Ali Kocman Biyografisi 1980-1985 yılları arasında TUSİAD başkanlığı yapan Ali Kocman, 56 yaşında kalp krizinden oldu. Turk denizcilik sektorunun duayenlerinden biriydi. Ali Kocman, 23 Şubat 1943 tarihinde istanbul'da doğmuştur. Babası iş adamı Sıtkı Kocman, annesi Fatma Mefharet Hanım ’dır. 1961 yılında Işık Lisesi'nden mezun oldu ve İktisadi Ticari Bilimler Akademisi'ni bitirdikten sonra, ABD ve İngiltere'de lisansustu calışma yaptı.

İş hayatına 1966 yılında başlayan Ali Kocman, gemicili sanayii, madencilik, ithalat, ihracat konularında faaliyet gosteren aile şirketlerinde yonetici olarak calıştı. Merkezi Hamburg'da olan uluslararası bir denizcilik konferansının 7 yıl başkanlığını yaptı. 1980-1985 yılları arasında Turk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) yonetim kurulu başkanlığı gorevinde bulunmuş, Uluslararası temaslarda Turkiye ’yi sozcu ve delege olarak temsil etmiştir.
Turk denizcilik sektorunun duayenlerinden biri olan Ali Kocman, Turkiye'nin en buyuk denizcilik şirketinin başkanı olmasına rağmen denizi sevmeyen ve şileplerinin dışında bir sandalı bile olmayan bir kişiydi.
Ali Kocman, 12 Şubat 1984 tarihli Hurriyet gazetesinde yayınlanan bir roportajında, denizden ne denli nefret ettiğini şoyle anlatmıştı:

‘‘Cocukluk ve genclik yıllarım hep denizde gecti. Yenikoy'de bir yalımız vardı. Yazları ailece Yenikoy'e giderdik. Babamın gemileriyle ilgili olarak yanında dolaşırken hayli bilgi sahibi oldum. O kadar ki, evde her sohbet denizle başlar denizle biterdi. İşte butun bunlardan dolayı denizi sevmiyorum. Ağustos ayında bile denize girmem. Ama benim ne bir yatım, ne bir kotram daha ilerisini soyleyeyim bir sandalım bile yok ’ ’ Ali Kocman'ın tum iş yaşamı boyunca koruduğu ozelliklerden biri de politize olmamasıydı. Pek cok siyasi partinin milletvekili ve bakanlık teklifine rağmen Kocman her zaman tum siyasi partilere eşit mesafede durmaya cok dikkat etti. Buna rağmen satır aralarında Turgut Ozal'a olan hayranlığının mesajlarını vermekten kendini alamadı.
Koyu bir Fenerbahce taraftarı olan Ali Kocman, hic evlenmedi.
Ali Kocman, 28 Mart 1999 tarihinde 56 yaşında tedavi olmak icin akşam ABD'ye giderken ucakta gecirdiği kalp krizi sonucu olmuştur.
4 Şubat 2000 tarihinde Muğla Ula ’da bulunan okula "Ula Ali Kocman Meslek Yuksekokulu" adı verilmiştir.