insan kaynaklarının hedefleri stratejik insan kaynakları yonetimi yonetim stratejileri ik stratejileri kaynakları
TEMEL İNSAN KAYNAKLARI YONETİM STRATEJİLERİ

İnsan kaynakları yonetim stratejileri; bireysel ve orgutsel amacları butunleştirip işletmenin işgucunden en etkin bir bicimde yararlanılarak orgut verimliliğinin arttırılmasını hedeflemektedirler. Dolayısıyla işe alma ve yerleştirme, işe alıştırma ve yetiştirme, iş değerleme, işgoren değerleme, ucretleme, guduleme ve moral gibi temel insan kaynakları yonetim işlevlerinin her birisi icin stratejiler formule edilip uygulamaya alınmalıdır. Bununla birlikte daha genel anlamda insan kaynakları yonetim stratejilerini şu şekilde gruplamak mumkundur:
İşgucu planlama stratejileri; işgucune ilişkin bunlara ornek olarak kısa-uzun donem planlama stratejileri, merkezi-merkezkac planlama stratejileri, butunleşik-kısmi planlama stratejileri verilebilir.

a. İşgoren temin stratejileri; orgutun gereksinim duyduğu nitelik ve nicelikteki personel, bu işe ayrılan finansal kaynak, işletmenin faaliyet konusu, işgucu piyasası koşulları, yasal zorunluluklar gibi etkenler bu stratejilerin formulasyon ve uygulama aşamasını bicimlendirirler. Ornek olarak bicimsel ve bicimsel olmayan işgucu tedarik stratejileri, personel temininde ice donuk ya da dışa donuk kaynaklara başvurma stratejileri verilebilir.

b. Yetiştirme-geliştirme stratejileri; Bu stratejilerin saptanmasında işgorenlerin bilgi, beceri, yetenek duzeyi, orgutun sektore ozgu teknolojik olanaklarından yararlanma olcusu, tepe yonetiminin kariyer planlama ve yonetim surecine bakış acısı, eğitim maliyetleri gibi etkenler rol oynamakta olup; bireysel ya da grup eğitim stratejileri, işbaşı ya da işdışı eğitim stratejileri bu gruba ornek verilebilir.

c. Başarım değerleme stratejileri; İşgoren değerleme sisteminin orgutlenmesi ve değerleme kriterlerinin ve yontemlerinin secimleri vb. etkenlerin rol oynadığı bu grupta, bicimsel ve bicimsel olmayan performans değerleme stratejileri, odullendirme-geliştirmeye donuk performans değerleme gibi stratejiler yer almaktadır.

d. Ucretleme stratejileri: Bu grup stratejilerin belirlenmesinde ozellikle orgut olceğinin değişimi onemli rol oynayacaktır. Sozgelimi buyumekte olan bir işletme ozendirici ucret stratejisi uygulamasıyla, calışanların performansını yukseltmeye calışacaktır. Bu gruba ornek olarak; duşuk ya da yuksek başlangıc ucreti stratejisi, standart ya da esnek ucretleme stratejileri, bireysel ya da grup ozendirici ucret stratejileri, kıdeme ya da performansa donuk ucret artış stratejileri, ucret konusunda-piyasada-takipci veya lider olma stratejileri, işletme ici ucret eşitliği ya da piyasa ucret eşitliği stratejileri verilebilir.

e. İş ilişkileri stratejileri; Bicimsel ya da bicimsel olmayan disiplin stratejileri, sendikalarla muhalefet ya da işbirliği stratejileri, duşuk-yuksek iş guvencesi stratejileri vb. bu konuda geliştirilebilecek stratejilerin bazılarıdır. Sozgelimi işgucu maliyetleri yuksek olan bir orgut yonetimi sendikaya karşı mucadeleye donuk bir strateji izlerken maliyetleri duşuk olması durumunda işbirliğine yonelik bir stratejiyi benimseyecektir.