Nasil Bir Iş Istiyorsunuz?
Kariyer0 Mesaj
●63 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Nasil Bir Iş Istiyorsunuz?
-
22-09-2019, 00:32:27
İşinizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Yoksa bu sizin ilk iş deneyiminiz mi olacak? Peki, yeni işinizle ilgili ne gibi planlarınız var? Sağlıklı bir karar verebilmek icin once kendinize ne istediğinizi sormanız gerek.
İş hayatınızda mutlu olmak istiyorsanız, oncelikle kendinizle durust bir goruşme yapmalısınız. Daha onceki birikimlerinizi ve becerilerinizi iyice sorguladıktan sonra, can alıcı soruyu kendinize sorabilirsiniz: Ben nasıl bir iş istiyorum?
Coğu insan bu soruyu kendine sormaktan kacınıyor. Adaylar tam olarak ne istediklerini bilmedikleri zaman işe alımlar başarısızlıkla sonuclanabiliyor, başarılı olsa bile işe başladıktan sonra birtakım mutsuzluklar yaşanabiliyor. Bu durum aday icin olduğu kadar işveren icin de zorluklar oluşturabiliyor.
İlk iş deneyimi
Soz konusu olan sizin ilk iş deneyiminizse, oncelikle hangi alanda calışmak istediğinize karar vermelisiniz. Kişisel ozellikleriniz ve değerlerinizin, yetenekleriniz ve beklentilerinizin farkında olmalısınız. Butun bunları bilmek, sizin doğru pozisyona başvurup başvurmadığınızı ortaya cıkaracaktır. Kariyerinizi planlarken kendi istediğinizi bilmek kadar sizden ne beklenileni de bilmeniz cok onemli.
İş değiştirirken
Ozellikle iş değiştirme yonunde duşunceleri olanların isteklerini cok daha iyi tartmaları gerekiyor. Aksi takdirde elindekileri kaybedebilecekleri gibi yeni işlerinde de aradıklarını bulamayabilirler. Ya da aradıklarının aslında cok farklı şeyler olduğunu anlayabilirler.
Bu soruları yanıtlayın
İş ararken doğru karar verebilmek icin kendinize bazı sorular sormanız ve bunları durustce yanıtlamanız gerekiyor. Oncelikle ne yapmak istediğinizi ortaya cıkaracak bu sorularla başlayın:
Aynı alanda mı calışmak istiyorsunuz?
Daha kurumsal bir şirkette mi calışmak istiyorsunuz?
Gelirinizi artırmak mı istiyorsunuz?
Terfi mi etmek istiyorsunuz?
Geliştirmek istediğiniz ve başka bir işte kullanmak istediğiniz yetkinlikleriniz mi var?
İşinizin daha fazla gelecek guvencesi sağlamasını mı istiyorsunuz?
Unvan sizin icin ne derece onemli?
Daha sonra aşağıdaki sorularla nedenlerinizi değerlendirin. “Neden işimi değiştirmek istiyorum?” sorusuna verdiğiniz yanıtlar buyuk onem taşıyor.
Şimdiki işimden alabileceğim butun tecrubeyi elde ettim.
Calıştığım şirketin kulturu benim iş anlayışımla uyuşmuyor.
İş tecrubemi genişletmek istiyorum.
Calıştığım işte mutsuzum.
Terfi umudum yok.
Artık freelance olarak calışmak istiyorum.
Kendi işime sahip olmak istiyorum.
Şıkları, kendi yaşamınıza ve şartlarınıza gore daha da coğaltabilirsiniz. Onemli olan, gercekci davranmanız.
Kararınızı değerlendirirken bazı listeler işinizi kolaylaştırabilir. İşte size birkac liste onerisi:
Şirketinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?
Neden şirketinizde kalmak istiyorsunuz? Bu listede şirketinizde kalma sebeplerinizi belirtirken iş yerinizdeki olumlu tarafları, şirketinizin kendinizi ve işinizi geliştirmede ne gibi yardımları olduğunu da yazın.
Yeni işinizden beklentileriniz neler? Bu listeye “daha iyi fırsatlar” ya da “ailenizle daha fazla zaman gecirmenizi sağlayacak esneklikler” gibi maddeler ekleyebilirsiniz.
Yazdıklarınızı tekrar gozden gecirip onem derecesine gore puanlamalarını yapın. “Onemli değil” diyorsanız 1, “Onemli” diyorsanız 2, “Cok Onemli” diyorsanız 3 puan verebilirsiniz. Kalma ve ayrılma sebepleriniz icin belirlediğiniz puanları toplayın. Ayrılma isteme sebepleriniz daha ağır basıyorsa buna gore karar verebilirsiniz.
Kendinizi dinleyin
Yaptığınız puanlamalar ve listeler sizi sadece belli bir noktaya kadar yonlendirebilir. Bazen puanlar yuksek olsa da icinizden bir ses ayrılmanızın kotu olacağını da soyluyor olabilir. Bunun cok normal bir durum olduğunu aklınızdan cıkarmayın.
İnsanlar farklı yollarla karar verirler. Bazıları hemen karar vermeyi sever, cunku onlar icin en kotusu kararsız kalmaktır. Ama bu, onların bazı koşulları gozden kacırmasına neden olabilir. Bazıları da karar vermekten kacınır cunku kesin kararların diğer kapıları kapattığını duşunurler. Bu durumda yapılacak en iyi şey, kararınızı verdikten sonra birkac gun uzerinde duşunmek. Eğer kararınızla ilgili iyi hissediyorsanız, uygulamaya gecmelisiniz. Ama kotu hissediyorsanız koşulları tekrar gozden gecirmelisiniz.
Kararınızı paylaşın
Kariyer planlarınızı değerlendirip bir karara vardıktan sonra bunu başkalarıyla da paylaşabilirsiniz. Sektorden arkadaşlarınızla, eski iş yerinizden calışanlarla ya da daha once birlikte calışmış olduğunuz yoneticilerinizle duşuncelerinizi paylaşabilir, onların goruşlerini alabilirsiniz.
Doğru işe karar vermenin yolu, kendinizle yapacağınız durust bir goruşmeden geciyor. Unutmayın; ne istediğinizi bilmiyorsanız onu bulduğunuzda da fark edemeyebilirsiniz.