Bora Gencer Biyografisi Turk Pop Muziği sanatcısı.
Bora Gencer, 14 Nisan 1965'te istanbul'da doğdu. İlkokulu Macka İlkoğretim Okulu'nda okudu. Caz piyanisti olan İlham Gencer'in oğlu olan Bora Gencer, muzik dolu bir evde buyudu. Annesi babasının ikinci eşi Necla Gencer ’dir. Ayşe Gencer ve İlhan Gencer adlı iki kardeşi vardır. Dunyaca unlu opera sanatcısı Leyla Gencer, babası İlham Gencer'in amcasıyla evliydi. Daha kucuk yaşta muziğin icinde olması ve ailesinden gelen yetenekle İstanbul Devlet Konservatuarına 200 puan uzerinden 193 puanla donemin en yuksek puanıyla girdi. Enstruman olarak piyanoyu cok sevmesine rağmen yine ailesinin nasıl olsa ailede herkes piyano calıyor, konservatuarda da yardımcı ders piyano demesiyle kemanı secerek keman bolumune yazıldı.
7 sene koonra babasının teklifiyle birlikte profesyonel muzik hayatına başladı. Mayıs 1985 yılında vatani gorevini yerine getirmek icin Erzincan 59.cu topcu tugayına katıldı,usta birliğini de yine Erzincan da subay ordu evinde tamamladı. İstanbul'a donduğunde askerde tanıştığı organizator arkadaşı Kerem Erdem tarafından gelen teklifle İsrail'e gitti ve muziğini orada icra etti. Daha sonra İstanbul'a donen sanatcı Turkiye'nin nezih mekanlarında ve konser salonlarında yuzlerce programlar gercekleştirdi.
1991 yılında annesini trafik kazasında kaybeden sanatcı hayatının en buyuk yıkımını yaşadı. 1994 yılında Halis Butunley ve Garo Mafyan ile tanışan Bora Gencer, 1995 yılının ilk aylarında Mega Muzik imzalı "Optum Seni Şeker" isimli ilk albumunu cıkardı.
Aysel Gurel ve Garo Mafyan imzalı "Optum Seni Şeker" adlı şarkı kısa zamanda sevildi. 1995 yılında ceşitli televizyon ve radyo programlarına katılan sanatcı o donemde tek başına Anadolu turnesine cıktı. Bora Gencer'in turneleri daha sonra da yurt ici ve yurt dışı devam etti. Turne arkadaşları arasında Asya, Demet, Harun Kolcak, Deniz Arcak, Gulay, Suat Suna, Secil, Kerim Tekin gibi isimler de vardı.
Profesyonel turne ve konser calışmalarının haricinde ceşitli yarışmalara da katılan sanatcı, Pamukkale Festivali'nde ağabeyi İlhan Gencer ile beraber aldığı dereceyle Mısır'da Uluslararası Kahire Muzik Yarışması'nda birincilik kazandılar. Daha sonra Onno Tunc adına duzenlenen beste yarışmasında kendi bestesi ve yorumuyla ucuncu oldu. 1999 yılında sanatcı "Bir Allah Bilir" isimli ikinci albumu Elenor Muzik'ten piyasaya cıktı. Aslında 10 şarkıdan oluşan ve bitmiş olan albumunu Kerim Tekin'nin anısına yaşasaydı onun okuyacağı bir şarkıyı da koyarak 12 şarkıya cıkarttı ve ilk klibini de Kerim'in sevdiği şarkıya "Neden Allahıma"a cekti.
Sanatcının ucuncu albumu "Baştan Cıktım" ismiyle 2001 yılında Prestij Muzik'ten cıktı.
Bora Gencer,ses ve saz sanatcılığının dışında zaman zaman farklı televizyon ve radyo kanallarından gelen tekliflerle dizi oyunculuğu ve program sunuculuğu da yapmıştır Bunlardan bazıları; "Havuz Show" adlı cocuk programı, "Alabora Reality Show", "İstanbul'da Bir Guzel","Delidolu" adlı muzikal, "Bize Ne Oldu" adlı dizi bunlardan bir kacıdır. Yonetmen Umit Efekan'nın bu dizisinde Fatma Girik,Merih Akalın, Tanju Gursu ve Altan Gunbay gibi isimlerle birlikte rol alan sanatcı, dizide Sibel Can'ın sevgilisini roluyle karşımıza cıktı.
Bora Gencer, şu ana kadar 5 album, Sibel Can ile 1 başrol dizi, 2 tane başrol TV filmi, 3 farklı radyo da; Alem fm, Radyo Contack ve Radyo time da, radyo programları, Flash TV de “Alabora” adında Reality show, İstanbul TV de; “İstanbul ’da bir guzel” adında talk show tadında bir program, Tgrt de “Havuz show bizim show” adında cocuk programı ’, 3 festivalde odul, Kemer altın nar Onno Tunc muzik yarışmasında 3.culuk, Pamukkale festivalinde 3.culuk ve 2. Uluslararası Kahire muzik festivalinde Mısırda 1.lik, son zamanlarda Boray ’la kadına dair adında bir program Show max ve Beyaz tv de, ayrıca aynı isimle bir dergi ve sahne calışmaları var.
2012 yılında Hande Subaşı ile başrol “Kamelyalı Kadın” muzikalinde oynadı.
2007 yılında “Aşık Oldum” adlı dorduncu albumle birlikte Bora Gencer ’in Baş rol oynadığı iki tv filmi “Kacak Gelin” ve “Aşk Başa Gelince” gosterime girdi.
Bora Gencer, digiturk 51. kanalda “Emredersin Komutanım” İsimli eğlence programında her hafta Carşamba akşamları 20.30 da sunuculuk yaptı.
2008 yılının başlarında Kanal T adında bir kanalda uzun sure Bora Bora Show adında 1 program yaptı bu programa Ayşenur Yazıcı, Erol Buyukburc, Ayten Alpman, Hande Subaşı, [[Ece Gursel], Şebnem Shaefer, İlham Gencer, Okan Bayulgen, Hakan Aysev, Ciğdem Tunc gibi konuklar davet edildi. Daha sonra format değiştirilerek askerlik Anıları adında bir program yaptı bu yeni programa da Orhan Ayhan, Ayhan Bermek, Ataturk'un torunu (Ataturk'un Manevi Kızı Ulku Adatepe'nin Oğlu) Ahmet Doğancay gibi tanınmış simalar katıldı.
2009 yılında yonetmen Metin Gungor ’un cektiği “Renklerde Kaybolan Hayat” adlı sinema filminde oynadı. Turk Sineması ’nda ilk kez bir ressamın hayatının biyografik şekilde ele alındığı filmin yapımcılığını Fikret Mualla gibi ressam olan Metin Gungor ustlendi. Metin Gungor, Renklerde Kaybolan Hayat ’ın hem senaryosunu yazdı, hem yonetti hem de unlu ressamı oynadı. Filmde, Bora Gencer ’in yanı sıra, Okan Bayulgen, Şebnem Schafer, Bedri Baykam, Selen Gorguzel gibi sanatcılar gorev aldı. Bora Gencer filmde, Nazım Hikmet'i canlandırdı.
Bora Gencer, 27 Nisan 2008 tarihinde Alman vatandaşı olan Hulya Yaman ile evlendi. Ayaz (d.2008) adında bir oğlu var.
Albumleri :
1995 - Optum Seni Şeker
1999 - Allah bilir
2001 - Baştan Cıktım
2007 - Aşık Oldum
2012 – Sabır
Film ve dizileri :
2009 - Renklerde Kaybolan Hayat (Sinema Filmi) 2008 - Aşk Başa Gelince (TV Filmi)
2007 - Kacak Gelin (TV Dizisi)
1999 - Bize Ne Oldu (TV Dizisi)