Arkadaşlar merhaba. Gunlerdir izlemediğim video, bakmadığım forum kalmadı, ancak hala karar veremedim. Ben az-orta yoğun kucuk bir ilce acill servisinde calışıyorum, nobetlerde boşluklarımda şu amaclar icin kullanacağım bir cihaza ihtiyacım var, ancak ilk onceliğim uzun pil omru, hafiflik/taşınabilirlik:
PDF kitapları indirip (mumkunse) uzerine not almak.* Akademik anlamda sunumlar ve konferanslar.*** (PowerPoint hazırlama/duzenleme, zoom/skype uzerinden sunum paylaşımı vs) Ara sıra dizi-film izlemek.* Dil oğrenimi ve recete guncellemeleri icin notlar almak/not uygulaması kullanımı vesaire.*** Gun icinde şarj aletine ihtiyac duymadan cihazı cantama atıp rahatca taşımak.*** Zaman zaman 10+ tarayıcı sekmesi kullanımı.* En az 4-5 sene yeni cihaz almakla uğraştırmaması.*** Klavye + (gerektiğinde) mouse desteği. (touchpad bile kullanamıyorum) *** YouTube kullanımı.*** Evimde Casper Excalibur G650 var, ancak malumunuz uzere hem cok buyuk hem de cok ağır, ek olarak klavyesi sorunlu, tuşlar bazen basmıyor bazen cift basıyor, değiştirmekle uğraşmadım. Dolayısıyla sunum hazırlarken cok uğraştırıyor, WhatsApp'ı da evdeyken bilgisayardan kullanırım o yuzden cok yoruyor beni bu klavye, hastaneye de goturemiyorum bilgisayar cok yer kapladığı icin.
Netflix/Prime video/Spotify gibi takıntılarım yok sadece YouTube kullanırım, ara sıra normal dizi sitelerinden denk geldiğim 1-2 bolumu izler gecerim. IPad'lerde bu konuda sorun yaşayabileceğimi soyleyen bazı gonderiler mevcuttu (flash desteklemiyor vs), kafamda soru işaretleri bıraktı.
İleride iPhone almayı duşunmuyorum, o yuzden cihaz etkileşimleri/iCloud gibi ekosisteme ihtiyacım yok. Depolamanın yuksek olması da şart değil, diğer bilgisayarımdan PDF ve slaytları aktarabilirim?
YouTube, sunum, PDF kısımları benim icin onemli. PowerPoint veya benzeri slaytlar hazırlayıp duzenleyebilmeliyim ya da Word gibi bir uygulamaya uzun metinler yazabilmeliyim. Kendim PDF kitap indirip uzerine not almak ya da sadece okumak yeterli olabilir. (kalem-mouse ikilisinde secim yapacaksam onceliğim her zaman mouse. Ekstradan kindle gibi cihazları alıp taşımakla uğraşmayayım diye IPad'e yoneldim)
Kesinlikle oyun amaclı ya da rendering/editing gibi ağır amaclar icin kullanmayacağım, zaten evimde laptop mevcut, ancak mekanik klavye olması şart ve slayt duzenleme icin mouse desteği olması gerekiyor.
Ekran takıntım yoktur (AMOLED olsun, LED olsun, retina olsun vs). Dediğim gibi onceliğim uzun pil omru, taşınabilirlik ve işlevsellik.
Surface Pro - Huawei Matebook 15 kullanmışlığım var. Lenovo yoga book gibi birkac Ultrabook ile Huawei matepad 11/Galaxy S7 FE gibi kalemli tabletlere de goz attım. Ancak pil omru ve performansın duşmediği ve uzun yıllar kullanıcıyı pişman etmeyeceği soylendiği sebebiyle Apple'a yoneldim diyebilirim. Daha once Apple tablet/laptop kullanmadım. 2016-17 ve ustu ikinci el Apple da alınabilir deniyor ama daha iyi olacaksa MacBook Air 2022 M1 ya da iPad Air 2022 M1 almayı tercih ederim.
iPad, magic keyboard-kalem ve (Apple mouse?) ile MacBook Air aşağı yukarı aynı fiyata geliyor. Bazı forumlarda harici bir keyboard ile kalem de bağlayabilirsiniz deniyor ancak bir kere alıyorum, iPad alacaksam orijinal Apple urunlerini alıp gecmem daha sorunsuz olmaz mı?
Apple ekosistemi hakkında gercekten cahilim. Videolar-diziler icin AirPods kesinlikle alınır mı? Yoksa Bluetooth kulaklıkla işlerimi halledebilir miyim hicbir bilgim yok.
Epey detaylı yazdım ancak bulunduğum konumda cihaz gorup inceleyebileceğim bir fiziki mağaza yok maalesef, yakın zamanda Kastamonu merkeze de gecemeyeceğim icin Apple'ın sitesinden sipariş vermeyi duşunuyorum, cunku bir an once elime ulaşması gerekiyor.
Son olarak, Apple cihaz olması şart değil. İhtiyaclarımı daha iyi karşılayacak 20-25k butce kapsamında farklı Ultrabook veya tablet tavsiye ederseniz onlardan da tercih edebilirim. Zaman ayırdığınız icin teşekkurler.