Ebru Uygun Biyografisi (TOCEV) Tuvana Okuma İstekli Cocuk Eğitim Vakfı Başkanıdır. Ebru Uygun, 1971 yılında istanbul ’da doğmuştur. Babası tekstilci Ertan Uygun ’dur. Cocukluğunda Prensesler gibi buyutuldu.
Liseyi Avusturya ’da Saint George Ticaret Lisesi ’nde okudu. Sonra Finishing School ve Cenevre Webster Universitesi ’nde İşletme-Pazarlama Bolumu ’nde okuyarak mezun oldu. İsvicre ’deki oğrencilik yılarında Christian Children Foundation ’da iki yıl sureyle staj yaptı. Staj yaptığı donemde gonullu olarak UNICEF benzeri Amerikalı bir yardım kurumunda calıştı. Turkiye ’den yurt dışındaki vakıflara bağış yapıldığını fark eden Ebru Uygun, vakıf kurmaya karar verdi. Turkiye ’ye donduğunde bir sure İpaş İplik ’te Muhasebe Mudur Yardımcısı olarak calıştı. 1994 yılında (TOCEV) Tuvana Okuma İstekli Cocuk Eğitim Vakfı ’nı kurdu. İlk once vakfa maddi destek sağlamak icin pazarlarda giysi sattı arkadaşları ile. Vakıf adına para kazanmaya ilk oyle başladı.
1994 yılında 5 cocukla başlayan yolculuğu, ulkemiz ve cocuklarımız icin hayata gecirdiği projelerle 17 yıl sonunda 2011 yılındale devam etmekteydi.
Okumak isteyen cocuklarımıza eğitim hayatları suresince destek vermek amacıyla ulkenin her koşesine ulaştı. Bir cocuğun nasıl diş fırcalayacağını oğretmekten iyi beslenmelerine, cocuk parklarında oynayabilmesinden daha iyi okumasına yardımcı olmaya kadar bircok proje TOCEV ile hayat buldu... Vakıf, 1994 yılının Aralık ayından beri Turkiye'nin dort bir yanında yaşayan 5 milyonu aşkın okuma istekli cocuğun ve ailelerinin dunyasında umuda yer actı.
2005 yılında, hayata gecirdiği ve koy okullarını onardığı ”Yaşasın Okulumuz” projesi ile ilk ulusal kampanyayı başlattı.
Ebru Uygun, 2001 yılından sonra 3 yıl boyunca ust uste cok buyuk ameliyatlar gecirdi. Bir yandan ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığıyla mucadele ederken bir yandan da Turkiye'de neredeyse dolaşılmadık tek karış toprak bırakmadan okumak isteyen ama buna ulaşamayan cocuklara ulaşmaya calıştı.
Ebru Uygun, Akdeniz Ateşi diye bilinen FMF hastalığı nedeniyle 2001 yılında yuruyemez ve konuşamaz hale geldi. Hastalığını ve hastane gunlerini “102 No ’lu” adlı kitapta kaleme aldı. “Dokunduğum Yurekler”de ise kucuk bir dokunuşun cocukların hayatında yaptığı değişimleri anlattı.
İngilizce, Almanca, Fransızca bilen Ebru Uygun, Fredi Yarcan ile 1995 yılında evlendi.11 yıllık evlilikten sonra 2006 yılında boşandı. Ansel Yarcan ve Aksel Yarcan (d.1997) adlı ikiz erkek cocuk annesidir.
Ebru Uygun:
(TOCEV) Tuvana Okuma İstekli Cocuk Eğitim Vakfı Başkanı
ELPA Tekstil'in Yonetim Kurulu Uyesi,
Sanatcılar ve Sanat sevenler Derneği'nin Başkan Yardımcısı,
Aile Akdeniz Ateşi Derneği Başkan Yardımcısı,
100 Yıl Işıl Eğitim Vakfı ’nın Başkanı'dır.
Yazdığı Kitaplar :
2005 - 102 No ’lu Oda
2006 - Dokunduğum Yurekler
2009 - Birlikte Buyumek
Odulleri :
1996 - İnsanlığa ve Gonullu Kuruluşlara Destek Veren TYYB Junior Chamber/İnsanlığa ve Gonullu Kuruluşlara Destek Veren En Başarılı Genc Odulu
2007 - Rotary/Başarı Odulu
2009 - Lions 118T/Başarı Odulu
2009 - Hello Dergisi/Pırlanta Kalpli Kadın Odulu
2010 - Eisenhower Fellow odullerini aldı.
Kişisel Sergi :
2012 - Dokundum - Galeri Espas
Karma Sergiler :
2011 - Sanatcılar ve Sanat sevenler Derneği ’nin TOCEV ile birlikte duzenlediği “Elele Karma Resim Sergisi”
2011 - Silivri Rotary Kulubu ve Sanatcılar ve Sanat sevenler Derneği ’nin duzenlediği “Somali ’ye Yardım Sergisi"
2008 - Sanatcılar ve Sanat sevenler Derneği ’nin duzenlediği “Karma Sergisi”
TOCEV
Adres:
Nispetiye Mah. Aytar Cad.
Duru Apt. No:12 Daire:10 1.Levent / İstanbul
Telefon: 0 212 280 25 11/21
Fax: 0 212 280 60 59
E-mail: [email protected]
www.tocev.org.tr