Her birimiz hem doğanın bir parcasıyız hem de yeni dunya duzeniyle doğaya bir o kadar uzağız. Bu nedenle aslında doğaya dair sahip olduğumuz bilgilerin pek coğu birer varsayımdan ibaret. Tarih boyunca kulaktan kulağa yayılan bu varsayımların ve mitlerin kacı gercek? Kediler her zaman dort ayaklarının uzerine mi duşer? Orumcek ipeği gercekten celikten daha mı gucludur? İşte tum bu soruların cevaplarını arayan BBC belgesel dizisi Animal Impossible…
Doğa sırlarla dolu ve karmaşık. Hayvanlar alemi ise bir o kadar duşundurucu bilgilerle dolu. Peki yuzyıllardır kulaktan kulağa yayılan mitlerin kacı gercek? Doğal dunya hakkında bildiğimiz her şeyi, en eski mitleri ve canlı yaşamının tum sınırlarını test eden belgesel Animal Impossible, merakımızı giderecek gibi gorunuyor. Belgesel dizinin sunuculuğunu Tim Warwood ve Adam Gendle ustleniyor
On bolumluk yapımın her bir bolumu doğal dunya hakkında tek bir gercek veya efsaneye dayanıyor. Tim Warwood ve Adam Gendle sunuculuğunda tum varsayımlar eşsiz bir keşif yolculuğunda sınanıyor
Her bolum sonunda bugune kadar bildiğiniz bilgiler curutulebilir ya da doğrulanabilir. Bu nedenle her bolum sonuna kadar heyecan dorukta kalıyor
30 Temmuz Perşembe gunu 22.00 ’da yayınlacak Animal Impossible oncesi Tim Warwood ve Adam Gendle ile bir roportaj gercekleştirdik ve bu heyecanlı seriye dair merak ettiğimiz her şeyi sorduk!
Oncelikle Animal Impossible ’ın diğer belgesellere gore oldukca sıra dışı ve eğlenceli olduğunu soyleyerek başlamak istiyoruz. Baştan sona heyecanı ve merakı yuksek tutan bu seri hakkında merak ettiğimiz birkac şey var:
Belgeselin deneysel bir yapı uzerine kurulması size ne hissettirdi? Cekimler başlamadan once bu konuyla ilgili endişeleriniz var mıydı?
Tim: Aslında bir endişemiz olmadı. BBC ’de bizlere pek cok fikir ile gelen guvendiğimiz bir ekibimiz vardı. Ayrıca, kanıtlamaya ya da curutmeye calıştığımız pek cok ilgi cekici gercek vardı. Onların uzerine gitmek bizler icin son derece heyecan vericiydi.
Gendle: Hayır, acıkcası kendimi nitelikli/kalifiye bir bilim insanı olarak gormediğim gerceğinden başka hicbir endişem olmadı. Neyse ki yaptığımız her deneye birer uzman olarak değil herhangi biri olarak farklı acılardan bakabildik ve bu benim icin mukemmeldi.
En korktuğunuz ve en eğlendiğiniz bolumler hangileriydi? Cekimler boyunca kendi sınırlarınızı aşmanız gereken durumlar oldu mu ya da herhangi bir korkunuzla yuzleştiniz mi?
Tim: Seyahat edeceğimiz yerleri gorduğumuzde gercekten heyecanlandık. Guyana ’ya ve ormanlara (jungle) yolculuk cok ilgincti, keza Cin de! Gittiğimiz her yerde cok fazla eğlendik. Ekip harikaydı ve senaryolar oldukca komikti, bu sebeple her an eğlendik diyebilirim. Namibya ’daki ilk gunumuzde Karakulak ’larla (Caracal- kedigillerden bir tur) takılmamız gerekiyordu ve bir tanesi kameramanımızın yepyeni cantasını ısırıyordu. Biz bunu cok komik bulmuştuk ancak o bu durumdan cok da memnun değildi! Korku derseniz evet birkac kez korktuk, bilhassa benim icin orumcek ipeğinin gucunu test etmek zorunda kaldığımız anlarda…
Gendle: Benim icin en on plana cıkan olay kesinlikle buyuk bir beyaz kopekbalığı ile yuzmekti, cunku bu muhtemelen hayatımın en inanılmaz anıydı. Tum olay boyunca cok korktum ve yapabileceğimi kanıtlamak icin soğunkanlı davranmak zorunda kaldım. Kendimi gercekten test ettiğim ve asla unutmayacağım bir deneyimdi.
Belgeselde kulaktan kulağa dolaşan efsanelere bilimsel cevaplar arıyorsunuz. Sizi en şaşırtan mit ya da bilgi hangisiydi?
Tim: Bunu gercekten soyleyemem, cunku seriyi ve suprizleri mahvetmek istemiyorum. Ancak piranha, kopekbalığı ve orumcek bolumleri gercek “wow” anlarına sahip. Umarım benim cekimler sırasında şaşırdığım kadar izleyiciler de şaşırır. Her bolumde birden fazla gercek mevcut ve yapımdan cıkarılacak pek cok şey var.
Gendle: Oğrendiklerimiz beni her zaman oldukca şaşırttı ancak cok fazla “spoiler” vermemeye calışacağım. Japon balıklarının hafızalarının 3 saniye kadar olduğuna inanıyordum ama ne kadar zeki olduklarını gorunce şok oldum, cok guclu bir hafızaya sahipler, oyle ki benim yuzumu bile hatırlayabiliyorlardı. Bana inanmıyorsanız programı izlemelisiniz!
Cekimler ne kadar surdu? Farklı ulkelerde ve farklı mekanlarda olmak yorucu muydu?
Tim: Cekimler baştan sona neredeyse bir sene surdu. Bu sureye ses eklenmesi gibi daha sonraki aşamalar da dahil tabi. Tum bu seyahatleri gercekleştirmek oldukca yorucuydu. Ancak buna ve hatta daha fazlasına bile değerdi. Tum gezileri gercekleştirmek ve bu ayrıcalığa sahip olmak inanılmazdı.
Gendle: Tum seri yaklaşık bir yılda tamamlandı ve biz bu surenin buyuk bir kısmında uzaktaydık. Sırf yer değiştirmek ve surekli jet-lag olmak bile zaman zaman oldukca yorucuydu, ancak yeni bir yere geldiğinizde enerjinizi tekrardan topluyorsunuz cunku karşınızda her zaman heyecan verici yeni şeyler oluyor. Şimdi geriye donup baktığımda bu cılgınca geliyor cunku oldukca fazlaydı! İşin aslı asla yorgun hissettiğinizi hatırlamıyorsunuz, hatırladığınız tek şey gorduğunuz muhteşem şeyler oluyor.
Belgesel cekimleri sona erdikten sonra hayvanlar alemine olan bakış acınız değişti mi? Değiştiyse bu değişim ne yonde oldu?
Tim: Her zaman tabiatın buyuk bir hayranıydım. Eğer bir değişim varsa o da kesinlikle hayvanlar ve cevre icin sevgimin daha da yoğunlaşması diyebilirim. Pek cok uzman ve dunyanın onde gelen bilim insanlarıyla goruştuk ve genel kanı daha fazlasını yapmak icin uğraşmamız ve doğal dunyayı korumada daha iyi olmamız gerektiği yonundeydi.
Gendle: Evet, kesinlikle! Bu kadar cok inanılmaz hayvanı yakından gorduğum ve pek cok tutkulu yaban hayatı uzmanıyla tanıştığım icin kendimi cok şanslı hissediyorum. Hayatlarını bu canlılar icin adamışlar ve bu oldukca ilham verici. Ayrıca BBC Doğa Tarihi biriminin televizyon icin yaptıkları cekimlere daha farklı bir saygı duydum, standartları cok yuksek! Bundan sonra vahşi yaşam programlarına her zamankinden daha farklı bir şekilde bakacağım, cok sabırlı olmalısınız!
Bundan sonra yer alacağınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? Animal Impossible belgesel dizisinin devamı gelecek mi?
Tim: Devamının gelmesini umuyoruz! Bu seride daha fazlasını yapmak icin cok fazla alan var. Hayvanlara dair o kadar cok bilinmeyen gercek var ki, bunların hepsini cozebiliriz. Her şeyi tekrardan yapabilmeyi diliyorum.
Gendle: Gercekten oyle umuyorum! Bence bakabileceğimiz cok daha fazla gercek ve efsane var ve ben sadece tekrar gitmek istiyorum!