mentor ne demek mentor oğretmen
Homeros’un Odysseia Destanı’nda anlatıldığına gore, Kral Odysseus harbe giderken oğlunu oğretmen, bilge ve guvenilir dostu Mentor’a emanet eder. Mentor, Oğul Telemachus’u babasının yokluğunda korur ve ona akıl hocalığı yapar. Onu geleceğe hazırlar. Bu ilişkinin zaman icinde kopyalanmasıyla, “mentorluk” denen ilişki bicimi gunumuze kadar gelir.
Mentorluk, yani akıl hocalığı, onemli bir fonksiyon. Profesyonel ve kurumsal iş ortamlarında daha yaygın olmak uzere, spor, sanat, sivil toplum orgutu gibi pek cok alanda uygulanabiliyor. Kişinin kendini geliştirmek istediği ve gelişmesi gereken her alanda gecerli olabiliyor.
Mentorluk, bebeklere ilk adımlarını atmaya calışırken yurumeyi oğretmek, korkularını yenmek uzere ellerinden tutarak yardımcı olmak gibi bir şey. Aslında, mentor olmasa da o bebek yuruyecek. Ancak, yardım, bu sureci cabuklaştırıp daha sağlam ve sağlıklı adımlar atmasına yardımcı oluyor.
Kısaca, bu ilişkide daha deneyimli ve bilgili, daha gormuş gecirmiş buyukler, henuz yolun başında olan genclerin ellerinden tutarak, onlara kendilerini tek başına ilerlemeye hazır hissedinceye kadar eşlik ediyorlar. Başarıya ulaşmayı hedefleyen yolculuklarına hazırlıyorlar. İşte buna mentorluk deniyor.
PEKİ MENTORLUK NEDEN GEREKLİ?
Her ne konuda ve alanda olursa olsun, başarılı olmak icin liderlik ozelliklerinin geliştirilmesi şart!
Liderlik, 4 aşamalı, piramide benzer bir surec. Piramidin en altında, temelde, yani yapıyı ayakta tutan en kritik seviyede kişisel liderlik var. Başarı icin esas ve olmazsa olmaz durum iyi kişisel liderlik. O ve devamı şoyle gelişiyor, piramidin katları şoyle yukseliyor:
Liderlikte ilk seviye: Kişisel liderlik; size olan guvenilirlik arttıkca
Liderlikte ikinci seviye: Kişilerarası liderlik; ilişkilerinizde guven yarattıkca
Liderlikte ucuncu seviye: Yonetimsel liderlik; yetkileriniz arttıkca
Liderlikte dorduncu seviye: Piramidin tepesi; kurumsal liderlik; vizyon, misyon,
strateji, plan, program, yon birliği sağlama yeteneğiniz geliştikce
Demek ki başarı icin inşa edeceğimiz geleceğimizin temeline koyacağımız en onemli ozellik “kişisel liderlik”. Kendimize dair en dikkatle yaratmamız gereken seviye ve durum, ayrıca liderliğin de en zor olanı. Cunku liderlik edilen en zor kişi, insanın kendisi…
Hal boyle olunca, bir mentor belirleyerek, insanın kendisiyle mucadelesinde yardım alması neredeyse bir zorunluluk. Artık, bu kadar hızlı gelişen, değişen, koşulları zorlaşan, karmaşıklaşan ve kıtlaşan bir dunyada yardımsız ilerlemek, cok buyuk risk taşıyor.
İnsanların davranış değişiklikleri konusunda başkalarına yardımcı olması, coğu zaman kendisine yardımcı olmasından daha kolay olabiliyor. Tıpkı aynanın başkalarına verdiği destekteki alışveriş gibi…
Vakit kaybetmeyin, hÂl yoksa, mentorunuzu bir an once bulun!
alıntı: Ufuk Tarhan
Bir 'Mentor' Edinin
Kariyer0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Kariyer
- Bir 'Mentor' Edinin