İki katlı bir işyerimiz var daha onceden kurulmuş sorunlu calışan bir ağımız vardı kopmalar ve hız problemleri oluyordu devamlı. Bizde ağı yenilemeye karar verdik. Eski ağ cat5 di kablolamanında sağlıklı olması icin cat6 doşeyerek baştan sona ağımızı yeniledik. Başlarda problemimiz yoktu ama sonradan problemler cıkmaya başladı. Bende bu yuzden bu network işine girmek bu sorunları cozmek durumunda kaldım. Web Tasarımı yaptığım icin konuya en yakın benim Anlatabildiğim kadarı ile ağın şeklinden ve sonra sorun ve sorulardan bahsedeyim.
Ağımızda iki adet digitus marka switch, draytek marka bir firewall, adsl modem ve synology birde server var.
Switchin birisi ust katta diğer butun elemanlar alt katta bir kabinin icinde.
Alt kattaki bilgisayarlar switche bağlı, switch de firewalla. Ust kattaki switch de aynı şekilde firewall a bağlı. Firewall da modeme bağlı. Modem de internete.
Kurulurken yapılandırmaları yapıldı ve başlarda bir sorun yoktu ve bazı sorunlar ortaya cıkmaya başladı yaklaşık 1 sene sonra.
Sorunlar; sabah geldiğimizde ozellikle vista ve windows 7 işletim sistemlerinin bazılarında ağa bağlantı var ama internete cıkılamıyor. Ağ bağlantısını sıfırlayarak veya farklı bir ip vererek bu bilgisayarlarıda internete kavuşturuyorum fakat bu her gun 3-4 bilgisayarda olduğu icin duzelmesi şart bir sorun. Bu gun butun bilgisayarların gerek pc gerek mac tum bilgisayarları belirlediğim duzende elle ip verdim. Alt kat 192.168.1.51,52,53.... Ust kat 192.168.1.61,62,63... Bunun bu konuda işe yarayabileceğini duşunerek yapmıştım. Bu konuda işe yarayıp yaramadığını sabah goreceğim. Yalnız bu seferde şoyle bir sorun ortaya cıktı. Yine 3-4 bilgisayarda ama bu seferki bilgisayarlar mac-pc karışık. 192.168.1.1 (firewall) yazdığımızda internete cıkamıyor. 8.8.8.8 (google dns) yazdığımda internete cıkabiliyorlar. Bununda bir sorun olduğunu duşunuyorum ve duzeltmek icin aklıma hic bir fikir gelmiyor.
Fikir ve onerilerini sunan herkese teşekkur ederim.
- ReadBull.net
- Donanım Forumu
- Ağ Donanımı
- İnternet Servis Sağlayıcıları
- Ağ yapılandırması konusunda sorular ve problemler