Herkese iyi gunler.
Uzun zamandır aklımda kasamı modlamak vardı ancak urunleri Cin'den almam dolayısıyla gec gelmeleri ve yeterli zaman bulamamamdan dolayı bir turlu yapamamıştım. Bir kac urun haric kalan urunler gelince gecen hafta cumartesi (15.06.2019) kolları sıvayıp kasamı modlamaya başladım.
Not : Bu yazıyı tek tek okumak ve duzeltmek zorunda kalan moderatore uzgunum ve burdan ona selam olsun. Elimden geldiğince doğru yazmaya calıştım işini kolaylaştırmak icin.
Oncelikle yazıya gecmeden once belirtmem lazım ki bu bayağı uzun bir yazı olacak. Bu sadece yaptığım kasanın son halini gostermek icin bir yazı değil, internette bu tur konular fazla olmadığından adım adım her detayı anlattım ki yapacak arkadaşlar varsa nasıl yapacaklarını ve yaparken nelere dikkat edeceklerini oğrenebilsinler diye. Eğer sadece kasayı gormek istiyorsanız en alttaki resimlere bakabilirsiniz. Ayrıca cok fazla resim olduğundan bunları spoiler icinde vereceğim ki sayfa gec yuklenmesin.
Son olarak soylemem lazım ki işin heyecanına kendimi kaptırıp resimlerin bazılarını cekmeyi unutmuşum veya resimleri cok kotu cekmişim (Bayağı kotu hem de) artık kusura bakmayın. Ancak cekmediğim yerler varsa da bunları mutlaka detaylı anlatacağım ve anlamanızı sağlayacağım.
Yazı uzun olduğundan tıpkı kitap kapaklarındaki gibi numaralandırdım. Bu sayede size lazım olan kısma hızlıca ulaşabilesiniz. İlk başa yapılacaklar listesi, malzeme listesi ve fiyat listesi de ekliyorum. Bu sayede bu uzun yazıyı okumadan kısaca ne olduğunu anlayabilirsiniz ve ne malzemeler gerektiğini oğrenebilirsiniz.
İlk olarak sistem ozellikleriyle başlıyorum :
MSI GTX 1050 TI 4GT OC I5 3470 Gigabyte H61M DS2 REV 4.0 8 GB DDR3 1333 MHZ RAM (Dual Channel) Seagate 500 GB 7200 RPM HDD Konudaki modlayacağımız isimsiz Exper kasa FSP 350 60 HCC 350W Bir sonraki ay sisteme Gigabyte 240 GB SSD de eklenecek. Cooler Master Masterkeys Lite L Combo klavye ve fare seti. Bunun icin yaptığım incelemeye de bakmayı unutmayın Link. JBL T500 kulaklık. Bunun icin yaptığım incelemeye de bakmayı unutmayın Link. Modlamak icin gereken malzeme listesi ve fiyatları :
Matkap ve ceşitli ucları. 0 TL. Eşyaları kesmek icin ispiral. 0 TL. PSU gizleme bolmesi icin değişik bir plastik, sanırım PVC emin değilim (Bu tur bir plastiği carşıda 5 TL'ye bulursunuz benim evde vardı.). 0 TL. Kablo saklama bolmesi (Gene carşıda 5 TL'ye bulabileceğiniz bir malzeme, benim evimde vardı.). 0 TL. 400'luk sulu zımpara. 5-15 TL. 3 kutu Casati marka mat siyah boya. 75 TL (Boyayı ben almadım neyse ki...) yani 0 TL. Ceşitli boyutlarda percin (Evde vardı). 0 TL. Ceşitli vidalar (Evde vardı). 0 TL. PSU gizleme bolmesini sabitlemek icin demir. 2 metresi 3.5 TL. Cerceve icin plastik malzeme. 2 metresi 2.5 TL. 35x37 pleksi kapak. Normalde 50 TL gibi bir fiyata alabilirsiniz bir tanıdığımdan bedavaya 40x40 olanı alıp kestim. 15 TL. Ceşitli tornavida gibi aletler. 0 TL. 2 tane 1M IP30 WS2812B LED şerit. Birisi siyah birisi beyaz PCB. Bu LED'leri Cin'den aldım. 1'isi bedavaya geldi (Aşağıda acıkladım nedenini.). Diğerini de 14.5 TL'ye aldım yani 14.5 + 0 = 14.5 TL. Surprizbozan: WS2812B LED Şeritin Linki
US $1.98 21% OFF|1m 2m 3m 4m 5m WS2812B WS2812 Led Strip,Individually Addressable Smart RGB Led Strip,Black/White PCB Waterproof IP30/65/67 DC5V-in LED Strips from Lights & Lighting on Aliexpress.com | Alibaba Group Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
www.aliexpress.com
LED'leri telefon Bluetooth uzerinden kontrol edebilmemiz icin SP110E kontrolcu, gene Cin'den aldım. 18.5 TL. Surprizbozan: SP110E Bluetooth Kontrolcu Linki
US $2.8 30% OFF|SP108E wifi WS2811 WS2812B Led Music Controller SP107E SK6812 SP105E Bluetooth APA102 SP110E WS2801 Pixels Led Strip DC5 24V-in RGB Controlers from Lights & Lighting on Aliexpress.com | Alibaba Group Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
www.aliexpress.com
LED 12V veya 5V adaptorle calışabiliyor ancak kontrolcu sadece 5V adaptorle calışıyor. Bu yuzden 5V 3A adaptor. Cin'den aldım gene. 36 TL. Bu elektrik işi onemli arkadaşlar o yuzden adaptor almışken birazcık paraya kıyıp iyisini almak lazım. Surprizbozan: 5V 3A Adaptor'un Linki
US $3.5 30% OFF|DC 5V 12V 24V Lighting Transformers 1A / 2A / 3A / 5A / 6A / 8A / 10A Power Supply Adapter For LED Strip-in Lighting Transformers from Lights & Lighting on Aliexpress.com | Alibaba Group Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
www.aliexpress.com
Hala gelmemiş olan (Nedenini aşağıda acıkladım.) 70x30 duz siyah mousepad'im. Cin'den aldındı. 34 TL. Surprizbozan: 70x30 Mousepad Linki
US $6.2 53% OFF|KKmoon Large Size mouse pad Anti slip Natural Rubber PC Computer Gaming mousepad Desk Mat for LOL surprise cs go overwatch DOTA2-in Mouse Pads from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
www.aliexpress.com
Gene hala gelmemiş olan (Nedenini aşağıda acıkladım.) Aigo D1 model fan. Cin'den aldım. 20 TL. Surprizbozan: Aigo D1 Fan Linki
US $4.99 51% OFF|Aigo D1 120mm Case Fan Cooling LED For Computer 12V Cooling Fan Double Ring Quietly Easy Install Good Price Detachable Game Fan-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
www.aliexpress.com
Onemli not : Ben bu satıcıdan almamıştım. Sanırım benim aldığım satıcı urunu kaldırmış. Bana toplam maliyeti : 159 TL
Ancak akılda tutmak fayda var ben bu paranın buyuk bir kısmını adaptordur veya mousepaddir gibi şeylere harcadım. Yani sadece kasayı modlamak icin gereken maliyet ise cok daha duşuk :
Sadece kasa modlaması icin harcadığım para : 36 TL
Onemli not : Yani kasayı 36 TL'ye modladım. Ancak LED'dir, mousepaddir ıvır zıvır şeyleri de ekleyince fiyat 159 TL'ye cıkıyor. Ancak unutmamak lazım, eğer yeni kasa alsaydım gene bu LED, mousepad gibi ıvır zıvırlara para harcamak zorundaydım. O yuzden sadece kasa modu icin harcadığım parayı da ekledim.
Eğer her şeyi satın alsaydım potansiyel maliyet :
Potansiyel maliyet : 293 TL
Eğer butun malzemeleri alıp yapmayı planlıyorsanız, yapmayın Gidin onun yerine 0 kasa alın
Elbette size bu kadar ucuza gelmeyebilir. Ozellikle pahalı pleksi tarzı eşyaları ve ucuza almam nedeniyle ve kalanları da evdeki malzemelerden kullanmam nedeniyle bu kadar ucuza geldi bana.
Elbette bana ucuza patladı ama işciliğini aşağıda anlattığımda buyuk ihtimalle vazgececeksiniz
Onemli Not : Ben fiyatları yazarken benim aldığım fiyatları yazdım. Şu anda fiyatlar aşağı veya yukarı değişmiş olabilir.
Yapılacaklar listesine gecmeden once kasanın orjinalini bir gorelim ki yapılacaklar listesini anlayabilesiniz. Kasanın ilk hali şu şekilde :
Surprizbozan: Kasanın Orijinal Hali
Kasa bildiğimiz şu eski hazır sistemlerin dandik kasalarından biri. Herhangi bir ozelliği yok. Kablo saklama yeri, PSU gizleme bolmesidir falan hak getire hatta USB 3.0 bağlantısı da yok.
Bunlar benim cektiğim resimler ve kotu cektiğimden internetten resimler de aldım :
Bu resim de @Emily09 adlı arkadaş ait :
Şimdi sırada yapılacaklar listesi :
İlk olarak elbette ki kasaya pleksi yapılacak. Bu sayede ici gorulebilecek. Yoksa kasayı modlayıp daha guzel gostermenin ne anlamı var? Pleksiyi direk kasaya takmadım cunku kotu gozukuyor. İnternetten bir ornek resmi atayım. Surprizbozan: Cercevesiz Pleksi
Bu şekilde olmaması icin pleksinin kenarına ince bir cerceve yapmaya karar verdim. Kasanın ici gorulduğu gibi gri renkli ve pleksi yapılırsa bu gri renk berbat duracağından ici mat siyah renge boyanacak. Dış kısmı boyamamayı tercih ettim cunku zaten rengi iyiydi. Kasaya pleksi yaparsak ici gozukur. Ancak kasada kabloları arkadan dolaştırabileceğimiz bir yer bulunmuyor yani pleksi yapılırsa kablolar pis bir şekilde acıkta duracak. Bu yuzden kabloların icinden gecebileceği bir kablo bolmesi yapılacak. Her ne kadar kablolar kablo bolmesinin icinden gitse de cok kucuk bir kısmı dışarıda kalıyor. Bu yuzden o kısımlar da siyah yanmaz elektrik bandı ile kaplanacak. Kasada DVD mi CD okuyucu mu her ne ise onun bolmesi bulunuyor. Bu kasada yer kaplıyor ve pis duruyor. Yeni kasaların coğunda olmayan bir şey zaten. Bu yuzden bu kısım cıkarılıp atılacak. Bu sayede kasanın ici ferahlayacak ve daha guzel duracak. Her kasada olduğu gibi bunda da HDD bolmesi var ancak bu 3 bolmeli olduğundan bayağı bir buyuk. Ben zaten 1 HDD kullanıyorum ve kalan 2 bolmeye ihtiyacım yok. Bu zaten yeni kasalarda arkada oluyor yani gizleniyor. Ben de bunu kesip kısaltıp tek bolmeye duşurmeye karar verdim. Bu sayede daha guzel duracak ve daha az yer kaplayacak. Yeni kasaların neredeyse hepsinde PSU gizleme bolmesi bulunuyor. Bu sayede daha duzgun ve hoş duruyor kasalar. Ben de bir PSU gizleme bolmesi yapmaya karar verdim. Kasayı bu kadar modluyoruz, icini gosterip susluyoruz LED olmazsa olur mu? Kasanın arkasına ışıklı Aigo D1 model fan aldım. Aslında sırf ışıklı olduğu icin almadım. Arka 8 CM'lik dandik fanım bozuk ve cok ses yapıyor. Kasam normalde altta durduğundan sesi belli olmuyor ama uste alınca sesi rahatsız edeceğinden yeni bir fan alma fikri aklıma geldi. Ayrıca 1 tane aldım sadece cunku başka bir yerde fan yeri yok. Aslında one cok kucuk bir modlama işlemi ile koyabilirdim ancak kasanın sıcaklıkları zaten iyi olduğundan uğraşmadım (Amma velakin fan daha elime gecmedi yeni gumruk olayları yuzunden. Bu yuzden fanı takamadım. İleriki zamanlarda gelirse konuya tekrar ekleme yaparım veya yeni bir konu acarım ve gosteririm. Bu incelemede maalesef fanı goremeyeceksiniz. Konuda gosteremediğimden dolayı resmini bırakıyorum.). LED'i kontrol edilemiyor ve 3 pin yani hızı da kontrol edilemiyor. Peki neden aldım? Cunku cok ucuzdu. 20 TL'ye aldım bu fanı. Ses seviyesi 18.5 DB ve 1300 RPM'de donuyor. Ayrıca 40.9 CFM olduğu yazıyor. Ayrıca kasanın icine zaten LED doşeneceğinden buyuk ışıklı bir fan istemedim tam bunun gibi kucuk şerit şeklinde bir LED'i olsun istedim. Bu da tam buna uyuyordu. Kasa her ne kadar kucuk olsa da yukseklik olarak masama sığmadı bu yuzden masanın rafı 2 CM yukarı kaldırılacak. Ayrıca ben 1M siyah LED almama rağmen bana beyaz renkli gonderdiler. Satıcıyla iletişime gectim ve bana siyah versiyonunu gonderdi. Ancak tıpkı fan gibi bu da şu anda elimde bulunmuyor. Bu yuzden gecici olarak kasanın icine beyaz olanı doşedim. Tıpkı fandaki gibi ileriki zamanlarda gelirse ya konuya ekleme yaparım ya da yeni bir konu acıp gosteririm.) Dediğim gibi şu an elimde beyaz olan var ve kasaya bunu doşedim ancak siyah olan gelince siyah LED kasanın icine doşenecek ve beyaz LED de masanın arkasına doşenecek. Ancak soylediğim gibi bunu bu konuda goremeyeceğiz maalesef. Onemli not : Kasanın on kapağına karışmamaya karar verdim cunku zaten yeterince guzel olduğunu duşundum
Giriş :
Kasanın ic parcalarının (HDD, DVD-CD okuyucu bolmesi) yerlerinin ayarlanması. PSU gizleme bolmesi yapımı. Kablo bolmesi yapımı. Boyama işlemi. Yerleştirme işlemleri. PSU kablolarının kaplanması. PSU'nun alcaltılması işlemi. PSU Bolmesinin Sabitlenmesi. 2. kat boyama işlemleri. Pleksinin cercevsinin yapılması ve boyanması. Pleksi kapağının sabitlenmesi icin vida yeri yapımı. Bilgisayarın geri toplanması. LED'in yerleştirilmesi. Masanın rafının yukarıya alınması. Modlama yapacaklara onemli tavsiyeler.
1. Kasanın ic parcalarının (HDD, DVD-CD okuyucu bolmesi) yerlerinin ayarlanması :
Oncelikle DVD mi CD okuyucu mu her neyse bunu sokup attım.
Surprizbozan: CD, DVD Okuyucu Bolmesi
Cunku kullanmıyorum zaten, ayrıca pis duruyor. Zaten yeni kasalarda yok bile bu. Peki nasıl soktum? Belirtmem lazım ki kasa ve icindeki bolmeler/ parcalar birbirine percinle tutturulmuş. Yeni kasalardaki gibi moduler değil tabii ki Bu parcaları sokebilmek icin matkap kullandım. Percinle aynı buyuklukte bir uc ile percinin icini deldim ve bu sayede deliği genişletmeden veya zarar vermeden rahatca cıktı. Tekrar birleştirmek istediğimde percin makinesi ile tekrar percinledim
Daha sonra HDD bolmesini aynı şekilde matkapla cıkardım. ,
Surprizbozan: HDD Bolmesi
Soylediğim gibi hepsi percinli. HDD bolmesini cıkardım cunku 3 tane HDD koyma yeri var (Kasanın ilk halinde gozukuyor.) ve bana sadece 1 tanesi lazım. Bu yuzden kesip tek bolmelik olacak şekilde kısalttım. Bu parcayı kesmek icin oncelikle kesmek istediğim yeri işaretledim ve daha sonra ispiral ile oradan kestim.
2. PSU gizleme bolmesi yapımı :
Daha sonra modern kasalarda olduğu gibi PSU gizleme bolmesi yaptım.
Surprizbozan: PSU Gizleme Bolmesi
Bu malzemeyi evde buldum Gene de carşıda bulabileceğiniz cok ucuz bir malzeme bu. Ayrıca gene kesmek icin ispiral kullandım ki makas gibi bir şeyle parcayı ezmeyeyim diye. Ayrıca on (Dışarıya bakan kısmı) PSU'nun uzunluğundan biraz fazla yaptım ki PSU'ya direk temas etmesin. One gelecek kısmı tam olarak kapatmasına rağmen alt tarafı (Aşağıya bakan kısmı) tamamen kapatmıyor. Yani kasa ile PSU gizleme bolmesinin alt kısmı arasında cok az bir boşluk var. Bunu boyle yaptım cunku PSU'nun fazla ısınıp yanmasını istemeyiz yani hava alacak bir yer lazım. Ayrıca kablolar geciyor o boşluktan. Ama hic merak etmeyin zate aşağıdan bile baksanız boşluk olduğu belli olmuyor, gozukmuyor yani.
Daha sonra bu yaptığımız parcaya ekstradan delikler actım.
Surprizbozan: PSU Gizleme Bolmesine Acılan Delikler
Bu delikleri acmak icin demir bir civiyi ocakta ısıttım ve plastiğe batırdım. Bu sayede zarar vermeden delik acmış oldum. Tıpkı soylediğim gibi PSU'nun hava alıp yanmamasını sağlıyor. Ve gene soyluyorum PSU'um kasanın ustu kısmında olduğundan bu delikler de gozukmuyor. Alttan baksanız bile cok zor fark ediliyor. Yani deliklerin duzgun olması boyutu falan onemli değil.
3. Kablo bolmesi yapımı :
Daha sonra şu pis gozuken kabloları toplamak ve saklamak amacı ile kablo bolmesi yaptım.
Surprizbozan: Kablo Gizleme Bolmesi
Bu bolmeler evde vardı benim. Ama isterseniz carşıdan da rahatlıkla cok ucuza bulabilirsiniz. Elle de yapabilirsiniz ancak bunlar kadar duzgun olmayabilir. Cunku bunların kapakları gecirmeli yani cıkarılıp takılabilir bu sayede kabloları koyup cıkarması ve duzenlemesi kolay oluyor. Ek olarak bunların altında hazır yapışkanları var. Ayrıca altında gorduğunuz gibi delikler actım. Bu benim kasamdan kaynaklı. İlk haline bakarsanız orada demir şeritler halinde cıkıntılar goruceksiniz 2 tane (Yanal). Bunlar kasanın esnemesini engelliyor. Bu yuzden o şeritlerin olduğu yere gelen kısımları kestim. Bu sayede şeritlerin bir kısmı da gizlenmiş oldu.
Not 1: 1 tane kablo bolmesi yetmedi cunku ozellikle 24 pin kablosu cok kalındı bu yuzden bunun yanına 1 tane daha ekledim. Ayrıca alttaki kablolar icin de alta bir tane yaptım ancak bunların fotoğraflarını yaparken cekmeyi unutmuşum. Birazdan yerleştirirken onları da gorursunuz. Bunla aynı şekilde yaptım zaten bir farkı yok. Sadece bir tanesi 24 pin icin daha kalın diğeri de anakartın altındaki (Kasanın portlarının calışmasını sağlayan kabloları gizlemek icin.) ince yaptım.
Not 2: Bu tur eklemeler pis durmuyor bu konuda şupheniz olmasın, aksine kasa eski olduğundan cok bicimsiz ve sade olan kısımlarına şekil ekliyor ve daha guzel gosteriyor. İleride bunları yerleştirdiğimizde anlayacaksınız.
Gecici olarak PSU ve anakartı yerine koydum ki kabloların nereden cıktığını gorebileyim. Kabloların cıktığı yeri işaretledim. Daha sonra bir civiyi ısıtarak o işaretlediğim yerleri deldim. Boylece boyaya zarar vermeden (Gene de ikinci kere boyandı.) ve duzgun bir bicimde delik acmış oldum.
4. Boyama işlemleri :
Az cok hepimiz bir kere de olsa acıp kasalara bakmışızdır. Butun yeni kasalar ya siyah ya beyaz-siyah tarzı renklerde yapılıyor cunku diğerleri şık durmuyor. Ve benim kasamın ici de gri oldğundan bunu mat siyah renge boyamaya karar verdim. Yukarıda da belirttiğim uzere sadece ici boyandı.
Boyamadan once zımpara yaptım. 400'luk sulu zımpara ile yaptım. Zımpara yapmak cok onemli yoksa boyanız dokulup soyulur.
Surprizbozan: Zımpara
Not : Babam 15 sene boyunca kaportacılık yapmış kucukken. Bu yuzden boyaması cok basit oldu Yani boyama kısmında anlattıklarıma guvenebilirsiniz.
Şimdi kasayı zımparaladık ancak el girmeyen yerlere de zımpara yapmamız gerekiyordu. Ozellikle HDD bolmesi gibi yerlerden bahsediyorum. Bu yuzden aşağıdaki resimde gorduğunuz gibi bu başlığı matkaba takıp el girmeyen yerelere bu şekilde zımpara yaptım.
Surprizbozan: El Girmeyen Yerlere Zımpara Yaptığım Matkap Ucu
Kasanın kalan kısımlarını kağıtla kapladım ki boya değmesin diye.
Surprizbozan: Boya İcin Kasanın Boyanmayacak Yerlerini Kaplama
Kağıtları da kağıt bant ile yapıştırdım kaldırması kolay olsun ve kasanın boyasına zarar vermesin diye. Boyamayacağınız her tarafı kapatmanız onemli cunku boya en kucuk yerlerden bile giriyor.
Daha sonra kasa boyandı.
Surprizbozan: Kasayı Boyama
Boyarken dikkat etmeniz gerekenleri ve incelikleri anlatayım.
A) Oncelike ve en onemlisi iyi bir boya almanız. Ben Casati marka boya kullandım ve fena değildi. Carşıda iyi bir yerden 25 TL'ye satılan boyalardan alabilirsiniz. Onemli husus akrilik olması.
B) Boyama yapmadan once boyayı iyice calkalayın.
C) Boyayı cok yakından puskurtmeyin yoksa boyanız akar. 20-25 CM uzaklık iyidir. Goz kararıyla anlarsınız zaten.
D) Surekli aynı yere sıkmayın yoksa boyanız akar.
E) Sağ sol ve aşağı yukarı yaparak boyayın.
Biz kasanın tamamını eşit boyamadık. Yani demek istediğim, PSU bolmesinin altında kalan yerlere az boya sıktık mesela. Cunku zaten oralar gozukmuyor.
Ancak buna rağmen 3 kutu boya kullandık. Aslında ilk başta 1 kutu boyanın yeteceğiniz duşunmuştuk cunku sadece ici boyanacaktı ancak 1 kutu yerine 3 kutu gitti. Nedeni ise mat siyah olduğundan ilk katı tam kapatmadı 2 kat atmak zorunda kaldık (2. katı attığımız kısma da geleceğim sırayla bekleyiniz.). 3. kutuyu da almak zorunda kaldık cunku diğer yaptığımız parcaları da boyamamız gerekti ve 2. kutu da yetmedi.
Bunlar da diğer boyanan parcalar.
Surprizbozan: Boyanan Diğer Parcalar
Yaptığımız PSU bolmesi, HDD bolmesi, ekran kartının gectiği yerdeki demirler VS. boyandı. Bunlara yukarıda belirttiğim uzere matkabın o ucu ile normal zımpara yaptım.
Ayırca bu tur kucuk parcaları boyarken eldiven gecirdiğiniz elinizle ucundan tutarak boyuyabilirsiniz. Daha sonra bir yere bırakıp o tuttuğunuz kısma da biraz boya puskurtursunuz.
5. Yerleştirme işlemleri :
Sonra da kablo bolmelerini yerine yaptıştırdım.
Surprizbozan: Kablo Bolmelerini Yerine Yapıştırma
Altında yapışkanı vardı zaten ancak gene de yan kısımlarına cok az Dyson silikon surdum (İleride resimleri var.). Elbette kasaya bakınca silikon surulduğu belli olmuyor. Silikonu surerken temiz calışmak onemli. Yoksa kasanızın gorunuşunu mahvedebilir. Silikon surmem sayesimde cok sağlam oldular.
Not: İlk başta kablo bolmesini en koşelerden gittirmeyi planlıyordum ancak kablolar yetişmeyince anakartın yanından gitti ama sıkıntı yok gayet şık duruyorlar ileride goruceksiniz
Daha sonra HDD bolmesini tekrar yerine percinledim ama daha sonra bunu tekrar cıkarmak zorunda kaldım.
Surprizbozan: HDD Bolmesini Tekrar Yerine Monte Etme
6. PSU kablolarının kaplanması :
Her ne kadar resmini almayı unutmuş olsam da yanmaz, siyah elektrik bandı ile PSU'nun kabloları ve kasa fanının kablolarını kapladım. Bu sayede kablo bolmesinin dışında kalan kablo kısımları da siyah olmuş oldu ve ayrıca kabloları birbirine tutturmaya yaradı.
PSU kablolarını sardıktann sonra kablo bolmelerinin icine yerleştirdim. Daha sonra bu kablo bolmelerini siyaha boyadım. Bunlara zımpara yapılmadı cunku gerek yok. 2. kat atıldığında zımpara yapmak zorunda kaldık cunku boyanın verniğini biraz alması gerekiyordu (Oraya geliyorum daha.).
Surprizbozan: Kabloları Kablo Bolmesine Yerleştirme Ve Boyanması
7. PSU'nun alcaltılması işlemi :
Daha sonra sadece denemek icin PSU bolmesi yerine oturtuldu.
Surprizbozan: Denemek İcin PSU Bolmesini Yerine Oturtma
Kabloların artanları PSU bolmesinin altında gizlendi. Tam denerken başta hic hesaba katmadığım ve beni sonra 2 gun uğraştıran sorun karşıma cıktı. PSU bolmesini koyunca aldığım LED'i koyacak bir yer kalmadı (Resimde gorebilirsiniz neredeyse PSU bolmesi uste yapışık.). Yani demek istediğim LED'in geleceğe yere PSU bolmesinin ust tarafı geldi ve LED sığmadı kalan yere. Bunun icin bayağı bir duşundum hatta her ne kadar hoşlanmasam da bir ara LED'i alttan mı gecirsem diye duşundum. En son care olarak aşağıdakine başvurdum :
Guc kaynağının altında onu yukarıda tutan bir demir ve titreşim onleyici bir plastik vardı. Oraya ispiral girmediğinden yarım saat o demiri pense ile sokmeye calıştım. Uzun surdu cunku kaynaklanmıştı. En sonunda sokup (Parcalayıp) attım. Ayrıca altındaki titreşim engelliyiciyi plastik malzemeyi de soktum (Daha sonra yerine başka koymak uzre tabii.).
Surprizbozan: PSU Demirinin Ve Titreşim Onceliyici Plastik Malzemenin Sokulmesi
Zaten plastik olan yapışkanlıydı, penseyle tutunca direk geldi. Daha sonra soktuğum demirin yerine cok az Dyson sıkmak zorunda kaldım.
Bu yaptığım işlem sayesinde PSU daha aşağı inmiş oldu ancak gene de LED icin yeterli boşluk oluşmadı (1 CM LED'in genişliği). Daha sonra fark ettim ki PSU o yukarılarda bahsettiğim cıkıntılı demir şeride denk geliyor. Bu yuzden PSU'yu cok hafif (1 CM bile değil) yukarı alıdım ve bu sayede biraz daha aşağı duşurmuş oldum ve artık ustune PSU bolmesini kosyam bile LED'in girmesi icin yeterli boşluk oluşmuş oldu.
Tabii PSU'yu aşağı ve geri alınca yeniden sabitlemek icin vida delikleri acmam gerekti.
Surprizbozan: PSU İcin Yeni Vida Yerleri
8. PSU bolmesinin sabitlenmesi :
Daha sonra PSU'yu gizlemek icin yaptığım bolumu kasaya sabitlemem lazımdı. Bu yuzden 2 metresini 3.5 TL'ye aldığım bu demiri kesip yanlarına koydum.
Surprizbozan: PSU Bolmesini Sabitlemek İcin Demir
Kesme işlemini de demir makası ile yaptım. Oncelikle icine yapıştırıcı doktum daha sonra yapıştırıcı kuruyunca da Dyson silikon surdum ustune (Silikonun ilk surulmuş hali yok ancak ileride boyanmış halinde var.). Aslında ilk başta silikonu surerken olcusunu aldım ve ona gore surdum. Bu sayede yandan bakınca bu silikonlar gozukmeyecekti. Ancak hesaba katmadığım şey kasa yan tarafta durduğundan tam dik bakmıyordum yani acılı bakıyordum. Bu yuzden arka taraftaki silikon acılı bakınca gozukuyor ama dikkat cekmiyor. Yani pis durmuyor, sıkıntı yok. Bu metali yapıştırıcı ve Dyson ile sabitledikten sonra kasaya yerleştirdim ve olculerini alıp vida yeri icin delik actım. Yani parca cıkarılıp takılabilir oldu. Delikler metalin ve PSU bolmesinin yanlarında. Yani vida kasanın arkasında kalıyor. On tarafta da zaten vida gozukmuyor cunku kapak var.
PSU bolmesinin alt kısmını sabitlemek icin bir şey yapmama gerek kalmadı. Kasanın onundeki demirin ustune gecirdim bundan da bu şekilde basitce kurtulmuş oldum
9. İkinci kat boyama işlemleri :
Daha sonra butun bu PSU bolmesini tekrar boyadık.
Surprizbozan: PSU Bolmesine 2. Kat Boya
İlk boyadığımızda zımpara yapmamıştık cunku plastik. Ancak ikinci boyadığımızda zımpara yaptık cunku sıktığımız boyanın verniğini biraz alması lazımdı yoksa 2. kat boya kalkabilirdi. Ayrıca zımparayı silikonun uzerine de surduk.
Diğer parcaları da ikinci kere boyadık. Cunku HDD bolmesini yerine takarken percinlemesi falan derken boyası sokuldu biraz. Ayrıca kablo bolmesine de kabloların cıkması icin delik acınca delik acılan yerde cok az da olsa boyası kalktı ve 2. kat boya ile orayı kapatmış olduk.
Surprizbozan: Diğer Parcalara 2. Kat Atılması
Not : HDD'nin 2. kere boyandığında resmini almayı unutmuşum
10. Pleksi icin cerceve yapımı ve boyanması :
Kasaya aldığım pleksiyi doğrudan takmak kotu gozukeceğinden ve ayrıca kasanın orjinal kapağının gectiği yerler gozukeceğinden bu yerleri gizlemek ve pleksinin daha hoş durmasını sağlamak amacı ile pleksiye ince bir cerceve yapmaya karar verdim.
Bu amacla yukarıda PSU bolmesine yapıştırdığım demirin plastiğini aldım (İlk aldığımda fotoğrafını cekmeyi unutmuşum normalde orijinal rengi beyaz.).
Surprizbozan: Pleksi İcin Cerceve
Bu da 2 metresi 2.5 TL idi. Plastiğini almamın nedeni demirin cıkarıp takarken eli kesme ihtimalinin bulunmasından ayrıca demir olanın kotu gozukmesinden dolayı (Denedim) plastik olanı aldım. Ayrıca plastik olan cok az da olsa daha kalındı ve kenarı yuvarlaktı. Bu sayede metale gore daha guzel oldu.
Pleksinin kenarına koyup olculerini aldım ve sonra makasla kestim. Daha sonra da boyadım.
Boyadıktan sonra pleksiye yapıştırmak icin cercevenin pleksiye gelen kısımlardaki jelatinini soktum ve daha sonra cerceveleri yapıştırdım. Bunun icin gene Dyson siyah silikon kullandım. Yuvarlaklardan taşmayacak şekilde nokta nokta silikon koydum. Silikonu kullanırken dikkatli olun taşarsa Dyson'u temizlemesi cok zor ve cok kotu durur. Cok az az nokta şeklinde koyun ki taşmasın. Ayrıca pleksinin kenarına gececeğinden kenara da surdum.
Surprizbozan: Cercevelerin Pleksiye Yapıştırılması
Silikonladığım parcaları pleksinin kenarına gecirdim ve kağı bantla pleksiye yapıştırdım. Elbette pleksinin ustunde jelatini vardı bu sayede bantlar pleksiye zarar vermedi.
11. Pleksi kapağın sabitlenmesi icin vida yeri yapımı :
O kururken ben de pleksinin gecmesi icin kasaya vida yerleri yaptım (Yaparken fotoğrafı almayı unutmuşum ama basit bir işlem anlatacağım.). Normalde ilk aklımkda olan pleksinin ustunden aşağı doğru vida atmaktı ancak guzel bir kasa vidası bulamadığımdan başka bir yontemle yaptım ve acıkcası bu daha guzel durdu. Vidaları alttan uste doğru attım ve ustune de vida başlıklarını koydum. Yani vida alttan yukarı cıkıyor ve vidanın ustunde vida başlıkları var. Bu sayede cok hoş oldu Vida başlıklarını siyaha boyamadım, krom renkli daha hoş duruyor.
Surprizbozan: Pleksi İcin Vida Yeri Yapımı
Daha sonra pleksiyi bu vida yerlerinin ustune koydum ve vidaların geldiği yeri işaretledim. Gene ısıttığım civi ile o işaretlediğim yerleri deldim. Daha sonra oraları bıcak ile duzelttim.
12. Bilgisayarın geri toplanması :
Butun işlemler bitince bilgisayarı tek tek geri topladım. Ancak yaptığım PSU bolmesi her ne kadar vidalı olup takılıp cıkarılabilse de PSU'yu taktıktan sonra PSU bolmesini takmak lazım yoksa işlemci fanından dolayı gecmiyor. PSU bolmesi de takılınca kalanları normal bir şekilde yerine oturttum.
13. LED'in yerleştirilmesi :
Bu LED'in yerini ayarlamak yukarıda bahsettiğim gibi 2 gun surdu. Her ne kadar cok uğraştırsa da cok guzel oldu. Maalesef fotoğrafını cekmeyi unutmuşum yerleştirirken ancak basit bir şey zaten. Arkasında yapışkanı vardı sadece tutup kasaya yapıştırmak kaldı.
14. Masanın rafının yukarıya alınması (Bu kısmın fotoğrafı bulunmamakta.) :
İlk başta belirttiğim uzere kasanın uzunluğu masanın ilk rafı ile koyduğum yer arasından daha uzundu. Yani kısaca kasa sığmıyordu.
Bu yuzden masanın ust kısmını komple sokup aşağı indirdim. Raf kilit vida ile sabitlenmişti onları cıkardım. Daha sonra 2 CM kadar yukarıdak tekrar vida deliklerini işaretliyip matkap ile deldim ve yeni vidaları yerleştirdim.
Ancak vidaları yerleştirmekle iş bitmiyor cunku masanın arka kısmı o rafa geciyor. Yani rafı yukarı almam icin o arka kısmı da kısaltmam gerekiyordu. Bu yuzden onu da 2 CM kadar kısalttım ve en sonunda rafı yukarı koyabildim.
Veeeee sona geldik, ta ta ta tammmm... Bu kadar uğraştığıma deydi mi peki gorelim :
Surprizbozan: Bilgisayarın Son Hali
Bu da yeni kasam ile Setup'ımın (Odamın) goruntusu :
Surprizbozan: Yeni Kasam ile Setup'ımın (Odamın) Goruntusu
15. Modlama yapacaklara onemli tavsiyeler :
Bu kısım onemli arkadaşlar. Ben bu modlamayı yaparken ne tur zorluklarla karşılaştım, ne tecrube ettim ve size ne oneriyorum bunu paylaşayım.
Her şeyden once sabırlı ve sakin olun. Unutmayın burada kasa modluyoruz. Tek bir yanlış hamle veya hesaplama butun kasayı mahvedebilir. Bu yuzden sakin olun, sabırlı olun ve yavaş yavaş yapın. Once her şeyi kafanızda planlayın. Genel bir plan hazırlayın. Yani ne yapılacak, ne nereye koyulacak, neler cıkarılıp takılacak once bunları planlayın. Tıpkı benim yukarıda numaralandırdığım gibi siz de kafanızda numaralandırın. Plan ve proje olmadan kasanızı mahvetme ihtimaliniz yuksek. Acele etmeyin. Her şeyi iyi olcup tartın. Elinizden geldiğince duşunerek yavaşca yapın. Yukarıda da dediğim gibi bazen sadece 1 atış hakkınız oluyor. Eğer yanlış yaparsanız kasanızı mahvedebilirsiniz. Belki de en onemli madde bu. Sakın unutmayın her şeyi milim milim olceseniz ve mukemmel bir plan yapsanız bile bu tur detaylı bir modlamada hele hele eski bir kasayı modluyorsanız %100 (Bakın %99 bile değil.) karşınıza hic beklenmedik detaylar ve sorunlar cıkacak. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Ve bu sorunları cozerken dikkatli olun. Matkap, ispiral, silikon, boya, bant tarzı şeylerle uğraşırken dikkatli olun. Gene bir yanlış hamleniz kasanıza mÂl olabilir. Veya canınızı yakabilir. Unutmayın, cozemediğiniz bir durum olursa işi bırakın, iyice uzerine duşunun ve araştırma yapın. Varsa cevrenizdekilere fikir danışın. Hatta işi bırakıp forumda konu acın, biz yardımcı olalım veya fikirlerimizi belirtelim.
Uzun yazımı okuduğunuz (Veya okumadığınız ) icin teşekkurler. Ayrıca bu konuda kullandığım urunlerin (Kulaklık, klavye ve fare...) incelemeleri icin imzama bakınız ve onlara da goz atınız
Dosya Ekleri 19.jpg 681,7 KB · Goruntuleme: 1.155
34.jpg 1.000,9 KB · Goruntuleme: 1.122