Ali Cemal Ben'im Biyografisi Ali Cemal Ben'im de asker ressamlardandır. Ali Cemal Ben'im, 1881 yılında Beyrut, Lubnan ’da doğmuştur. Babası Tuccar Emin Bey idi. İlkokula Beyrut'ta başlayan Ali Cemal Ben'im daha sonra ailesiyle beraber İstanbul'a geldi ve eğitimine Fındıklı Feyziye Mektebi ’nde devam etti.. Ruşdiyeden sonra girdiği Mekteb-i Bahriyeden 1901 yılında teğmen rutbesiyle mezun oldu. Burada okurken resme olan yeteneği keşfedildi. Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi ’ne (Mimar Sinan Guzel Sanatlar Akademisi) kabul edildi; 1903 yılında Akademi ’yi birincilikle bitirdi.

1904 yılında yuzbaşı rutbesine terfi etti. Balkan Savaşları'na katıldı. Yuzbaşı rutbesindeyken 1913 yılında askerlikten emekli oldu. Bu donemde duvar resimleri ve afişler yaptı; daha sonra gazeteciliğe geciş yaparak burada yaptığı temsili resimler ve cizimlerle Turk basınında ilk gazete ressamı olarak tarihe gecti. İlk olarak 1909 yılında yayınlanan “Alem Mecmuası”nda karikatur calışmalarını yayımladı; bu derginin kapak ve ic sayfa karikaturlerini yaptı. Ardından sırasıyla “Tasvir-i Efkar”, “Harp Mecmuası”, “İleri”, “Tercuman-ı Hakikat”, “Akşam”, “Yenigun” ve “Cumhuriyet gazetesinde temsili resimler ve karikaturler yaptı.
Meslek hayatına Mekteb-i Bahriyede resim oğretmenliği ile başlayan Ali Cemal Ben'im, I. Dunya Savaşı yıllarında Daruleytam, Terzi ve Dokumacı Mektepleri ’nde, Mutarake yıllarında ise Gazi Osman Paşa Okulu ’nda resim oğretmenliği yaptı.
Ali Cemal Ben'im, Viyana ve Berlin Sergileri icin 1917 yılında Harbiye Nezareti (şimdiki Milli Savunma Bakanlığı) Nazırı Enver Paşa'nın emriyle Şişli'de eski bir konakta kurulan “Şişli Atolyesi”nde Namık İsmail, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Huseyin Avni Lifij, Mehmet Ruhi Arel, Sami Yetik, İbrahim Callı, Mehmet Ali Laga, Omer Adil, Ali Sami Boyar, Cevat Bey, İsmail Hakkı Bey, Mahmut Bey, Şevket Dağ, Diyarbakırlı Tahsin ve Halife II. Abdulmecid Efendi ile birlikte asker modellerden, ceşitli silahlardan, kartpostallardan ve fotoğraflardan yararlanarak savaş konulu resimler yaptı.
Ali Cemal Ben'im, Mesudiye gemisi
Bu resimlerin ana teması 18 Mart 1915 ’te başlayan Canakkale Savaşı ’ydı, ancak Ali Cemal burada ozellikle gemi ve detaylı asker/savaş resimleriyle goz doldurdu.
Bu Turk resim sanatının onemli atolyesinde, savaşın zor koşullarına rağmen sanatcılar icin rahat bir calışma ortamı hazırlanmış, o donem icin bulunması zor olan boya, muşamba gibi gerecler ve ressamların model olarak kullanacakları asker, top arabası, at, silah gibi ihtiyaclar ordu tarafından sağlanmıştı. Ana teması Canakkale Savaşı olan bu resimler, Viyana ’da sergilenmiş, savaşın etkisiyle Berlin ’de sergilenmeden İstanbul ’a getirilmiştir.
Ali Cemal Ben'im, Yaralı Asker, 1917
Ali Cemal Ben'im ’in 1917 yılında yaptığı Yaralı Asker tablosu Genel Kurmay Karargahı koleksiyonundadır.
Ali Cemal ’in resimlerinde gercekci bir uslup gorulurken, zamanla izlenimciliğin etkisi gorulmeye başladı. Sanatcının ozellikle Şişli Atolyesi ’nde urettiği eserlerinde bu etki daha fazla hissedilmektedir. Şişli Atolyesi ’de yaptığı bu tablolarında Viyana sergisinin amacına uygun olarak Turk sanatcısının dunyadaki değişimlere acık yuzu irdelenirken, konu olarak da savaşın duygusal ve insancıl yonune de dikkat cekti.
Resimli Gazete ’de ve 1924 yılında Zekeriya Sertel tarafından kurulan Resimli Ay Dergisi ’nde, Nasreddin Hoca ve Karagoz gibi mizah gazetelerinde de karikaturler yayımladı. Daha sonra bircok cizer tarafından ceşitli yayın organlarında yayınlanan “Pazarola Hasan Bey” ilk kez onun fırcasında yaşam buldu.
Ali Cemal Ben'im, Canakkale ’yi ve Kurtuluş Savaşı ’nı konu alan resimlerden başka, deniz resimleri, peyzaj, portre, naturmort olmak uzere değişik turlerde resim yapmıştır. Deniz konulu eserleri de cok başarılı olduğu icin deniz ressamı olarak da tanınır. Yağlıboya dışında suluboya eserleri de vardır.
Ali Cemal Ben'im, portreler
15 Temmuz 1933 tarihinde İstanbul Matbuat Cemiyeti tarafından ustun calışmalarından dolayı takdirname ile odullendirildi.
Ankara ’da acılan “Ressam Subaylar” sergilerine de katılır ve eserleri takdir edilirdi. Soyadı kanununun cıkmasından sonra “Ben ’im” soyadını aldı. Ali Cemal, hayatının son yıllarında “Isı Yuva” direktoru olarak calışan kızının yanında yaşamak uzere Mersin ’e taşındı. Mersin ’de bir yandan liman idaresinde calıştı, bir yandan da Mersin Halkevi ’nde resim kursları vermeye başladı. Mersin ’de Halkevi ’ndeki calışmaların yer aldığı 1939 yılının başındaki sergiye koyduğu dort yıllık bir calışma sonunda; model ve fotoğraf kullanılmadan, hayal gucuyle yapılmış bir Ataturk resmi yaptı. Bu tablo hicbir taraftan kopya edilmiş değildir. 2.10 m boyunda ve 1.40 m eninde yapılmış hayali bir resimdir. Buyuk Onder Ataturk mareşal uniformasıyladır. Bu tablo Turkiye Buyuk Millet Meclisi ’ndedir.
Ali Cemal Ben'im, Mersin ’de “İnonu İnonu ’de” adlı tabloya calıştığı sırada 9 Kasım 1939 tarihinde 58 yaşında olmuştur. Mersin Mezarlığı ’nda toprağa verilmiştir.
Ali Cemal Ben'im ’in eserleri İstanbul Resim ve Heykel Muzesi ’nde, Askeri Muze ’de, İstanbul Deniz Muzesi ’nde, Ankara Cumhuriyet Muzesi ’nde, Cumhuriyet Gazetesi arşivinde, yerli ve yabancı ozel koleksiyonlarda yer almaktadır.