Merhabalar. MacBook Pro cihazım uzerinde BootCamp ile Windows 10 kullanmak istedim ve bazı sorunlarla karşılaştım. Karşılaştığım sorunları da araştırma yaparak cozume kavuşturdum. Bu yolda oldukca zorlandım ve aynı sorunları yaşayanların zorlanmaması adına boyle bir rehber hazırlamak istedim. Yardımcı olabileceksem ne mutlu bana
Oncelikle macOS uzerinden Windows 10 ISO Dosyası'nı indiriyorsunuz. En az 16 GB depolama alanı olan bir USB belleği cihazınıza takıp Boot Camp Yardımcısı ile bir Windows yukleme diski oluşturuyoruz. Windows kurulumunu başarılı bir şekilde gercekleştirip Boot Camp Destek Yazılımı'nı kurduktan sonra fark edeceksiniz ki sadece harici GPU (dGPU) gozukuyor. bu sorunun cozumu ise oldukca basit.
macOS'a geciş yapıyoruz ve rEFInd adlı onyukleyici programın son surumunu indiriyoruz. Bir zip dosyası şeklinde iniyor ve bunu bir klasore cıkartmanız gerekiyor. Daha sonra Terminal'i acıyoruz, '' sudo '' yazıp boşluk bırakıp rEFInd klasoru icindeki refind-install adlı dosyayı Terminal'e surukluyoruz. oluşan kod şu şekilde olmalı: sudo (refind-install konumu). Enter tuşuna bastığımızda bizden şifremizi istiyor. Şifreyi girip tekrar Enter tuşuna bastığımızda programı kurmaya başlıyor.
Eğer resimdeki gibi bir uyarı alıyorsanız ;
-Cihazı kapatın.
-Cihazı acarken cmd + R tuşlarına basılı tutun ve Apple logosunu gorene kadar tuşlardan elinizi cekmeyin.
-Cihaz kurtarma modunda acılacak, Terminal'e girin.
-buraya ''csrutil disable'' yazıp Enter tuşuna basın.
Sonuc resimdeki gibi olmalı. Cihazı kapatıp macOS'u tekrar başlatıyoruz ve rEFInd'ı kurmayı tekrar deniyoruz. Bu sefer oyle bir uyarı almayacağız. Resimdeki uyarıyı almıyorsanız burayı atlayabilirsiniz, zira başarıyla kurulacaktır.
Kurulum tamamlandıktan sonra cihazı yeniden başlatıyoruz. Bu sefer karşımıza rEFInd'ın arayuzu cıkıyor:
Sizde sadece macOS ve Windows gozukecek. macOS'a giriş yapıyoruz. Terminal'i acarak aşağıda yazan komutları sırayla yazıyoruz.
sudo mkdir /Volumes/efi
sudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/efi
İkisini de yazıp Enter tuşuna bastıktan sonra Finder uzerinde EFI adında bir klasor beliriyor. orada şu yolu izliyoruz;
EFI/EFI/refind
Burada refind.conf adında bir dosya yer alıyor. Bu dosyayı TextEdit ile acıyouz. ''spoof os version'' adında bir değerimiz olacak ve başında # işareti olacak. Bu işareti siliyoruz ve kaydedip cıkıyoruz. Cihazı tekrar yeniden başlatıp rEFInd uzerinden Windows'a tekrar girdiğimizde bu sefer dahili ekran kartının da (iGPU) gorunduğunu goreceksiniz. Sıradaki yapmamız gereken şey ise dahili ekran kartımızı (iGPU) birincil ekran kartı yapmak. Bunu yapmak icin de GPU Switch adlı bir eklentiye ihtiyacımız var. Buradan indirip klasorun icerisindeki ''integrated.bat'' adlı dosyayı yonetici olarak calıştırıyoruz ve ''success'' yazısını gorduğumuzde cihazımızı Windows uzerinden yeniden başlatıyoruz. Acıldığında goreceksiniz ki Windows bu sefer goruntuyu dahili ekran kartının (iGPU) uzerinden veriyor.
Yapmamız gereken başka bir işlem kalmıyor. Karşılaştığınız başka bir sorun olursa yazabilirsiniz.