İş arayanların coğunluğunun yaptığı gibi zamanınızın buyuk bolumunu iş ilanlarını okumaya ve CV’nizi yenilemeye harcıyor, ama yine de istediğiniz sonucu elde edemiyorsanız, farklı yontemler denemeye ne dersiniz? Herkes Mersin’e giderken, siz cesaretinizi toparlayıp bir de tersini deneseniz ne kaybedersiniz? Yani biraz gerilla taktiği uygulayarak, sıradan uygulamaların dışına cıkıp şansınızı artırabilirsiniz.

İş goruşmesine gittiğiniz kişi buyuk olasılıkla sizden once onlarca adayla goruşmuş, sizden sonra da bir o kadarıyla goruşecektir. Dolayısıyla kendinizi fark ettirmenin yolunu bulmak avantaj sağlayacaktır. Eğer aradıkları kişi zaten sizseniz ve bunu goruşmede hissettirdilerse ne mutlu, hayırlı olsun. Ya işi cok istiyor, ama yine de size verilmeyeceğinden endişeleniyorsanız, denenmiş ve başarıya ulaşmış bazı gerilla taktiklerinden ornekler işinize yarayabilir. Bu taktiklerle gozlerine kestirdikleri işlere kabul edilenler careerbuilder.com’a başarı oykulerini anlatmış. Eğer sizin de ilginc işe alınma oykunuz varsa, yazın yayınlayalım.

Mutlaka calışmak istediği şirkette once gecici bir işe girdi

İşte calışmayı cok istediği bir şirkete kapağı atmayı başaran bir başka işsizin oykusu:

‘Gecenin bir saatinde calışmayı cok istediğim buyuk bir şirketin internet sitesine girdim. Yeni girmiş bir eleman ilanı vardı, hemen CV’mi bıraktım. Başvurduğum pozisyona cok uygun olmadığımı biliyordum, ama şansımı denemek istedim. Ertesi sabah aradılar. Arayan kişi cok yardımcı oldu ve bana uygun olabilecek ama gecici bir gorev teklif etti.

Yonetici asistanı olarak işe başladıktan sonra, beni arayan ve daha sonra goruşmeye gittiğim kişiye bir teşekkur mesajı yazdım, calıştığım katı ve telefonumu bildirdim. Tesadufen aynı katta calışıyormuşuz. Daha sonra kalıcı ve kadrolu bir goreve gecmeme yardımcı oldu.’

TAKTİK 1

Hedeflediğiniz bir şirket varsa, CV’nizi bırakın veya orada calışan tanıdığınız varsa, onların yardımıyla eleman ihtiyaclarından onceden haberdar olmaya calışın.

Goruşmeye gittiğiniz kişilere mutlaka teşekkur mesajı gonderin, ileride sizi hatırlayacaktır.

Calışmayı cok istediğiniz bir şirketse eğer, alacağınız gecici gorev tekliflerini iyi duşunun, hemen reddetmeyin.

Goruşmeyle yetinmedi, mulakattan cıkar cıkmaz bir de mektup yazdı

Genc bir erkek, cok sayıda kişinin katıldığı ve bir otelde duzenlenen iş goruşmesini anlatıyor: ‘Bir sigorta şirketinin iş goruşmesiydi. Benim goruşmem bana gore iyi gecmişti. Ama dışarıda onlarca kişi randevu saatlerini bekliyordu. ‘Bu işi istiyorum. Ne gerekiyorsa yaparım’ diye duşundum ve o anda karar verdim. Otelin resepsiyon gorevlisine gidip bilgisayarını kullanmak icin izin istedim. Bir mesaj yazdım, bu iş icin neden en ideal aday olduğumu duşunduğumu anlattım ve benimle goruştukleri icin teşekkur ettim. Bir otel gorevlisine biraz bahşiş vererek, mektubu benimle goruşen kişiye ulaştırmasını istedim. Sonuc: İşe alındım. Ertesi gun arayan, benimle goruşen kişiydi ve beni gonderdiğim mektuptan dolayı hatırlıyordu!

TAKTİK 2

İş goruşmelerinden hemen sonra teşekkur mesajı gondermek, bu ornekte olduğu gibi hedefe doğrudan ulaşmanıza yardımcı olabiliyor. Onemli olan onlarca kişiyle yaptıkları goruşmelerden akılda kalacak ve hatırlanmanıza yarayacak bir harekette bulunmuş olmak. Bu kez işe yaramadıysa bile mektup CV ’nizle birlikte dosyalara girer ve bir sonraki değerlendirmede belirleyici olur.

Eski patronlarını referans icin aradı, iş buldu

6 aydır iş arayan bir muhendis, sonunda bir insan kaynakları danışmanından yardım almaya karar vermiş. Karşısına gectiği danışman yeni bir CV hazırlamadan once, eski patronlarını arayarak kendilerini referans gosterip gosteremeyeceğini sormasını onermiş. CV’de eski patronları referans alınabilecek kaynak olarak gormek, patron adayları icin onemli.

Danışmanın onerisini dikkate alan muhendis, dort gun sonra danışmanını şaşkına ceviren bir e-posta yollamış: ‘Eski patronlarımı arama oneriniz icin teşekkur ederim. Onlardan biri bana super bir iş teklifinde bulundu! ’

Muhendisin eski patronu aynı ozelliklere sahip birisini arıyormuş ve eski elemanının calışmalarından memnun olduğu icin sonuc her ikisi icin isabet olmuş.

TAKTİK 3

İş aradığınızı tanıdığınız herkese soyleyin, eski patronlarınız dahil. Eğer iyi hatırladıkları biriyseniz, belki kendileri iş teklif edebilir veya cevresinde mutlaka eleman arayan yonetici dostları vardır.

alıntı