İngiliz yazar Michael Dobbs ’un 1989 yılında yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanan House of Cards, yayınlanmaya başladığı 2013 yılından beri en sevilen ve merak edilen dizilerden biri oldu. Beau Willimon ’ın yaratıcısı olduğu Netflix dizisi, izleyicisini her zaman şoke etmeyi ve sarsmayı başararak kitlesini kendisine sadık tutmayı başardı. Ancak dizinin başrol oyuncusu ve Hollywood ’un en saygın isimlerinden biri olan Kevin Spacey ’ye yoneltilen taciz suclamaları ile her şey tepetaklak oldu ve dizinin uzerinde kara bulutlar dolaşmaya başladı. Netflix, ekim 2017 ’de yaptığı acıklamada, Beyaz Saray ’daki ‘iktidar kavgası ’nı muazzam bir bicimde anlatan dizisinin, altıncı sezonun ardından final yapacağını duyurdu. Bir sure once altıncı sezondan gorseller yayınlandı, ardından 25 saniyelik bir fragman…Gectiğimiz gunlerde yayınlanan bu kısa video, Spacey ’nin canlandırdığı Frank Underwood karakterinin akıbetini ortaya koydu. İşte tum detaylarıyla 10 maddede House of Cards ’ı final yapmaya goturen surec.
1. Harvey Weinstein ile başlayan taciz suclamaları Pandora ’nın kutusunu actı.
Hollywood ’un en unlu ve guclu yapımcılarından biri olan Harvey Weinstein ’ın bircok kadın oyuncu tarafından taciz ve tecavuzle suclanması, Pandora ’nın kutusunu acan olay oldu desek yanlış olmaz. Mide bulandıran skandalın ardından unlu ya da unsuz pek cok kişi, yaşadıkları taciz ve tecavuz deneyimlerini acıklamaya ve tacizcilerini ifşa etmeye başladı.
2. Anthony Rapp, kendisi 14 Kevin Spacey 26 yaşındayken, Spacey ’nin kendisini yatağa iterek uzerine cıktığını itiraf etti.
Bunlardan biri de Amerikalı oyuncu Anthony Rapp oldu. Rapp, Buzzfeed ’e verdiği roportajda henuz 14 yaşındayken yaşadığı tacizi tum cıplaklığıyla anlattı. 46 yaşındaki aktor, Spacey ’nin evinde duzenlenen bir partiye gittiğini, diğer konukların ayrılmasının ardından Kevin Spacey ’nin kendisini yatağa iterek uzerine cıktığını soyledi. Rapp, olay yerinden kactığını ancak yaşananları yıllarca kimseye anlatmadığını anlattı. Bu itiraf, Hollywood ’da şok etkisi yarattı.
3. Spacey bu olayı hatırlamadığını soyledi ve eşcinsel olduğunu acıkladı.
58 yaşındaki Kevin Spacey ise vakit kaybetmeden bir acıklama yaptı ve resmi Twitter hesabından yayınladığı mesajda Rapp ’ten ‘uygunsuz davranışı ’ nedeniyle ozur diledi. Acıklama bununla sınırlı kalmadı ve Spacey aynı mesajda eşcinsel olduğunu duyurdu. Oscar ’lı oyuncunun mesajında şu ifadeler yer aldı: “Anthony Rapp ’in oyunculuğuna buyuk bir saygı ve hayranlık duyuyorum. Kendisinin hikayesini dinlediğimde dehşete duştum. Durust olmam gerekirse 30 seneyi geckin bir sure once yaşanan bu olayı hatırlamıyorum. Ancak olaylar dediği gibi geliştiyse kendisine cok sarhoş olduğum bir andaki bu davranışlarımdan oturu en samimi ozurlerimi borcluyum. Bunca yıl sebep olduğum duygular icin de ozur diliyorum. Bu hikaye, beni hayatımla ilgili başka konuları anlatmak icin cesaretlendirdi. Ozel hayatımla ilgili korumacı olduğum icin hakkımda pek cok hikaye dolaştığını biliyorum. En yakınımdakiler bilir ki, hayatımda hem erkeklerle hem kadınlarla ilişkilerim oldu. Erkeklerle romantik ilişkiler yaşadım, onlara aşık oldum ve şimdi de hayatımı eşcinsel bir erkek olarak surdurmeyi seciyorum. Bu gercekle acık ve durust bir şekilde yuzleşmeliyim, bu da davranışlarımı gozden gecirmek ile başlıyor.”
4. Spacey eleştiri yağmuruna tutuldu.
Bu acıklamanın Kevin Spacey icin bir faydası olmadı ve unlu oyuncu eşcinsel olduğu acıklamasıyla tacizi kapatmaya calışmakla eleştirildi. Koşe yazarı Ben Shapiro ve komedyen Wanda Sykes gibi isimler de sosyal medya hesaplarından yaptıkları acıklamalarla Spacey ’yi eleştirdirdiler. Bu tepkiler daha sadece başlangıctı…
5. Uluslararası Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Spacey ’ye verilmesi planlanan Emmy Odulu ’nu iptal etti.
Cok zaman gecmeden Emmy Odulleri ’nde Spacey ’ye verilmesi planlanan ‘Uluslararası Emmy Kurucuları Odulu ’nun iptal edilmesine karar verildi. Akademiden yapılan acıklamada, ‘yaşanan yeni olaylar ışığında ’ Spacey ’ye verilecek onur odulunun iptal edildiği duyuruldu.
6. Netflix, 5 sezondur House of Cards ’ın başrolunde olan Kevin Spacey ile yollarını ayırdı ve dizinin yoluna Spacey ’siz devam edeceğini acıkladı.
Netflix konunun ‘rahatsızlık verici ’ olduğunu bildirerek dizinin onumuzdeki yıl yayınlanacak altıncı sezonunun ardından sona ereceğini acıkladı. Bu gune kadar 33 dalda Emmy ve 8 dalda Altın Kure ’ye aday gosterilmiş olan dizi, yoluna Spacey ’siz devam edecekti. Altıncı ve final sezonuyla ekrana gelecek olan dizinin yayın tarihi 2 Kasım olarak acıklandı. Normalde 10 bolumluk sezonlar halinde yayınlanan House of Cards ’ın final sezonu sekiz bolumden oluşacak.
7. Netflix ’in Spacey ’ye tepkisi House of Cards ’la sınırlı kalmadı.
Netflix, Spacey ’nin yapımcılığını ve başrolunu ustlendiği “Gore” adlı filmi de gostermeyeceğini duyurdu.
8. Sekiz House of Cards calışanı Kevin Spacey ’yi tacizle sucladı.
House of Cards ’da calışan bir produksiyon asistanı, Kevin Spacey ’nin kendisini aracla sete gotururken ellerini kasıklarına koyduğunu, kendisini koşeye sıkıştırıp ona uygunsuzca dokunduğunu iddia etti. Başka bir ekip calışanı ise Spacey ’nin kendisine tuhaf bicimlerde dokunduğunu ve omuzlarına masaj yaptığını one surdu. İsimlerinin acıklanmasını istemeyen altı kişi de unlu oyuncu ile yaşadıkları taciz deneyimlerini Amerikan basınıyla paylaştı.
9. Olaylar patlak verdiğinden beri ağzını bıcak acmayan Robin Wright sessizliğini bozdu ve hem dizi hem de rol arkadaşı Spacey ile ilgili acıklama yaptı.
Spacey ’nin rol arkadaşı Robin Wright, uzun bir sessizliğin ardından ilk kez konuyla ilgili acıklama yaptı. Net-A-Porter ’a konuşan Wright, yaşadıkları sureci şoyle anlattı: “O donemde insanlar cok hassastı. Projeyi bitirmezsek, bu ‘kirli ’ şeyi destekliyormuşuz gibi gorunecektik. Dizinin devam etmesi icin cok savaş verdim. Sette şok ve korku hakimdi. 2 bin 500 kişinin işsiz kalması, buyuk haksızlıktı. İnsanların zamanla değiştiğine, kendilerini yenilediğine ve bir şansı daha hak ettiklerine inanırım. Kevin ’la uzun suredir konuşmuyoruz. Ozel hayatı gozler onune serildiği icin onun adına uzuntu duyuyorum.”
10. House of Cards ’ın yeni sezon fragmanında Spacey ’nin canlandırdığı Frank Underwood ’un diziden nasıl ayrıldığı ortaya cıktı. (Aman dikkat, spoiler icerir!)
Netflix, yeni House of Cards tanıtımını yayınladı ve Kevin Spacey ’nin canlandırdığı Frank Underwood ’un akıbeti belli oldu. 25 saniyelik tanıtım videosunda Claire Underwood ’u kocası Frank ’in mezarının başında goruyoruz. Boylece dizinin final sezonunun tamamen Claire ’e odaklanacağı tescillenmiş oldu.