Varsayalım İsmail, Ferhan Şensoy ’un ozgun kaleminden cıkan ve absurt mizah yapan TV dizilerimizin babası sayılabilecek kult bir yapımdır. İlk kez 1986 yılında TV2 ’de (TRT2) yayınlanıp daha sonra 1991 ’de TRT1 ’de devam bolumleri izleyiciyle buluşmuştur. Eğer cokca Ferhan Şensoy ’un kafa acan cumlelerini duymak, Bulent Kayabaş, Erol Gunaydın, Tarık Papuccuoğlu, Zuhal Olcay gibi oyuncuları seyretmek, cep telefonsuz da yaşanabilen bir dunya gormek istiyorsanız kesinlikle goz atmanız gereken yapımlardan.
Size belki alıştığınız modern mizah dilinden biraz farklı gelecek ama otel doner kapısından girememenin komik sayıldığı 80 ’lerde bile bir adamın cıkıp boyle deli sacması bir hayal komedisi yapabilmesi muhtemelen sizi de cesaretlendirecektir. Bilinmeyen denizlerde yuzmekten korkmayan Ferhan Şensoy, yaptığı mizahın anlaşılamayacağı, kabullenilemeyeceği korkusuyla geri adım atmadı. İsmail yitti gitti ama onculerinden olduğu mizah akımı, ondan etkilenen daha nice kalemler yetiştirerek yeni kuşaklar tarafından kabul gordu. Dizinin klişe olmuş repliklerini derledik. Keyifli okumalar.
1. “Piyango gunler efendim! Bugun size cıktım”
Evet, eğer kısmetinizde o gun İsmail ’in size tebelleş olması varsa, yukarıdaki gibi bir şey duyarsınız.
2. “Anlamanız icin ortada somut neden yok. Cunku siz beni anlamadan biraz once ben sizi anlamayarak soze girdim.”
Patavatsılık derecesinde durust bir damarı vardır.
3. “Varsayalım İsmail. N ’olacak? Neye faydası var?”
Adını sorma gafletinde bulunursanız alacağınız cevaplar arasında en mantıklı olanı budur. Diğerlerini siz duşunun.
4. “Kimliğini aldın mı yanına?”
“Hayır. Şahsiyetsiz dolaşmak istiyorum pazar gunu.”
Eşi, kimliksiz cıkıp da başına iş gelmesin diye uyardığına pişman olabilir.
5. “Tanışmamayı surdurelim o halde.”
Sen geldin bize bir şeyler anlatıyorsun ama “Ama biz sizinle tanışmıyoruz ki” derseniz alacağınız cevap budur.
6. “Merhabalardan bir demet!”
Eğer İsmail ’le tanışıyorsanız zaten size daha once cıkmıştır. O zaman da yukarıdaki gibi bir selamla yanınızda bitebilir.
7. “Tesadufun iğne deliği!”
Bu sozu o donem dillere pelesenk olmuştu.
8. “Krem karamelleşmeyelim lutfen.”
Laubaliliği sevmez. Aslında bazen sever. Aslında hic belli olmaz.
9. “Varsayalım varım, varsayalım yokum. Madem ki duşunuyorum, oyleyse varsayalabilirim!”
O zaman varsaymaya devam.
10. “Ben kendi kendimin kefili olamaz mıyım ? Balık burcuyum, cift karakter… İs ve Mail olarak ikiye ayrılıyorum. İyisi mi siz evi Mail ’e satın. İs, Mail ’in kefili olsun. Ev is-Mail ’in ikisinin olsun. Para size ucakla ulaşacak, air-mail. Pardon yani!”
İsmail sonsuza kadar ara vermeden sacmalayabilir.
11. “Ooov! Sizde beklenmedik bir sevgilimleşme gozumleniyor. Ne o? Beşer penaltılaşma mı oldu?”
Romantizmi bile boyle bu adamın.
12. “Streslendim de duruldum!”
Azıcık streslende de hemen duruluverir.
13. “Meğersem hepsi ruyaymış. İrezalet! Amorti gunler…”
Genellikle onun hikayesi sacma bir hayal ya da bir ruyadır ama gerceğe uyanmak istemezsiniz.