nitelikli insan gucu ve girişimcilik nitelikli insan gucu nedir nedir ne demek
İnsan Gucu Planlama
Sosyal ve ekonomik kalkınma icin stratejik onemi olan insan gucu kaynaklarını kalkınma icin yeterli duruma getirme amacıyla yapılan calışmalara insan gucu planlaması denir.

Ekonomik ve sosyal kalkınma planlarının başarıya ulaşması, gerekli sayıda ve nitelikte insan gucunun kalkınma cabasına, gereken zamanda katılmasına bağlıdır. Şu halde insan gucu planlamasının amacı, belli ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak icin insan gucu kaynaklarını en etkin bicimde kullanmanın yollarını ortaya koymak ve uzun donemde insan gucu darboğazlarını gidermek olmalıdır.

İnsan gucu planlaması ekonomik ve sosyal kalkınma planlarının gerektirdiği yapıda bir insan gucu oluşturmak zorundadır. Dolayısıyla insan gucu planlaması ulkelerde mevcut insan gucune, kendi icinde, meslek yapısı bakımından bir bunye değişikliği getirecektir.

Kalkınma planlarında ongorulen uretim hedeflerinin gercekleştirilmesi icin insan gucu kaynaklarını kalkınma icin yeterli bir duruma getirmek zorunlu olduğuna gore, butun ekonomik faaliyetleri kapsayan planların hazırlanması sırasında, insan gucu kaynaklarının durumu da goz onunde bulundurulmalıdır. Uretim planları ne miktarda ve hangi niteliklere sahip insan gucune calışma imkanı sunacaktır? Acılacak yeni işyerleri mevcut insan gucu kaynaklarının yapısı ile tutarlı mıdır? İşgucunun yapısı oluşturulan iş imkÂnları ile bağdaşıyor mu? Sorularının cevabı araştırılmalıdır.

Boyle bir inceleme, bir taraftan planlama donemi icinde uretim hedeflerine ulaşmak icin gerekli insan gucu kaynaklarını belirlerken, bir taraftan da uretim hedeflerine ulaşmada insan gucu acıkları nedeniyle karşılaşılacak sınırlamaların ne olduğunu gosterecektir. Planlı kalkınmada her sektorun planlaması tek başına değil, aralarındaki ilişkiler ve birbirine etkileri goz onunde bulundurularak yapılmaktadır.

Buna paralel olarak insan gucu planlaması, kendi başına bir konunun sektor planlaması olarak değil, fakat ulusal duzeyde bir planın icinde duşunulmektedir. Kalkınma planları hazırlanırken, kalkınmanın gercekleşmesi icin gerekli insan gucu gereksiniminin saptanmasında, ceşitli sektorlerde gereksinimi duyulan insan gucu tahmin edilmektedir.

Modern ekonominin gereklerine gore insanda bulunması gereken yetenekler, geleneksel tarım sektorunun ve el sanatlarının gerektirdiği yeteneklerden tamamen farklıdır. Genellikle, gelişme halindeki toplumlarda modern ekonominin gerektirdiği yetenekleri kazandıracak eğitim olanakları ve bu alana ayrılacak odenekler cok sınırlıdır.

Bu durumda insan gucu kaynaklarını geliştirmek icin sınırlı kaynak ayrımında onceliklerin verilmesi zorunlu bulunmaktadır. Bu oncelikler ekonomik ve sosyal faktorlere gore verilmektedir. Başka bir deyimle, insan gucu kaynaklarının geliştirilmesi cabasının temel sorunu, sınırlı kaynakları en iyi kullanmak amacıyla onceliklerin kararlaştırılmasıdır.

Sosyal ve ekonomik kalkınma, ister en yeni tekniği kullanmakla, ister en cok kullanılan tekniği devam ettirmekle başarılmaya calışılsın, ceşitli iş kollarına dağılan insan gucunun mesleki yetenekleri ve mesleki niteliği, değişen gereksinimlere ayak uyduracak şekilde gelişmek ve değişmek zorundadır.

İnsan gucu planlaması yapılırken kullanılacak uretim tekniklerinin onceden bilinmesi zorunludur. Cunku teknolojik ilerlemeler artan bir nitelikli işgucu talebi yaratmaktadır. Bu da insan gucu planlamasına yon vermektedir.

Teknolojinin ekonominin butun kesimlerinde ne olacağı, sosyal ve ekonomik yapının nasıl değişeceği hakkında hedef ve tercihler belirlenmemişse veya ulusal kalkınma planlarında acık ve ayrıntılı olarak ortaya konulmuyorsa, gerek ekonomik kalkınma icin gereksinimi duyulan insan gucunun niteliği, gerek insan gucunu geliştirecek eğitimin duzeyi konusunda kesin hedeflerin ve onlemlerin saptanması olanaksızdır.

Kalkınma cabası icinde insan gucu kaynaklarının geliştirilmesine yonelik bir insan gucu planlamasının amacı, bir toplumda bireylerin bilgi, beceri ve kapasitelerinin yukseltilmesidir.

İnsan gucu planlaması, ozellikle nitelikli insan gucunun yetiştirilmesi ve ihtiyac acıklarının kapatılması icin, uzun donemli programların yapılmasını gerektirir. Bunun nedeni insan gucu gereksinimlerini karşılamak uzere şimdi alınacak onlemlerden, ancak uzun donemde sonuc elde edilebilmesidir.

İnsan gucu planlaması eğitim sistemine de yon verme durumundadır. Eğitimin sosyal hedefleri yanında ekonomik hedeflerinin saptanmasında, ulkenin insan gucu gereksinimleri onemli bir rol oynamaktadır. Ozellikle genel eğitim, teknik eğitim tercihlerinde ve yapılacak teknik eğitimin cinsinin ve duzeyinin belirlenmesinde, ulkenin uzun donemdeki insan gucu gereksinimlerinin dikkate alınması zorunludur.

KURŞAD GOKTEPE