1999 ’da vizyona girmesinden bu yana gencleri okulu asmak, dovuş kurslarına kaydolmak gibi pek cok isyankar davranışa sevk eden, bir suru insanın hafızasına kazınan bir filmden bahsedeceğiz. Sanırım, mesaj yerine ulaştı. Evet, konumuz Fight Club, yani Dovuş Kulubu. David Fincher ’ın yonettiği bu efsane film, şu sıra 20. yıl donumune ozel tekrar gosterime girmesiyle biz sinemaseverlerin gundemine oturdu. Peki, hazır gundemdeyken soralım; Fight Club ’ı neden ve nasıl bu kadar sevdik? Buyurun cevapları…
1. Kapitalizmi hala iliklerimize kadar yaşıyoruz
Hepimizin bildiği uzere Fight Club filmi, bir kavga-dovuş filminden ziyade kapitalizmin birey ve toplum uzerindeki olumsuz etkilerini, tuketim cılgınlığını eleştiriyor. Hala kapitalizm dunyaya egemen olan bir sistem ve sistem devam ettikce yaşadığımız sorunlar da değişmiyor. Dolayısıyla hala aynı sorunları yaşıyor olmamız filmin gunumuzde de insanları etkilemeyi başarmasında bir etmen olabilir.
2. Turk milleti olarak dovuş sahnelerini izlemeye bayılıyoruz
Sinema hayatımıza girdiğinden beri Turk milleti olarak vurdulu kırdılı icerikler izlemeye bayılıyoruz. Oyle ki, ulkemizde hala “Sen Anlat Karadeniz” gibi şiddetin tavan yaptığı diziler, televizyon dizilerine olan ilginin azaldığı bir donemde bile populer olabildi. Fight Club, her ne kadar bir dovuş filmi olmasa da o etkileyici kavga sahnelerini coğumuz yine coşkuyla izlemişti. Hatta filmin etkisi o kadar buyudu ki, bazı gencler boks kurslarına yazılmaya bile başladı.
3. O kadim soruyu hepimiz hala soruyoruz: Kimsin sen?
Fight Club, insanlığın yuzyıllardır varoluşundan bu yana sorduğu bir soruyu soruyor: Ben kimim? Ne icin yaşıyorum? Oyle ki, ilk cağlarda tapınaklara bile yazılmış bir ifadedir bu. Mesela Delphi Tapınağı ’nda “Kendini bil” yazar. İşte bu soru şuphesiz ki, kapitalizmin yukselişiyle postmodern insanın gunluk yaşamına daha da sirayet etti. Fight Club gibi kult filmlerin de odağına bu kadim soruyu alması gunumuze kadar ulaşabilmesini sağlamış olabilir.
4. Fight Club, seyircisine ayna tutuyor
Fight Club aslında bize bir ayna tutarak ic hesaplaşmaya itiyor. Filmde anlatılan dunya, hepimizin yaşadığı dunyayla birebir ortuşuyor. Cunku filmdeki karakterler de kapitalist dunyada yaşayıp ızdırap cekiyor bizler de…
5. Soruyu sormakla kalmıyoruz
Fight Club bize kim olduğumuzu, yaşam gayemizi sorgulatmakla kalmayıp (dovuş sahneleriyle sembolleştirdiği uzere) bizleri konfor alanımızdan cıkarmaya da davet ediyor. Yaşadığı dunyayı biraz olsun gozlemleyen her insanın yaptığı sorgulama sonrasında icinde acılan o derin boşluğu Fight Club ve benzerleriyle doldurabiliyoruz.
6. Belki hepimizin icinde bir Tyler Durden vardır, ne dersiniz?
Tyler Durden aslında olmamız gereken kimliği değil de kendimizi, ben ’imizi temsil ediyor. Ve Fight Club, Durden uzerinden bizleri az once dediğimiz konfor alanı mevzusuyla yuzleştiriyor. Aslında hepimizin bir konfor alanı yani Tyler Durden ’ı var ama onemli olan onu durtmek, harekete gecirmek. İşte, Dovuş Kulubu bizleri hepimizin icinde bulunan bu yon ile karşılaştırmaya calışarak yine tum insanlığın ortak noktasına parmak basıyor.
7. Zincirleri kırdırmaya acık davet
Fight Club, icimizdeki mahkumu ozgurleşmesi icin teşvik ediyor. Ona “kır zincirlerini” diyor. Bu aslında, yaşadığımız sorunları topluma yuklediğimiz her an, alabileceğimiz en zamansız cevap. Bu cevabı her cağda, her donemde de verebiliriz cunku bugune kadar insanın savaşı hep kendisiyle oldu. İşte, verilen bu mesaj da Fight Club ’ı olumsuzleştiriyor.
8. Fight Club, adeta bir hayat okulu!
Fight Club, bize hayat dersi veriyor. Film, bu yonuyle sanki bir kitap işlevi goruyor hayatımızda. Anarşist yazar Chuck Palahniuk ’un kitabından esinlenerek sinemaya uyarlanan filmin sahip olduğu bu didaktik işlev, 2019 ’da bile unutulmamasını sağlıyor.
9. Oyle ki, akademisyenler bile Fight Club ’cı oldu!
Fight Club, bu kadar ses getirince akademisyenler de filmle ilgili yazıp cizmeye başladılar. Ozellikle sosyal bilimciler film uzerine pek cok araştırma yapıp yayınladı.
10. Abilerin abisi Baba Killa Hakan‘a bile ilham oldu Film, şarkıları bile etkiledi. Hepimizin bildiği uzere, unlu Turk kokenli Alman rapci Killa Hakan bu yıl Ceza, Ezhel ve Ben Fero ile “Fight Kulup” adlı bir şarkı cıkardı. Killa Hakan, şarkıda kendi yaşantısında ne kadar mucadeleci olduğunu anlatırken bu filmden esinlenmiş.
11. Her seferinde keşfetmenin tadını zirvede yaşıyoruz
Filmi her izleyişimizde kendimizle ilgili, icine doğduğumuz sistemle ilgili yeni şeyler keşfedebiliyoruz. Belki Dovuş Kulubu ’nu zamansızlaştıran, kultleştiren etmenlerden biri de budur.
Nesilleri etkisi altına alan bu efsane filmin 20. yılını can-ı gonulden kutluyoruz!

Nice 20 yıllara