Ezel muthiş bir senaryo ve bu senaryoya yakışır muazzam oyunculukların birleşimiyle oluşmuş, Turk televizyonlarında izlemeye kesinlikle alışık olmadığımız efsane bir diziydi. Ramiz Dayı ’yla, Kenan Birkan ’la, Kerpeten Ali ’yle, Ezel ’le, Eyşan ’la, Tefo ’yla, Sekiz ’le, Bahar ’la, Cengiz ’le, Yakışıklı Serdar ’la, Temmuz ’la ve diğer karakterleriyle 2 sezonda kalpleri fethetti ve bitti. Şimdi icimizdeki ozlemini biraz dindirmek icin, Ezel denince aklımıza gelen ilk 18 şeye bir bakalım.
1. Ramiz Dayı ’nın aforizmaları
Kıssadan hissenin dibine vuran, tecrubeyle dolu aforizmalar. Yıllardır her turlu mecrada paylaşılan ve hicbir şekilde guncelliğini yitirmeyen tiratlar.
2. Omer ’in Ezel ’i, Ezel ’in Omer ’i kabullenemeyişi
İhanet yuzunden hapse giren Omer, intikam icin hapisten cıkan Ezel. Omer ’in ihaneti unutmama, Ezel ’in arkadaşlarını affetme cabaları. En sonunda hangisi kazandı, hicbir zaman emin olamayacağız galiba. Ya da, kazanan var mı acaba?
3. Cunku inanırım
“Sakın tek bir kelime daha edeyim deme, sakın tek bir yalan daha soyleme. Niye biliyor musun? Cunku inanırım. Onca şeyden sonra şimdi tek bir cumle et, gozlerime bakıp beni sevdiğini soyle, gercek olmadığını bal gibi bilirim; ama yine de sana inanırım. O yuzden tek bir an bile beni gercekten sevdiysen, sakın!”
4. Ramiz Karaeski ’nin Ramiz Dayı ’ya donuşme hikayesi
Bize flashback ’lerle anlatılan, tek başına dizisi cekilebilecek potansiyelde bir yukseliş oykusu.
+Niye geldik buraya?
-Şoyle bir alıcı gozuyle bakmaya cocuk. Ben bu şehre, işte o masada oturmak icin geldim.
5. Eyşan
Tek başına kocaman bir karakter. Annesini kucuk yaşta kaybetmiş, babasının zoruyla karanlık tarafa geciş yapmış, Omer ’e aşık, kardeşi icin aşık olduğu adamı hapse yollamaktan cekinmeyen demir gibi bir kadın.
6. Oysa herkes oldurur sevdiğini
Oysa herkes oldurur sevdiğini, kulak verin bu dediklerime. Kimi bir bakışıyla yapar bunu, kimi dalkavukca sozlerle. Korkaklar opucuk ile oldurur, yurekliler kılıc darbeleriyle. Kimi gencken oldurur sevdiğini, kimi yaşlıyken. Şehvetli ellerle boğar kimi, kimi altından ellerle. Merhametli kişi bıcak kullanır. Cunku bıcakla olen cabuk soğur. Kimi yeterince sevmez, kimi fazla sever, kimi satar, kimi satın alır. Kimi gozyaşı doker oldururken, kimi kılı kıpırdamadan. Cunku herkes oldurur sevdiğini ama herkes oldurdu diye olmez…
7. Hadi be!
Cengiz ’in unutulmaz tepkisi. İzleyince hatırlarsınız.
8. Dayı ’nın Kerpeten Ali ’ye odettiği hesap
Kerpeten Ali ’nin Dayı ’yı kıstırmak icin girdiği lokantadan, Dayı ’nın hesabını odeyerek cıkışı.
-Duydun dimi beni?
+Duydum kardeş. Yemek yerken konuşmayı pek sevmem ama şimdi doydum, istersen zihnini acayım senin biraz ha?
9. Kenan Birkan ’ın hastanede Ramiz Dayı ’yla yuzleşmesi
Kenan Birkan ’ın yılların kinini 3 dakikada boşalttığı ve Haluk Bilginer ’in muhteşem oyunculuğuyla taclanan muhteşem sahne.
+Hani sen o bıcağı aldın benim icimi oydun ya, işte ben seni oyle yendim Ramiz Abi. Bir daha icine hicbir şey koymadım..
10. Dayı ’nın Hasan Sabbah hikayesi
+Kusura bakma yeğen, şeker yasak bana. İstersen şeker niyetine bir hikaye anlatayım sana ha?
11. Sekiz ’in dedesiyle yuzleşmesi
Yılların kinine rağmen dedesini olduremeyen Sekiz ’in, icimizi parcalayan sonu.
12. Ramiz Karaeski ’nin jilet Ahmet ’in olumunden sonra kestiği racon
“Jilet Ahmet sevdiğimiz bir abimizdi, janti adamdı, adabı giyinmeyi cok iyi bilirdi, mesela ben bilmem. Cok gulerdi, ben gulmem. Bu kapıdaki arkadaş “Abi koye para” dediğinde sırtını donerdi, ben donmem. Agop “Abi beni kapıdan al” dediğinde dalga gecerdi, ben gecmem. Jilet Ahmet sevdiğimiz bir abimizdi ama, parayı da bir tuhaf dağıtırdı. Ne varsa elinde yine doner dolaşır onun elinde kalırdı, benim kalmaz. Bizde para, masaya konur. Herkes ihtiyacı kadarını alır. Jilet abim silahını adamına taşıtırdı, ben silahımı saklamam. Abim bu masaya şoyle fiyakalı ama biraz da yamuk otururdu. Ben arkamı arkadaşlara verince, şoyle yaslanırım bi geriye. Koltuk sende kalsın kardeş, arkamda durma yeter.”
13. Temmuz ’un tuyler urperten donukluğu
Katil olarak buyutulen Temmuz ’un, kendine ozgu giyimi ve konuşmasıyla bizleri sinir eden soğukluğu.
14. Anahtarları ver Kamil
Gittikleri her yerden yuruyerek donen Kamil. Biriniz de sormadınız ki Kamil seni Allah ’ın dağında bıraktık eve nasıl dondun. Yaşasın Kamil. (Yaşamadı)
15. Yakışıklı Serdar
Eyşan ’ın dolandırıcılar kralı, her durumda dort ayağının ustune duşen, kotuluğun vucuda gelmiş hali babası. Yakışıklı Serdar ve cekirdekleri.
16. Sus Şebnem
Guzeller guzeli ama bir o kadar da patavatsız, Tefo ’nun tek aşkı, canımız ciğerimiz Şebnem.
17. Tefo
Ali ’yle olan dostluğu ve Şebnem ’le aşkı haric her şeyini yarım yaşamış bir garip adamdı Tefo. Kendini sevdirdi, genc yaşta cekti gitti.
18. Kerpeten Ali
Omer ’e yaptıkları yuzunden gercekten pişman olan tek insan. Hatta iki defa pişmanlıktan sucunu itiraf etmiş; ilkinde Omer ’in olum haberi geldiği icin itirafnamesini yırtıp atmış, ikincisinde de suc hasıraltı edildiği icin hapse girmemiş bir adamdır Kerpeten Ali. Cabuk sinirlenir, cabuk gonul alır. Ağzından kufur, belinden silah eksik olmaz. Harbi adamdır, babasına bir sozu vardır. Sevilir neticede.