Yazında gelmesiyle bu aralar notebook soğutma ile ilgili calışmalara başladım. Halamın sahibi olduğu ve surekli elimde olan HP G62 B01ET modeli dizustu bilgisayarının aşırı ısındığını farkettim. Uflemeyle filan biraz toz cıktı ama yeterli olmadığını bende biliyordum. G62 nasıl sokulur diye google amcaya sorduğumda karşıma bazı fan resimleri ilişti. Gozlerime inanamıştım. Bu dizustu yapısı gereği bence soğutma sistemi yetersiz. Hem bakır heatsinkler acısından hem fan hemde havayı dışarı atabilmesi icin eksoz kısmı.
Dun akşam halamdan 1 saat dizustunu verde yemeğe kadar şu fanı temizle diye işe başlamadım. Ta ki fanı temizlemek icin komple bilgisayarı dağıtmam gerektiğini farkedinceye kadar. Neyse sıkıntı yoktu. Tabi wireless kartın vidasının başı bozuk ve yerine kaynamış olmasından başka. Bir o vidayı elimdeki malzemeler ile sokemediğim icin sabahı bekledim. Neyseki tanıdığım bir bilgisayarcı ısıtarak vidayı cıkardı. Heyecanla eve donup işe koyuldum.
Fanı soktuğumde gozume inanamadım. Bilgisayar hava ne alabiliyor ne atabiliyor.
Bunun yanında fabrika cıkış 2. ekran kartında termal macun olmadığı yerine cok dandik termal pad konduğunu gordum. İşlemci ve butunleşik ekran kartındaki termal macun ise alcı olmuş ve dağılmış nerdeyse.
Bilgisayarda ikinci ekran kartının arıza yaptığını duşunerek aygıt yoneticisinden iptal ederek kullanılıyordu. (Dizustunu sadece internet ortamı icin kullanıldığı icin gayet yeterliydi.) Fakat yukarda gozlemlediğimi yorarak sanırım sorunun aşırı ısınmadan cipsetin ikinci ekran kartına gecemediğini duşundum. Yapacağım işlemlerden sonra tekrar denemliydim.
Tum yaptıklarımı resimlemek isterdim ama resimleyecek zamanım yoktu.
Bilgisayar tahmini aşağıda uyguladığım işlemlerden once internet ortamında kullanırken en az 65C-70C'de calışıyordu diyebilirim. Dizustunun alt kısmına el değmiyordu.
Bilgisayarın genel ozellikleri: Intel i3-370M, 3GB DDR3, 320GB HDD, ATI Mobility Radeon HD 5470...
Gerekli Malzemeler:
1- Ne kadar ben bilgisayarı sokerim desenizde ozellikle dizustleri icin mutlaka Disassembly Guide'ları goz onunde tutunuz.
2- Pamuk
3- Kulak cubuğu
4- İnce makine yağı
5- Tornavida seti
6- Nefes
7- Kolonya
8- F/P oranı yuksek bir termal macun. (Yorumlara ve incelemelere baktığımda "Xigmatek PTI-G3606" bence dizustu icin gayet yeterli olacaktı. 15TL fiyata cok iyi performans)
Yaptıklarım:
1- Fan sokulup etrafı, kanat araları temizlendi, gobeğindeki tozlar alınıp şırınga ile cok az miktarda ince makine yağı sıkıldı.
2- Fan motoru ustundeki bakırlara dikkat edilerek temizlendi ve tekrar şırınga ile bir miktar ince makine yağı sıkıldı.
3- Bakır heatsink termal macun kalıntıları ile birlikte her tarafı kolonya ve pamuk-kulak cubuğu ikilisiyle bir guzel temizlendi.
4- İşlemci ustundeki termal macun temizlendi. (Ekran kartı icin termal pad vardı; o da tutmamla parcalanması bir oldu zaten.)
5- Xigmatek PTI-G3606 termal macun işlemci, butunleşik ekran kartı ve ikinci ekran kartına dikkatlice uygulandı. (Dağıtma yontemi ile)(İlk kez actığım icin pirinc tanesi değilde bezelye tanesi cıkıverdı. Neyseki spatula ile 3 parcanında ustune bir guzel dağıttım.)
6- İkinci ekran kartındaki termal pad olmadığı icin yerine yaklaşık 0.5mm kalınlığında bakır parca konuldu. (Cipsete zarar vermesin diye ekran kartı ile bakır kare levha arasına koruyucu yapıştırıcı konuldu.)
7- Bakır levhanında uzerine spatula ucunda kalan termal macun guzelce yayarak uygulandı.
8- Bakır heatsink ve fan dikkatlice anakarta oturtuldu ve karşılıklı şekilde sıkıldı. (Bu arada koyduğum bakır levhanın cipsete zarar vermediğini gozlemlemem gerekiyordu ve tam cuk olduğunu gordum.)
9- Notebook detaylı kablo toparlamaları ile tekrar toplandı.
10- Son olarak unlocked bios uygulayarak değiştirilebilir grafiği biostan yonetmek istedim ve bulduğum biosu cihaza uyguladım.(Bu anda biraz korku sarmıştı) İndirdiğim bios direk guncellemeyi yaptı cunku. İnsan once bir emin misin diye sorarr? Yeniden başlattıktan sonra ve windows ekranına donunce mutluydum. Şimdi bios ayarlarına bakıcaktım. Evet biosta tum ayarlamalar acıktı artık. Fan hızının hangi sıcaklıkta hangi konumdan olacağından, cpu zamanlamalarına kadar...vs Birkac ayar değişikliği yaptıktan sonra olan oldu ve Siyah ekran ve Caps Lock muamelesini cekti. Neyseki HP UEFI USB ve Orjinal biosum hazırdı. Bununla Emergency Recovery ile sorunu kokunden cozdum.)
11- Yazımın ortalarından ikinci ekran kartının sıkıntılı olduğunu ve calışmadığından bahsetmiştim. (Ya siyah ekranda kalırdı yada mavi ekran verirdi. Windows'a erişemezdik.) Hemen guvenli modda DDU ile bir guzel Windows uzerindeki suruculer silindi. Son surum ATI ve Intel suruculeri kuruldu.
Ta Ta Ta!!!
Artık 2 ekran kartıda faaldi.
Hemen furmark ve cpu-shark testi yaptım.(5-10dk civarı.) Bu sırada ekran goruntuleri yok. (Fakat sanırım bir daha yapıp ekleyebilirim.)
Sıcaklıklar ise ekran kartı 70-72C, işlemcim ise 75C'ye ulaşmadı diyebilirim.
Son olarak guc seceneklerimden prize takılı ve pildeykenki işlemci kullanım ayarlarımı yaptım. Bahsettiğim gibi sadece internet ortamında kullanıldığı icin %100 bir işlemci gucune gerek yok. Bilgisayarı ısındırmak ve batarya surenizi kısaltmaktan başka birşey değil.
Prize takılı iken %65-70 seviyesine cektim pille calışırken de %60
Yeniden başlatmanın ardından 15dk bilgisayarı olduğu gibi bıraktım ve sonuc;
Sonuc daha serin ve sessiz bir dizustu.
Herkese yardımcı olması dileğiyle.
1-2 gun icinde kendi kullandığım MSI GE6-0ND-412TR dizustu icin parca guncellemesi ve yine soğutma ile ilgili işlemlerimi paylaşacağım.
Sağlıcakla kalın.
Gerekli malzemelere ekleme:
9- İnce telli bir fırca ve birde kalın telli bir fırca (traş kopuğu fırcası ideal)
Yaptıklarıma ekleme:
12- Fan cıkışındaki ızgara bol kolonya dokulerek yapışan tum tozlar akıtıldı.