iletişimcilik
Kamuda İletişimci İstahdamı
İLETİŞİM CAĞINDA İLETİŞİMSİZ VE İLETİŞİMCİSİZ KAMU KURUMLARI
Bilgi uretme, aktarma ve anlamlandırma sureci olarak tanımlayabileceğimiz iletişim adeta cağımıza damgasını vurmuş bir kavramdır. Şoyle ki ulkelerin birbirleri ile olan ilişkilerinde dahi iyi bir iletişim stratejisi ile hareket eden ulkeler bircok avantaj sağlamaktadır.Cağımızda en onemli iletişim teknikleri propaganda, kamuoyu oluşturma teknikleri, halkla ilişkiler teknikleri basın yayın, imaj faaliyetleri ve piyasa araştırmalarıdır.Turkiye’de bu alanlarda eğitim veren otuzdan fazla iletişim fakultesi bulunmaktadır.Peki Turkiye’deki kamu kurumları ozellikle basın yayın, tanıtım ve halkla ilişkiler mudurluklerinin/muşavirliklerinin iletişim yonunden ilerleme durumları nedir? Bu kurumlarda calışan personelde hangi nitelikler aranmaktadır.
Akla ilk gelen cevap elbette ki iletişim fakultelerinin ilgili alanında eğitim gormuş; halkla ilişkiler, tanıtım, genel iletişim, kamuoyu oluşturma teknikleri alanında nitelikli eğitim almış iletişimcilerin bu kurumlarda istihdam ediliyor olmalarıdır.Peki durum gercekten boyle midir?
Orneğin TBMM Basın ve Halkla ilişkiler Mudurluğunde toplam calışan sayısı “49” iken, iletişim fakultesi mezunu ise “3”kişidir.Yani ilgili kurumda alanında eğitim gormuş calışan yuzdesi yalnızca %6’dır.
Bununla beraber Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla ilişkiler Muşavirliğinde ise calışan dokuz personelin yalnızca biri basın-yayın y.o. mezunudur.
Ulaştırma Bakanlığının ilgili bolumunde toplam dokuz calışana karşı uc kişi, Sağlık Bakanlığında ise toplam on uc calışana karşın dort iletişim fakultesi mezunu bulunmaktadır.
Başbakanlık Denizcilik Muşteşarlığı ve Telekominikasyon Kurumu’nun ne ilgili birimlerinde ne de kurumun tamamında iletişim fakultesi mezunu bulunmamaktadır.
Gorulduğu gibi Turkiye’deki iletişim fakultelerinin tamamında halkla ilişkiler ve tanıtım bolumleri olmasına ve her yıl 2000’e yakın iletişimci bu fakultelerden nitelikli bir eğitim alarak mezun olmasına rağmen kamunun halkla ilişkiler daireleri orneğine az rastlanır bir uygulamaya imza atmaktadır. Bu uygulama tıp mezunlarının doktor; hukuk mezunlarının avukatlık, savcılık yapamamasına eş değer bir uygulamadır ve yanlıştır.
Bir diğer onemli husus ise Turkiye’nin en onemli problemlerinden biri olan işsizlik ve istihdam sorunundadır. Şoyle ki ulkemizde bulunan iletişim fakultelerinden yılda 6000’den fazla iletişimci mezun olmaktadır.Bu sayının buyukluğune bakıldığında ulkemizde yalnızca ozel sektorun bu sayıyı kaldırmasının mumkun olmadığı anlaşılmaktadır. Kamuya bakıldığında ise soz gelimi bu yıl KPSS sınavı ile kamuya alınan iletişim fakultesi mezunu sayısı yalnızca “3”dur.Bu nedenle her gecen yıl bu alanda eğitimli binlerce genc işsizler ordusuna katılmaktadır.
Bugun icin ulke gundeminde ilk sırada gelen konulardan biri olan AB ile ilişkilerde ulke icinde halkımıza AB’nin nasıl bir kurum olduğu, uyelik goruşmeleri ve sonunda ulkemizde ne tur değişiklikler ve gelişmeler olabileceği anlatılmadığı ve konu ile ilgili gerekli tanıtım yapılamaması ve bunun sonucunda cıkan en kucuk sorunda halkın AB ile ilgili guven bunalımına girmesi; Sozde ermeni soykırımında ulkemize karşı kurulan lobilerle yapılan propaganda faaliyetlerine uygun iletişim teknikleri ile gerektiği gibi yani anında cevap veremememiz; Kıbrıs konusunda şu ana kadar onerilen en kapsamlı cozum planına evet dememize rağmen ulkemizin bu konuda uzlaşmaz olarak lanse edilmesine yeterli cevabı uygun iletişim teknikleri ile verememiz iletişim alanında ne kadar başarısız olduğumuzun en acık kanıtıdır.Sizce Turkiye hangi doneminde hem ulke icinde hem de ulke dışında bu kadar cok iletişim kurmaya ve bu iletişimi gercekleştirecek nitelikli iletişimcilere ihtiyac duymuştur?
Sonuc olarak ulkemizdeki kamu kurumları cağımızın vazgecilmezi olarak tanımlayabileceğimiz iletişim alanında sınıfta kalmışlardır.Ulkemizin bu alanda yetişmiş genc beyinleri ise ilgili kamu kurumlarının uyguladığı istihdam politikalarını hayret ve şaşkınlıkla izlemektedir.Ulkemizde halen daha iletişim geleceğin mesleği olarak tabir edilmektedir.
Yalnız bilinmelidir ki gelecek gelmiş ve gecmektedir!...
ibrahim Arslan
Kamuda İletişimcilik
Kariyer0 Mesaj
●61 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Kamuda İletişimcilik