reklam ve halkla ilişkiler arasındaki farklar
PR ile Reklam arasındaki fark

“Reklamın amacı ticaridir. Buna karşılık halkla ilişkilerin amacı ticari değildir, tam tersine daha geniş bir kitleyi olaylardan haberdar ederek onları bilgilendirmektir. Kamuoyunu belirli bir konuda etkilemek, halkın bu konuda bir goruşe sahip olmasını sağlamak, halkla ilişkilerde esas amac olup, bunu da ancak uzun surede gercekleştirebilmektedir. Halkla ilişkiler ile reklamcılık arasında benzer yonler olduğu kadar, farklı yonler de bulunmaktadır.”

(Nuri Tortop/Kamu Kuruluşlarında Halkla İlişkiler)

*

Halkla İlişkiler organize olmuş bir sistemin adıdır. “Halkla ilişkiler, belli bir davranışı benimsetmek ya da belli yonde hareket oluşturmak icin halkı inandırma (ikna etme) sanatıdır.” (1) Bu oyle bir sistemdir ki, icinde ceşitli aracları, alet ve edavatı barındırabilmektedir. “Halkla ilişkiler, yonetimin izlemekte olduğu politikanın halka benimsetilmesi, calışmaların surekli ve tam olarak halka duyurulması, yonetime karşı olumlu bir hava yaratılması, bunun yanı sıra halkında yonetim hakkında ne duşunduğunu ve yonetimden ne istediğinin bilinmesi ve halkla işbirliği sağlanması işlevidir.” (2) MeselÂ, kitle iletişim aracları Halkla İlişkiler sektoru icin olmazsa olmazdır. Bunlar başarılı bir şekilde kullanılabildiği olcude değer kazanır. Şayet bu aracları kullanıp da, başarısız olanların ikinci bir şık kullanabilme luksu olamaz. Olsa bile nereye kadar…

“Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin (IPRA- Internatıonal Publik Relations Association) 1954 tarihli kongresinde kabul edilen tanımına gore halkla ilişkiler, bir işletmenin ya da ozel veya kamusal bir kuruluşun bağlantı kurduğu veya kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek icin yaptığı surekli ve orgutlenmiş bir yonetim gorevidir.” (3)

PR icin ReklÂm/ReklÂmcılık ana govdenin yapı taşlarından biridir. Tanıtım dediğimiz şeyin adıdır ReklÂm. Zaten ulkemizdeki ceşitli universitelerin icerisinde barındırdığı bolumun adı da; Halkla İlişkiler ve Tanıtım değil midir… O halde o kadar muhimdir ki bu tanıtım işlevi, esas ismi gecen bolumun yanına dahi konabilmiştir. Cunku tanıtarak ikna edilir. Ayrıca belirtmeden gecmeyelim, ikna dediğimiz şey kandırmacı ile eşanlamlı kullanılamaz. Meslek ahlÂkı acısından bu boyledir. Tanıtım yaparken hem ikna edilir, hem tatmin, hem de bir şeylerin varlığını hissettirilir. Bu hissettirme şuphesiz hedef alınan kitle ile doğru orantılıdır.

“Reklam; uretilen herhangi bir mal veya hizmete olan talebi artırmaya yonelik ve kısa donemde sonuc alınması istenen bir eylem bicimidir. Oysa halkla ilişkiler tam tersine, mesajlarını belirlediği hedef kitlelere dolaylı bir bicimde ve sabırla iletmeye calışır. Reklamda urun on planda yer alırken, halkla ilişkilerde ise kuruluşun kendisi on planda yer almaktadır.” (4)

ReklÂm aractır. Ticaridir. KÂra yoneliktir. Belli bir hedef kitlesi vardır. Halkla İlişkiler kadar geniş acılımlara sahip değildir. ReklÂmcı yakın calışma arkadaşımızdır. Reklam ve halkla ilişkilerin arasındaki farkı ortaya cıkarmak icin hangisinin “kısa”, hangisinin “uzun vadeye” yonelik calıştığını bilmek lÂzımdır. Farkı ve olcuyu acığa cıkarabilmek icin bu bize yardımcı olacaktır.

Kaynaklar:

1) Nuri Tor Kamu Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, TODAİE, Ankara 1975, s. 4.

2) M.Alaaddin Asna, Yonetim Halk İlişkileri, Amme İdaresi Dergisi, Cilt: I, Sayı: 3-4, 1968, s. 56.

3) Halkla İlişkiler İPRA Raporu, cev. A.Fikret Işıkyakar, Anadolu Universitesi yayınları, No: 251, Eskişehir 1987, s. 56.

4) Ertekin Yucel, Halkla İlişkiler, TODAİE Yayını, Ankara 1986.

Afşin SELİM