İsmet Kuntay Biyografisi İsmet Kuntay, 1923 yılında Artvin ’in Sirya bucağına bağlı Oruclu koyunde doğmuştur. Babası Omer KÂmil beydir. Annesi Rus asıllı (OlÂ) Aliye hanımdır. İlkokulu Ankara ’da Gazi ilkokulu ve Mimar Kemal İlkokulunda, orta oğrenimimi Cebeci Ortaokulunda ve Bursa Erkek Lisesinin orta kısmında okudu. Lise tahsilinin bir kısmını Bursa Erkek Lisesinde, bir kısmını da ozel Feyziati Lisesinde okudu. Doğan Kuntay ve Uğur adında iki kardeşi vardır.
Universiteye gidemedi, Sumerbank İstanbul Belarak işe girdi. Bankada tanıştığı Nadide Kavroğlu ile 2 Temmuz 1959 tarihinde evlendi. Cocuğu olmadı. 1967 yılında Sumerbank ’tan malulen emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra bir ara yakın aile dostu Suphi Baykam ’ın zorlaması ile HASTAŞ Genel Mudurluğu, Genel Sekreterliği ve Halk Ticaret T.A.Ş. Genel Mudurluğunde bulundu. Bir yıl sonra istifa ederek ayrıldı.
Sanat dalında ilk calışmaları mizah dalında oldu, Amcabey ve Zubuk ’te hikayeler yazdı. İlk yazısının bedelini ZUBUK ’ten Aziz Nesin ’den aldı. İlk oyun denemesi olan “Pompa” isimli skec, Devekuşu Kabare tiyatrosunda 1968 yılında oynadı. Once mizahî hikÂyeler yazdı. Sonra oyun yazarlığına yoneldi.
Bir donem Ferhan Şensoy'la birlikte calışmasının ardından, uzun sure Ankara Sanat Tiyatrosu'nda calışmış, dekor taşımış,perde cekmiştir. İsmet Kuntay, Tiyatro icin;
"Ozel bir tiyatro oğrenimim yok. Okullarda en yuksek dağın kac metre olduğunu, bankada iki artı: ikinin dort ettiğini oğrettiler, gerisini Ahmed ’ten, Memed ’ten oğrendim.", yapıtları hakkında da "Ben, 403. Kilometreye kadar getirdim, benden sonrakiler de daha ileri kilometrelere gotureceklerdir.” şeklinde acıklama yapmıştır. İsmet Kuntay, 25 Temmuz 1974 tarihinde Ankara ’da 51 yaşında olmuştur. Mezarı İstanbul ’dadır.
İsmet Kuntay ’ın olumunden sonra eşi Nadide Kuntay; eşinin “Ben, 403. Kilometreye kadar getirdim, benden sonrakiler de daha ileri kilometrelere gotureceklerdir.” dediğini belirterek, tiyatromuzu ileri goturen yazarlara her yıl verilmek uzere “İsmet Kuntay Odulu” nu kurdu. Oyunlarından Bazıları :
1968 - Pompa
1970 - Tozlu Cizmeler
1971 - Osman Kongo ’da
1972 - Evler Evler
1973 - 403. Kilometre