Film ve dizi tarihi boyunca binlerce karakter gelip gecti. Bu karakterlerden bazıları efsaneler arasında yer aldı. Bu karakterleri efsane yapan şey, karakterleri canlandıran oyuncuların başarılı performanslarıdır. Ancak bu her zaman boyle olmuyor. Bazen oyuncular canlandırdıkları karakterlerden hoşlanmıyorlar veya onların cok fazla yaşamaması gerektiğini duşunuyorlar. Bunun sonucunda ise karakterlerini oldurmek istiyorlar. İşte karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular.
Ayrıca bu iceriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Unlu Oyuncuların Kendileriyle Ozdeşleşen Rolleri Nasıl Aldıklarını Anlatan 11 İlginc Hikaye”
1. Samuel L. Jackson – Deep Blue Sea (1999) Samuel L. Jackson, Deep Blue Sea filmindeki karakterini hic sevmedi. Başarılı oyuncu, gorsel efekt supervizorunun “hayatında duyduğun en kotu diyalogun yedi sayfası” olarak tanımladığı konuşmayı yapmak istemedi. Jackson, yonetmen Renny Harlin ’e, “Renny, bu diyaloğu okudun mu? Bunları soylemek istemiyorum.” dedi. Efekt ekibi, karakteri daha once oldurmeyi iceren cozumler onerdi. Bunun uzerine Jackson, “Evet, mutlu değilim. Sadece beni oldurun. Beni ne kadar erken oldururseniz o kadar cok mutlu olurum.” diye soyledi. Farklı olum senaryoları bir araya getirildi ve ani olum versiyonu acık ara en iyi olanı oldu. Jackson sonuctan cok memnun kaldı ve bunu “şimdiye kadarki en iyi olum” olarak nitelendirdi.
2. Jamie Lee Curtis – Halloween: Resurrection (2002) Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Jamie Lee Curtis, Halloween H20: 20 Years Later ’ın duşmanı Michael Myers ’ın başını kesmesiyle sona ereceğine inanıyordu. Bununla birlikte, sozleşme sorunları yuzunden film Myers ’ın olumu ile sona ermeyecekti. Ancak Curtis, cekim sırasında bunu bilmiyordu ve her şeyin belirsiz olduğu son dakikalarda bu haberi aldı.
Curtis daha sonra Halloween: Resurrection ’da kendisinin ve Michael ’ın hikayesini sona erdirmek icin Laurie ’nin olmesi şartıyla gorunmeyi kabul etti ve yapımcılara şunları soyledi: “Eğer film gercekten bu şekilde bitecekse, seyircinin haberi olmadan Laurie ’nin hikayesini bitirmek amacıyla cok kısa bir an icin geri gelmeyi kabul ederim.”
Aslında Curtis, sadece ilk filmin devamı olan David Gordon Green ’in Halloween ’inde (2018) rolu yeniden ustlendi. Bu seriye dahil olan herkesin zaman cizelgesini şaşırtıcı hale getirmek icin ne kadar kararlı olduğunun bir kanıtıdır.
3. Dean Norris – Breaking Bad (2008-2013) Karakteri hayranların favorisiyken Dean Norris, Breaking Bad ’in son sezonunun ortasında Hank Schrader ’ın oldurulmesini istedi. Ancak son sezon iki bolume ayrıldığı icin Norris, sonuna kadar hayatta kalmak zorunda kaldı. Sonuc olarak Norris, Breaking Bad ’in beşinci sezonunun cekimlerini bitirmek icin bir sitcom dizisinde oynama fırsatını geri cevirmek zorunda kaldı.
CBS This Morning isimli programda Norris, “Hank ilk sekizde olseydi ilginc olur muydu?” diye yapımcıları sormuş. Bunun uzerine AMC, “Hayır, son sekizde sana ihtiyacımız var. Bunu son beş yıldır geliştiriyoruz.” demiş.
4. Adewale Akinnuoye-Agbaje – Lost (2004-2010) Bay Eko ’yu canlandıran Adewale Akinnuoye-Agbaje, Hawaii ’de yaşamaktan ve Lost uzerinde calışmaktan mutsuz olmaya başladı. Her iki ebeveyninin de olumunden sonra Akinnuoye-Agbaje, bir an once Londra ’ya donmek istedi. Yapımcılar Damon Lindelof ve Carlton Cuse, onun ayrıldığını gormekten mutlu olmadılar, ancak oyuncunun isteklerine saygı duydular ve ucuncu sezonun başında karakterini oldurduler.
Lindelof, “Bay Eko ’yla ilgili planlarımız cok hızlı bir şekilde raydan cıktı. Adewale ’in mutsuzluğu neredeyse anlıktı. İkinci bolumdeyken memnuniyetsizliğini dile getirmeye başladı. Başlangıcta o, kazazedelerin manevi liderliği icin Locke ’a meydan okuyan biri olacaktı.” dedi.
5. Sophie Turner – Game of Thrones (2011-2019) Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Sophie Turner, Game of Thrones ’taki karakteri Sansa Stark ’ın dizi bitmeden oldurulmesini istedi. Cunku karakterinin unutulmaz ve şok edici bir şekilde olmesini arzu ediyordu. Turner, 2016 ’da The Wall Street Journal ’a “Hayatta kalmak istemiyorum. Eğer Game of Thrones ’ta rol alıyorsanız ve havalı bir olum sahneniz yoksa, bunun ne anlamı var?” dedi.
6. Isaac Hayes – South Park (1993-) 2006 ’da Isaac Hayes, dokuz yıl Chef ’i seslendirdikten sonra, Scientology ’yi eleştiren South Park ’ın yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone ’a derinden gucendiği icin South Park ’tan ayrılmak istedi. 1993 ’ten beri Scientologist olan Hayes, South Park ile olan sozleşmesinin feshedilmesini talep etti. Bunun uzerine Chef, 10. sezon galasında olduruldu.
Hayes yaptığı acıklamada, “Elbette hiciv yapılmalı, ancak insanların dini inanclarına karşı hoşgorusuzluk ve bağnazlık yapılmamalıdır. Son 40 yılın sivil haklar aktivisti olarak, bu inanclara ve uygulamalara saygısızlık eden bir gosteriyi destekleyemem.” dedi.
Merak edenler icin Scientology, Amerikalı bilim kurgu yazarı L. Ron Hubbard tarafından geliştirilen bir tarikat ve buna bağlı uygulamaların bulunduğu bir inanc akımıdır. Tom Cruise ve John Travolta gibi bircok unlu bu inanca inanmaktadır.
7. Harrison Ford – Return of the Jedi (1983) Return of the Jedi ’ı cekmeden once Harrison Ford, orijinal Star Wars uclemesinin son bolumunde Han Solo ’nun olduğunu gorme arzusunu dile getirdi. Ancak George Lucas, Ford ile aynı fikirde değil idi. Cunku yapımcı, olu Han Solo oyuncaklarında bir gelecek olduğunu duşunmuyordu. Bununla birlikte, 30 yıldan fazla bir sure sonra Ford, sonunda Star Wars: The Force Awakens ’da Han Solo ’nun sonunu gordu. Eğlence Haftası icin bir hayran Soru-Cevap bolumunde Ford, karakterin olumunun daha iyi bir film icin yapıldığını itiraf etti.
Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Ford, “Yaklaşık 30 yıldır Han Solo ’nun olmesini istiyorum. Bu ondan bıktığım icin ya da sıkıcı olduğu icin değil. Diğer karakterler icin yaptığı fedakarlık, ağırlık ve duygusallık katacaktır.” dedi.
8. Chyler Leigh – Grey ’s Anatomy (2005-) Chyler Leigh, hit tıp dramasının 8. sezonunun sondan bir onceki bolumunde beklenmedik bir şekilde oldurulmeden once Grey ’s Anatomy ’de Lexie Gray ’i oynayarak beş yıl gecirdi. Leigh ’in diziden ayrılışı, Leigh ve şovmen Shonda Rhimes ’ın, Leigh ’in diziden ayrılmak istediğine karar vermesinden sonra birlikte duşundukleri bir şeydi. Ailesiyle daha fazla zaman gecirmek icin uzun bir ara vermişti ve hayatına devam etmek istiyordu. Rhimes, “Bu kolay bir karar değil idi. Ama Chyler ve benim birlikte aldığımız bir karardı. Bu konuda cok duşunceli bir tartışma yaptık ve sonunda ikimiz de karakterin yolculuğunun sona ermesi icin doğru zaman olduğuna karar verdik.” dedi. Lexie daha sonra yapışık ikizleri ayırmak icin yaptığı bir ucak yolculuğunda yaşanan kazada oldu. Leigh daha sonra Entertainment Weekly ’ye şunları soyledi: “Oleceksen, bir ucağın govdesinin altında ol! Neden olmasın, oyle değil mi?”
9. Bill Murray – Zombieland (2009) Yapımcılar, Patrick Swayze hastalandıktan sonra bir duzine cok unlu oyuncu ile goruştuler. Ancak bu oyuncuların hepsi ceşitli nedenlerden dolayı Zombieland ’de oynamayı reddetti. Hal boyle olunca yapımcılar paniğe kapıldılar. Cunku planladıkları sahnenin mantıklı olması icin unlu bir kişinin zombi versiyonu gerekiyordu. Woody Harrelson ’a unlu arkadaşları olup olmadığını sordular ve o da, yapımcıların pek istemediği Murray ’i onerdi.
Rhett Reese MTV ’ye verdiği demecte, “Murray, Woody ’yi geri aradı ve ‘senaryoyu sevdim ve gercekten yaratıcı, ama yapacak cok şeyim yok. Daha fazlasını yapabilmemin bir yolu var mı ’ diye sordu.” Bu yuzden sahneyi yeniden yazdılar, Murray ’e filmde daha fazla rol verdiler, daha sonra onu komik bir şekilde oldurduler.
10. Michelle Trachtenberg – Black Christmas (2006) Buffy The Vampire Slayer ’da birkac yıl gecirdikten sonra Michelle Trachtenberg ’in bir korku filminde gorunme konusunda cekinceleri vardı. Black Christmas ’ın 2006 ’daki yeniden cekilen filminde oynamak icin yalnızca tek bir şartı vardı. O da olmek zorunda olmasıydı.
Karakteri Melissa orijinal senaryoda hayatta kaldı, bu yuzden film yapımcılarının biraz yer değişiklik yapması gerekti. Melissa ’nın başı bir buz pateni tarafından kesildi ve oldu. Allah hepimizi korusun. 🙂
11. Milo Ventimiglia – Gilmore Girls (2000-2007) Jess Mariano, Gilmore Girls sırasında hicbir noktada olmedi, ancak aktor Milo Ventimiglia ’nın istediği gibi olsaydı, işler cok farklı olurdu. Gosteriden ayrılırken Ventimiglia, mumkun olduğu kadar şiddetli ve kanlı bir olum istedi ve E! ’ye şunları soyledi: “Jess ’i gercekten oldurmeye calışan bendim ve onlar bunu kabul etmediler. Ona otobus carpsın veya ensesinden bıcaklansın istedim. Sanırım bunun biraz havalı olacağını duşundum.” dedi. Yapımcılar buna hazır değildi ve Jess sadece Philadelphia ’ya taşındı.
12. David Koepp – The Lost World: Jurassic Park (1997) Senarist David Koepp, Jurassic Park ’ın ilk devam filminde kendine bir karakter yazdı. Kendi icin yazdığı karakter, onu kovalayan bir T-Rex tarafından oldurulmuştur. Koepp, karakterinin olmesini isteyen tek senarist veya yapımcı değil. X-Men senaristi David Hayter, o filmde Sabretooth ve Toad tarafından oldurulmuştur. Peter Jackson, Kralın Donuşu ’nde Legolas tarafından bir okla vurulmuştur. Highlander ’da yonetmen Russell Mulcahy bir motosiklet tarafından ezilmiştir ve Oliver Stone Platoon ’da havaya ucmuştur.
13. Sigourney Weaver – Alien 3 (1992) Ellen Ripley ’in Alien 3 ’te olmesi gerekiyordu, cunku boylece Alien uclemesinin bittiği anlaşılacaktı. Filmin sonunda, Ripley gezegeni bir Xenomorph ’tan kurtarmak icin hayatını feda etti. Gorunuşe gore Sigourney Weaver, korku filmlerinde oynamaya devam etmek istemediği icin Ripley ’i oldurmek istedi.
2015 Londra Film ve Comic Con ’daki bir Soru-Cevap sırasında Ripley ’i oldurmenin onun fikri olup olmadığı sorulduğunda Weaver, “Evet, cunku Fox ’un Alien vs. Predator ’ı yapacağını duydum. Bu beni gercekten uzdu, cunku Alien serisinden cok gurur duyuyordum.” dedi.
14. Johnny Depp – 21 Jump Street (2012) Jonah Hill, Johnny Depp ’e 21 Jump Street ’in film versiyonunda bir kamera hucresi (film, tiyatro veya video oyununda unlu bir oyuncunun gorunmesi) yapması ve 1980 ’lerin TV dizisindeki Memur Tom Hansen rolunu tekrar etmesini rica etti. Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Depp iki şartla olur dedi. İlk olarak, Peter DeLuise tarafından oynanan orijinal gosteriden Hansen ’in ortağı olan Memur Doug Penhall ’ın geri donmesini talep etti. İkinci olarak ise her iki karakterin de olmesini istedi. Senarist Michael Bacall, konuyla ilgili yaptığı acıklamada, “Depp sonlandırmak istedi. Buna cok saygı duydum. Bu kesinlikle bana ait olmayan harika bir fikir.” dedi.
Ayrıca bu iceriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Sinemanın Asi Cocuğu Johnny Depp ’in Mutlaka İzlenmesi Gereken 9 Muhteşem Filmi”
15. Kal Penn – House (2004-2012) 2009 yılında tıbbi drama House ’daki rolu sırasında Kal Penn, Obama yonetimindeki Beyaz Saray ’da bir iş buldu. Bu yeni siyasi kariyere daha fazla zaman ayırmak icin Penn, karakteri Dr. Lawrence Kutner ’ın olmesini istedi. Dizinin yapımcıları ve yazarları, mecburen Dr. Kutner ’ı 5. sezonun sonunda oldurduler.
Penn, Entertainment Weekly ’e verdiği demecte, “Birkac ay once Beyaz Saray ’da calışma fırsatını elde ettiğim icin inanılmaz derecede onur duydum. Kampanya sırasında başkanı ve bazı calışanları tanıdım ve ilgimi dile getirdim. Beyaz Saray ’da halkla ilişkiler ofisinde mudur yardımcısı olacağım.” dedi.
16. Charlton Heston – Beneath the Planet of the Apes (1970) Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Charlton Heston, Planet of the Apes ’in devamında rol almakla pek ilgilenmedi, ancak yapımcı Richard D. Zanuck onu ikna etmeyi başardı. Ancak Charlton ’ın iki şartı vardı. Bu şartlar, filmin başında olmesi ve yuksek ucretinin hayır kurumlarına bağışlanmasıydı.
Ancak yapım yaklaştıkca Zanuck ve Heston yeni bir fikir buldular: Film, en sonunda olecek olan Heston ’ı aramakla gececekti. Heston, projeye cok fazla zaman ayırmadığı icin istediği olumu elde etmekle kalmayacak, aynı zamanda bir nukleer bomba patlatıp dunyayı yok edecekti. İkisi de daha fazla Maymunlar Cehennemi filmi yapmak istemiyordu ve bu, bunu garanti etmenin kesin bir yolu gibi gorunuyordu. Taylor, hem maymunların hem de insanların kurtarılamaz olduğuna karar verdi. Bu şimdiye kadarki en kasvetli ve en nihilist son oldu. Duğmeye basarken son sozu şunlardı: “Kıyamet geldi, işte dunyanın sonu… seni kahrolası hergele.”
Oyle olsa bile, uc devam filmi, iki TV dizisi, bir yeniden yapım ve uc filmlik bir yeniden başlatma dizisi daha vardı. Bu yuzden sonlandırma planı gercekten işe yaramadı. Ama en azından Heston istediğini aldı.
17. Mischa Barton – The O.C. (2003-2007) Marissa Cooper ’ın (Mischa Barton) The O.C. ’nin ucuncu sezonunda olumu şok edici bir andı. O “Cekirdek Dortlu”den biriydi ve Ryan Atwood (Ben McKenzie) ile tekrar eden kapalı ilişkisi dizinin kilit unsurlarından biriydi. Ancak, reytingler istenilen seviyede değil idi ve Marissa hayranların favorisi olsa da eleştirmenler onu pek sevmiyordu. Ayrıca perde arkasında sorunlar ve Barton ’ın “setteki bazı erkeklerin genel zorbalığı” olarak tanımladığı şeyler vardı. Yapımcılar karakterin diziden ayrılması gerektiğine karar verdiğinde Barton ’a bir secenek sundular: Geri donme potansiyeliyle gun batımına yelken acmak mı yoksa Marissa ’yı oldurmek mi? Sozleşmeye gore, ikincisi daha tercih edilebilir gorunuyordu. Barton, E! ’ye “O zamanlar buyuk filmlerden teklifler alıyordum ve onları geri cevirmek zorunda kalıyordum.” dedi.
Marissa ’nın ardından gelen olumu yurek parcalayıcı ve ikonikti. Barton, “Bu epik olumu ve boyle sona ermesini sevdim. Cunku unutulmaz oldu.” dedi.
18. Denise Crosby – Star Trek: The Next Generation (1987-1994) Star Trek: The Next Generation ’ın ilk sezonunu cekerken Denise Crosby, karakteri guvenlik şefi Tasha Yar ’ın asla tam olarak ortaya cıkmayacağından ve sezonlar boyunca sınırlı bir rolde sıkışıp kalacağından endişelendi. Bu kaderden kacınmak icin yapımcılardan onu sozleşmesinden serbest bırakmalarını istedi.
Crosby daha sonra yaptığı acıklamada, “Mutsuzdum. Bu diziden cıkmak icin sabırsızlanıyordum. Dizide olmek istiyordum. Bu bir gecede alınan bir karar değil idi. Bu kadar cok bolum yaptığım icin minnettardım ama istemiyordum. Sonraki altı yılı ‘evet kaptan ’ diyerek ve orada aynı uniformayla, koprude aynı pozisyonda dikilerek gecirmek istemedim. Bu beni cok korkuttu.” dedi. Tasha Yar, ilk sezonun sonuna doğru “Skin of Evil”de bir uzaylı tarafından olduruldu.
Crosby, 3. sezonda Yar ’ın hayatta kaldığı alternatif bir zaman cizelgesiyle ilgili bir bolum icin geri donduğunde, kendisine daha iyi bir yazı verildiğini hissetti ve ardından hem Yar hem de yarı Romulan kızı olarak daha fazla rol aldı.
19. Dan Stevens – Downton Abbey (2010-2015) Karakterlerini oldurmek isteyen oyuncular arasında bulunan Dan Stevens, uc yıl boyunca Downton Abbey ’de Matthew Crawley ’i canlandırdı. Ancak ucuncu sezonun sonunda Stevens filmlerde kariyer yapmak istedi. Bu yuzden Crawley bir araba kazasında oldu.
20. John Francis Daley – Bones (2005-2017) John Francis Daley ’in karakteri Dr. Lance Sweets, oyuncunun isteği uzerine Bones ’da olduruldu. Daley, Vacation (Tatil Zamanı) isimli filmi cekmek icin bir fırsat yakaladı, bu yuzden diziyi 10. sezonun yarısında bırakmak yerine, Dr. Sweets olumcul bir saldırıya uğradı.
Daley, TVLine.com ’a verdiği demecte, “Yonetmenlik işi bırakıp gidebileceğim bir şey değil idi. Bu cok buyuk bir fırsattı. Kariyerimde ve hayatımda iyi bir adımdı. Hep yonetmen olmayı hep hayal ettim. Yani boyle buyuk bir olcekte bir şey yapabilmek (Vacation filmi) kesinlikle sırt cevirebileceğim bir şey değil. Bu buyuk bir fedakarlıktı.” dedi.
21. Jeffrey DeMunn – The Walking Dead (2010-) En cok The Shawshank Redemption ’ı yonetmesiyle tanınan Frank Darabont, cizgi roman The Walking Dead ’i diziye uyarlarken, beraberinde daha once birkac kez birlikte calıştığı bazı oyuncuları getirdi. Aralarında Yeşil Yol filminde birlikte calıştığı Jeffrey DeMunn da vardı. Ancak, Darabont bir yıl sonra diziden kovuldu. Bu karar, eski AMC programlama şefi Joel Stillerman ’a aitti. Gerekcesi ise Darabont ’un “işinde oldukca kotu” olmasıydı.
DeMunn, Darabont ’a nasıl davranıldığını gorunce diziden ayrılmak istedi. DeMunn daha sonra Cleveland.com ’a, “Dale ’in olumu benim kararımdı. Darabont ’un diziden kovulmasına cok kızdım. Bir hafta boyunca boğulduğumu hissettim. Sonra yapımcıları aradım ve ‘Bu bir zombi dizisi, beni oldurun. Artık bunu yapmak istemiyorum. ’ dedim. Bu beni cok rahatlattı.” dedi.
DeMunn, Darabont ile bir sonraki dizisi Mob City ’de yeniden bir araya geldi.
22. Julian Glover – Game of Thrones (2011-2019) Ozgecmişinde Star Wars ve Indiana Jones bulunan kıdemli aktor Julian Glover, Game of Thrones ’tan sıkıldı. Dizinin oyuncu kadrosu buyudukce, yapacak cok şeyi olmadığını gordu. Glover, IGN ’ye “Karakter olarak tamamen reddediliyordum. Yani bu rolu oynamak hic eğlenceli değil idi. Ben de onlara gittim ve ‘Artık bunu yapmak istemiyorum, bunu yapmaya devam etmek ilginc değil. ’ dedim.” dedi. Daha sonra kendisine sunulan olum, Pycelle ’in bir grup insan tarafından bıcaklanarak oldurulmesi oldu.
23. T. R. Knight – Grey ’s Anatomy (2005-) Karakteri Dr. George O ’Malley hayranların favorisi olmasına rağmen onu oynayan aktor T.R. Knight, Grey ’s Anatomy yapımcısı Shonda Rhimes ile calışmanın giderek zorlaştığını gordu. Yıllar icinde kademeli bir “iletişim kesintisi” olduğunu ve 5. sezonun başında ekran suresinin azaldığını gormekten hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Sonuc olarak Knight, diziden cıkarılmasını istedi ve Dr. O ’Malley, kendisine bir otobus carptıktan sonra oldu.
24. Josh Charles – The Good Wife (2009-2016) The Good Wife ’ın beşinci sezonunun ortasında, Josh Charles ’ın karakteri Will Gardner, muvekkili tarafından mahkeme salonunda vuruldu. Gardner ’ı oldurme kararı bir yıl once verilirken, hayranlar şok oldu ve uzuldu. Gercekte bu Charles ’ın kararıydı. Charles, diğer projelere odaklanmak istediği icin sozleşmesi bittikten sonra diziden ayrıldı.
Charles, Deadline ’a “Cok kısa vadeli bir anlaşma yaptım. Birkac kez yenilendi ve dorduncu yılın sonunda sozleşmem sona erdi ve yenilememeyi sectim. Hayatımda ve kariyerimde yeni şeyler keşfetmek istedim.” dedi.
25. John Diehl – Miami Vice John Diehl, ilk bolumden itibaren Miami Vice ’ın bir parcasıydı, ancak kısa surede bundan bıktı. Diziden sıkıldığı icin sahne kariyerine devam etmek ve daha yaratıcı projeler uzerinde calışmak istedi. New York ’a taşınmak ve sahne oyunlarında oynamak icin karakterinin oldurulmesini istedi. Diehl 1987 ’de The New York Times ’a “Eğer bir sanatcı olacaksam, yapmam gereken şey bu. Vice ’tan ayrılma konusunda biraz duygusal hissediyorum ama devam etmek icin sabırsızlanıyorum. Gitmek icin can atıyorum.” dedi. Yapımcılar, Diehl ’in isteği uzerine onun karakteri Zito ’yu dizide oldurduler. Diehl, o zamandan beri surekli olarak filmlerde, televizyonda ve sahnede calışıyor.
Kaynak: 1