Halihazırda 6. Nesil Intel i5 model U serisi işlemci, 16 GB RAM ve NVIDIA 940M ekran kartlı bir laptop kullanmaktayım.

Ezelden beridir Windows kullanırım, MacOS'a olan ilgimden dolayı yine burada rehberini gorup bilgisayarımın bir kısmına macOS kurmuşluğum var ama onboard Wi-Fi kartımı desteklememesi, ekstra adaptor gerektirmesi ve depolama anlamında SSD'de yer bulamayıp HDD'ye kurduğumdan dolayı tam verim alamadım, kaldırdım.
Benim icin olmazsa olmaz diyebileceğim bazı yazılımlar var. Orneğin Windows dışında bir işletim sisteminde calışmayan bazı muhendislik yazılımları, basit video kesme yazılımları ve IDM. Sosyal medyaya icerik urettiğim icin ceşitli Adobe yazılımları (AE, PS, PR, AU gibi) ve muzik produksiyonu icin DAW'lar kullanıyorum (DAW'lar multi-platform, sorun yok). Birden fazla alana hitap eden programlar kullandığım icin bilgisayarın gucu, pil omru gibi ozellikler onem arz ediyor. Ben de bilgisayarımı yenileme duşuncesinde iken "acaba bu sefer Mac mi tercih etsem" fikrine kapıldım ancak: Muhendislik yazılımları icin mutlak bir şekilde Windows gerekli. Apple işlemcili olmayan Mac'lerde Boot Camp ile Windows rahatca kurulup calıştırılabiliyor diye biliyorum. M1- M2 işlemcilerde ise Windows kullanmanın yolu -başlıca- Parallels'ten geciyor. Parallels'te Windows kullanırken makineden ne derece verim alabilirim? (Kullandığım muhendislik yazılımları oncelikli olarak işlemci ve RAM ile iş goruyor ama ekran kartı bazen onem kazanabilir) Intel işlemcili tercih edilmeli denirse şayet (veya Apple Silicon da olabilir) 16 GB RAM'li bir MacBook Pro'ya da Air beni ne kadar goturur? Sonradan yukseltilemeyeceğini duşunursek 32 GB RAM seceneği zorlanmalı mı? Depolama olarak 512 GB SSD duşunuyorum ama donanımda yukseltme yapılamadığı duşunulduğunde uzun vadede 1 TB'lık model mi tercih edilmeli? Yeni sıfır makine almak mı yoksa donanımı yukseltilebilir bir makine alıp donanım yukseltmek mi daha avantajlıdır? (Bunu yine Technopat'ta izlediğim 2012 Mac yukseltme videosundan sonra sorma ihtiyacı hissettim.) Ya da orneğin "2019 model, 16 GB RAM, 512 GB SSD'li MBP iş gorur" denilebilir mi? Ya da tum bunların otesinde, kullandığım yazılımlar ve işlerden yola cıkarak Mac'in bu kadar detayına girmeyip sağlam bir PC alıp Windows+Hackintosh mu tercih edilmeli? Buna ornek bir PC linki: https://www.vatanbilgisayar.com/lenovo-ip-gaming-3-11-nesil-core-i7-11370h-16gb-1tb-256ssd-15-6inc-rtx3050ti-w11-135513.html Kısaca ve ozetle, oyle bir secim yapmak istiyorum ki, işin sonunda aklım, tercih etmediğim tarafta kalmasın.