Cok Başarılı olmalıyım, Rahat Yaşamalıyım, Herkes Bana İyi Davranmalı. Bu 3 farklı istekle hayatımızın gectiğini duşunun. Bazı kişiler, yağmurda hic ıslanmayacaklarını, kırmızı ışığın ağına hic duşmeyeceğini, hep yeşil ışığı yakalayacağını, sırada beklemeyeceğini, alışveriş merkezlerinde aranmayacaklarını, acı cekmeyeceklerini duşunur ve inanırlar.
Zihinsel fonksiyonlara ait uc isteğin altını cizen Psk. Dr. Ellis “Başarılı olmalıyım”ı “Egosal Emir” olarak adlandırmaktadır. Basitce anlamı şudur: İnsanlar bazen kendilerine gereğinden fazla buyuk beklentiler yukler. Daima ideallerine gore yaşar. Neyi yapmaya yeteneği varsa onu başarmak ister. Elde edemezse en kotu olanı duşunur. Rezil olurum, kendimden nefret ederim… gibi etiketler yapıştırır kimliğine.
"Herkes bana iyi davranmalı" duşuncesi kendini şoyle gosterir: İnsanlar başkaları kendilerine saygılı, adil, duşunceli davranmak zorundaymış gibi makul olmayan bir beklentiye tutunurlar. Bu ortaya cıkmadan başarısız olduğunda veya diğerleri daha az nazik, saygılı davrandıklarında kişinin ofkesi aşırı hale gelir ve ana duşunce şudur : Bunu yapanlar hicbir şeyi, en kotu dışında hak etmezler. Ofke, nefret, duşmanlık, kızgınlık ve şiddetin arkasında yer alırlar.
Zorluklarla uğraşmamalıyım: İnsanlar başkalarının ve şartların yada butun dunyanın onları hayal kırıklığına uğratmaması veya rahatsız etmemesi gibi cılgın bir inanca sahiptirler. Onlar isteklerinin cabuk, kolay bir şekilde sağlanacağını umut ederler. Bu tip kişiler huzne karşı toleranslarının az olmasından dolayı acı cekerler.
Bunların ne kadar gercekci olmayan ve kendi yenilgilerini hazırlayan istekler olduğunu kolaylıkla gorebilirsiniz. Onlardan kurtulmak zordur ve cok caba gerektirir. Fakat sonuclar cabalarınızı haklı cıkaracaktır.
Yukarıda anlattıklarıma cok gulunc, cok yanlış duşunuyorsun, gibi konuşmalar yapmak isteği uyanabilir sizde. Bu tip insanlar bazen yaşamımızda vardır ve cekilmez olurlar. Benim goruşum sadece bir duşunce değil, gercektir. Bu tip insanlar icin haklı olmak isteği vardır ve haklı olmak onemlidir. Gercek, test ya da kontrol edilebilir. İnanc, goruş, tercih, istek test edilemez. Bizimle aynı goruşte olmayanlara saldırmaktan veya onlarla catışmaktan kacınmak cok onemlidir.
Tartıştığımız şeyler acık ve kesin olmadığı zaman cumleye “Bana oyle geliyor ki... Bence, benim goruşum….” gibi cumlelerle başlayın.
“ Haksızsın, ben haklıyım, sende zevk yok, neyin iyi, neyin kotu olmadığını bilmiyorsun” diye konuşan insanlara karşı gardınızı almak yerine, kendinizi ifade edin. Bu uc ozelliğe sahip olan kişilerle gunluk yaşamımızda mucadele edip 1 – 0 one gecmek bile isteyebilirsiniz. Bu zor bir yoldur, kolay olanı kendimizi ifade etmektir.
alıntı
Zorluklar Gayretsiz Aşılmaz
Kariyer0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Zorluklar Gayretsiz Aşılmaz