Dusunmek dedigimiz sey aslında bir dizi soru sorup cevaplamak... Bizim aslında her an yaptıgımız sey sorular sorup, o soruların cevabı beklemek yada aramak. O halde, yasamımızın kalitesini arttırmak istiyorsak kendi kendimize sormayı adet edindigimiz soruları degistirmek zorundayız.
Yapılan arastırmalarda basarılı gozuken insanla basarısız insanlar arasındaki fark; Basarılı insanların daha iyi sorular sormaları, dolayısıyla daha iyi cevaplar almaları. Aynı zamanda insanların yasam kalitelerindeki fark, surekli sordukları sorular arasındaki farktan gelir.
Ozurlu insanların guclu sorular sorarak belli alanlarda uzmanlasarak, saglıklı insanlardan cok daha basarılı sonuclar elde ettiklerini gormussunuzdur. Neden ben tanrım? Ne yararı var? Denemeye ne gerek var? soruları sormak yerine, bu durumu nasıl kullanabilirim? Beni sırlıyormus gibi gozuken ozrume ragmen, baskaların hayatlarına nasıl katkıda bulunabilirim? soruları sordukları icin sırları asarak basarıyı yakalayabilmislerdir. Sordugumuz sorular aynı zamanda bizim sırlarımızı da belirler. Hayatımızdaki butun sırlarımızı kendi kendimize sordugumuz sorular belirler, iliskilerimizden gelirimize, yeteneklerimize kadar.
Sorular, bilincaltımızın dileklerimizi yerine getirmesine izin veren sihirli birer aractır. O yuzden soru sorarken dikkatli olmalıyız. Bilincaltımız sordugumuz soruları birer emir olarak algılar. Ve cevabı bulmak icin otomatik bir program baslatır. Bilincaltı olumsuz –me, -ma eklerini algılamaz. Bunu yapmamalıyım? Dediginizde bilincaltı bunu yapmak istediginiz bir seymis gibi algılar ve bunu yapmanız icin elinden geleni yapar. Bu yuzden yapmak istemedigimiz seylere degil, yapmak istedigimiz seylere odaklanmalıyız. Yalnız sordugumuz sorular degil, sormadıgımız sorularda hayatımızı etkiler. Sordugumuz sorular bizim odak noktamızı belirler.
Karsıza cıkan her turlu sorun icin kullanabileceginiz, sizi probleme degil cozume odaklayacak olan soruları asagıda bulabilirsiniz. Bu sorular sizi soruna degil, cozume odaklayacaktır. Tabiiki kullanırsanız.
Problem cozen sorular:
1- Bu Problemin harika yanı nedir?
2- Neler henuz mukemmel degil?
3- Bunu istedigim hale getirmek icin neleri yapmaya istekliyim?
4- Bunu istedigim hale getirmek icin neleri yapmamaya istekliyim?
5- Bunu istedigim hale getirmek icin gerekenleri yaparken bu sureci nasıl zevkli kılabilirim?
O zaman butun bunlardan cıkan sonuc, surekli olarak sizi guclendiren soruları sormakla ilgili alıskanlık kazanmanız gerekir.
Ozellikle kriz anlarında guclendirici soruları sormak gerekir.
Her sabah uyandıgımızda kendi kendimize otomatik olarak sorular sorarız. İse gitmek zorunda mıyım? İsyerinde ne tur zorluklar beni bekliyor? Acaba trafik ne kadar kotu? soruları sormak yerine, sabahları asagıdaki soruları sorarak nasıl bir gun gecireceginizi belirleyebilirsiniz. Unutmayın sorularızın kalitesi gununuzun kalitesini belirleyecektir. Bu yazıyı okuyup gecenlerden olacagızı sanmıyorum. Kendi kendine kazık atacak tiplerden degilseniz, bu soruları not alın ve sabahları kendi kendinize sorarak yasamızda bir fark yaratın. Bunu bugun yapın. Ertelemeyin.
Guclendiren sabah soruları
1- su anda hayatımda beni mutlu eden sey ne?
2- su anda hayatımda bana heyecan veren sey ne?
3- su anda hayatımda neyden gurur duyuyorum?
4- su anda hayatımda neye minnet duyuyorum?
5- su anda hayatımda en cok neyden zevk alıyorum?
6- su anda hayatımda adanmıs oldugum sey ne?
7- Kimleri seviyorum? Kimler beni seviyor?
Bu soruların her birine birkac cevap bulmaya calısın. Eger bir cevap gelmezse, ne olabilirdi kelimesini ekleyin. Ornegin, su anda hayatımda mutlu eden bir sey olsaydı, ne olabilirdi?
Yasamızda gercek anlamda bir degisiklik yaratmak istiyorsanız, bireysel gelisiminiz icin bu soruları sormayı alıskanlık haline getirin.bir sure sonra bu soruların alıskanlıkla otomatik olarak cıktıgı goreceksiniz.
Unutmayın ki problemler, biz onları problem olarak gordugumuz icin vardır. Bir problemle karsılastıgımızda dogru soruları sorarak, probleme degil cozume odaklanabiliriz. Basarılı gozuken bir insanla, basarısız bir insanlar arasındaki bir diger fark da; basarısız insanlar probleme takılır kalırlar. Problem onların odak noktası olur. Basarılı insanlarsa, problemle karsılastıgında dogru soruları sorarak hemen cozume odaklanırlar. Bu durumu nasıl tersine cevirebilirim? Bu durumdan nasıl yararlanabilirim? Bu durumdan ne ogrenebilirim? Soruları bizi direk cozume odaklayacaktır. Yapmamız gereken sadece soruyu sormak. Cevabı bilmek zorunda bile degilsiniz. Sadece dogru soruyu sormanız odak noktanızı degistirecek ve cozum kendiliginden gelecektir.
Eger yasamızın kontrolunu elinize almak ve ic motivasyonunuzu kontrol edebilmek ve digerlerini motive etmenin stratejilerini ogrenmek isterseniz...
Kisisel Gelisim yolculugunuzda guclendiren soruların yasamızda bir fark yaratması ve cozum odaklı olabilmeniz dilegiyle...
Soruna değil Cozume odaklanmak.
Kariyer0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Soruna değil Cozume odaklanmak.