Selamlar.
Oncelikle mac konusunda hic bilgim yoktu. Son bir hafta icerisinde, ozelliklede technopat sayesinde araştıra araştıra baya bir yol aldım Technopat'a cok teşekkurler.
Makine arkadaşıma ait. Makine uzerinde Mac OS X Snow Leopard (10.6.8) sistem yukluydu ve apple logosundan sonra beyaz ekranda takılıp kalıyordu. Bir turlu acamamışlar makineyi.
Makine ozellikleri;
iMAc (24-inch, Mid 2007)
iMac 7,1
Intel Core 2 Duo
2,8 GHz
4GB Memory 667MHz DDR2 SDRAM
Bus Speed: 800MHz
ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MB
Beyaz ekran sorunlarını gidermek icin bir kac yontem denedim. PRAM, Clear NVRAM, Reset SMC vs. gibi. Fakat cozum olmadı. Sorun ekran kartında malesef. Arkadaşım garantiye vermiş, ekran kartının yandığını soylemişler. Bilgisayarı guvenilir modda başlattım ve goruntu geldiği icin muhtemelen yazılımsal bir sorun olabilir dedim Ve mac seruvenim boylece başladı. Guvenli modda yedeklerimi aldıktan sonra sorunun yazılımsal olduğunu varsayarak once Yosemite 10.10.5 surumunu apple storedan indirdim ve temiz kurulum yaptım. Install işlemi bittikten sonra kurulumu tamamlamak icin yine guvenli moddan başlattım ve kurulumu tamamladım. Hala yazılımsal bir sıkıntı olduğunu duşunerek bu seferde app storeden bulamadığım fakat internetten bir siteden bulduğum El Capitan 10.11.4 InstallESD.dmg dosyasıyla USB boot diski oluşturdum ve kurulumu gercekleştirdim.
Ekran kartı sorunundan gecici olarak kurtulmak ve bilgisayarın sorunsuz olarak acılması icin;
"/System/Library/Extensions/ATIRadeonX2000.kext"
dosyasını
"/System/Library/Extensions/Disable Kexts/" klasoru altına yedek alıp orjinal kexti sildim.
Diğer ATI* , AMD* dosyalarına dokunmadım.
Şu an bilgisayar sorunsuz ve hızlı bir şekilde calışıyor. Hatta El Capitanla birlikte daha hızlı calışır oldu.
Şimdi benim merak ettiğim şey "System Report..." bilgilerine baktığım zaman Ekran kartı tum ozellikleriyle gorunuyor. Ekran kartı yanmış olsa bunlar gozukmeye devam edermi ? GPU yanmışsa şu an makinede calışan GPU neyin GPU'su ? İnternette araştırdığıma gore bir cok kişinin ekran kartları bu şekilde bozulmuş ve sistemi oylece kullanmaya devam ediyorlar.
Acaba GPU ile ilgili bilmediğim ve uygulamadığım başka bir şey kalmış mıdır ?
Bilgisayarda sadece Photoshop, İllustrator ve Indesign calışacak. Makine 2007'nin makinesi olduğu icin ekran kartını değiştirmeye gerek var mı ? Performansı ne olcude etkiler ?
Birde ayrıca şunu sormak istiyorum. App Storeden El Capitanı kaldırmışlar o yuzden bir turlu bulup indiremedim. İnternetten bulduğum dmg dosyalarının guvenilir olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
Paylaşım yaptığınız mac os x kurulum dosyaları RAW formatında ve normal bilgisayarlar icin duzenlenmiş olduğu icin mac sisteme uygun olur mu olmaz mı bilemedim. Aslında bulabilseydim bu siteden indirmek istiyordum. Varsa eğer link gonderebilir misiniz?
Guvenilir mi değil mi bilemiyorum malesef ama "Install OS X El Capitan.app" dosyasını bu linkten indirdim:
Mac OS X El Capitan 10.11.4
El Capitan 10.11.6 "InstallESD.dmg"
OS X El Capitan 10.11.6 (15G31) Installer