verdi. "Zaten diş hekimi olsaydım, babamın bana muayenehane acacak parası yoktu ki!" diyordu sanatcı gecirdiği o yoksulluk yılları icin.
İlk plağını cıkardığı grubun adı Siyah Orumcekler'di. Plak, "Siyah Orumcekler-Gaziantep Orkestrası" ve "Edip Akbayram ve Siyah Orumcekler" başlıkları altında iki farklı baskıyla cıktı. Adana, Edip Akbayram'ın kurduğu orkestrayla ilk sahneye cıktığı kenttir. Burada "Beyaz Saray" adlı bir gazinoda calışmaya başladı.
1968 yılında İstanbul'a gelip profesyonel muzik calışmalarına başlayan sanatcı, 1972 yılında Aşık Veysel'in bir şiirinden esinlenerek gercekleştirdiği ilk bestesi olan "Kukredi Cimenler" adlı 45'liğiyle Gunaydın Gazetesi'nin yeniden duzenlediği "Altın Mikrofon Odulu"nu kazandı. "Aldırma Gonul" ve "Eşkiya Dunyaya Hukumdar Olmaz" adlı parcalarıyla satış rekorları kıran ve altın plak kazanan sanatcının ceşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar odulu mevcut.
1974'te Dostlar Orkestrası'nı kurdu ve Anadolu rock muziğinin onde gelen isimlerinden biri oldu. Daha sonra Kara Kuzu, Deniz Ustu Kopurur ve Garip adlı 45'liklerle oduller aldı ve unu yurt capında duyulan bir sanatcı oldu. 1981-1988 yılları arasında bestelerinin TRT'de calınması yasaklandı. 90'ların ortasından itibaren, ozellikle Turkuler Yanmaz albumuyle yeni bir cıkış yaptı ve kendi cizgisinde sapmadan yurumeye devam ettiğini gosterdi.
Edip Akbayram, şarkılarında Fikret Kızılok ve Cem Karaca'nın Anadolu ezgilerini pop cizgisinde soylemelerini ornek olarak aldı ; renk ve cizgide tamamen bir Edip Akbayram uslubu olarak geliştirdi. Sonucta ortaya; yapmak istediği toplumcu muzik cıktı.
Bugun gecimini kaset ve konserlerinden gelen paralarla sağlayan sanatcının ayrıca kucuk capta bina yapımıyla uğraşan, iki ortaklı kucuk bir inşaat şirketi bı işi ile uğraşıyor.
1979 yılında Ayten Akbayram ile evlenen sanatcının bu evliliğinden Ozan adında bir oğlu ve Turku adında bir kızı var.