Merhabalar,

Sorunu ve sırayla ne yaptığımı acıklayacağım. Aşırı ağır teknik bilgileri anlayamayabilirim ama %80 anlayabileceğimi duşunuyorum.

iMac 21.5 inch A1418 model iMac bilgisayar (Late 2012 cihazı sanırım) 2014'de sıfır alındığından beri uzerinde bulunan aynı kucuk HDD ile calışıyor. Bootcamp ile win+mac olarak calışan pc'nin harddiski vefat etti.

Ekran kısmından acıp, narin bir şekilde temizleyip HDD yerine James Donkey JD480 SSD taktım. Eşekten uzak durmak lazım cok iyi biliyorum, bu ssd kendi masaustu pc'mde sorun cıkartıp sıfırıyla değiştirildi. Sıfır şu anda. Son bişmanlık neye yarar.

1. İşlem: iMac SSD'yi gormediğinde Disk İzlencesi kısmından internette anlatılan gunluklu seceneğiyle silip formatladım. Kurulum yaparken once WIFI sonra Kablo ile internete bağlı bir şekilde denedim (ayrı ayrı). Her loading barı dolduğunda 10-15dk ekledi uzerine. Yaklaşık 8 saat bu şekilde calıştı ama ilerleme olmadı. Bir kac gun arka arkaya bu işlemi internetten araştıra araştıra denedim ancak ilerleme olmadı.

2. İşlem: Mountain Lion kurulu olduğu icin win-pc uzerinden mountain lion USB si hazırladım. Yani .dmg dosyaya ulaşıp 16gb usb'yi TransMac ile mac'e gore formatlayıp icerisine yazdım. Loading barı yine aynı sıkıntıda sure ekledi surekli. Zaten USB'den başlatmadı bence cihazı. İcerisinde bulunan yazılımdan denedi yine. Olamadı bir turlu, USB'yi goremedi de.

3. İşlem: Sonraki gunlerde tekrardan iMac'i calıştırdığımda yukleme pencereleri vs arayuz Catalina arayuzune donuşmuştu. Bu sefer sıfır guncel bir macbook bulup USB'yi Mac Os Catalina olacak şekilde o cihazdan hazırladım. Bu sefer USB'yi gordu. Başlatıcı olarak USB'yi sectim. Bu sefer de Apple logosu altında loading barı dolarken sonunda "yasak" sembolu cıkıyor. Araştırdığım uzere bu sembol işletim sisteminin cihaza uygun olmadığı yonunde vs. bir bilgiye ulaştım.

iMac şu anda stok kendi hafızasından arayuzu actığında tasarımı Catalina olarak geliyor. İnternetten cok araştırıp bir cok şeyi arka arkaya denediğim icin kafam da corba oldu.

Bu işlemler sırasında herhangi bir şeyi kesinlikle yanlış yapmış olma ihtimalim cok yuksek. Dun karar verdiğim uzere bir kac gune camdan aşağı atacağım cihazı gibi duruyor. Yardımcı olabilirseniz muteşekkir olurum.